Να κόψουμε τις βαθιές ρίζες των στερεότυπων, που διαιωνίζουν την ανισότητα των φύλων και γεννούν τη βία κατά των γυναικών
Σάββατο 25.11.2023
Σάββατο 25.11.2023, από Γραφείο Τύπου

Οι βαθιές ρίζες της κοινωνικής ανισότητας μεταξύ των δύο φύλων, που απλώνονται σε όλη την ανθρωπότητα και εκδηλώνονται με τις διάφορες μορφές έμφυλης βίας, πρέπει να αποκοπούν με όλα τα διαθέσιμα μέσα που έχουν οι πολιτισμένες κοινωνίες.

Η 25η Νοεμβρίου, Διεθνής Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών, μας υπενθυμίζει ότι η βία κατά των γυναικών έχει μακράν ιστορία και πολλές εκφάνσεις που σε πολλές περιπτώσεις καταλήγουν στη γυναικοκτονία.

Και ναι μεν η ανθρωπότητα, τουλάχιστον οι κοινωνίες που θεωρούνται ευνομούμενες, έχει εγκύψει στο ζήτημα με ιδιαίτερη ευαισθησία, θεσπίζοντας μάλιστα διεθνείς συμβάσεις, ωστόσο, πέραν από τις περιοχές της γης που οι σύγχρονες κοινωνικές δομές είναι ανύπαρκτες, ακόμα και στον πολιτισμένο κόσμο εντοπίζονται πολλά περιστατικά βίας κατά των γυναικών.

Κάτι που οδηγεί στο χιλιοειπωμένο, πλην όμως βασικό, ότι η κοινωνία θα αλλάξει αν οι άνθρωποι διαπαιδαγωγηθούν σωστά από μικρή ηλικία.

Στην πατρίδα μας η αντιμετώπιση της βίας κατά των γυναικών βρίσκεται στο σωστό δρόμο, εφόσον έχουν υιοθετηθεί όλες οι σχετικές διεθνείς συμβάσεις και έχει τροποποιηθεί το νομοθετικό πλαίσιο, έτσι ώστε να παρέχει ισχυρά μέσα στις αρχές, για να καταπολεμήσουν το απεχθές φαινόμενο.

Όμως, ακόμα έχουμε πολύ δρόμο να διανύσουμε και θα πρέπει να επικεντρωθούμε στην απάλειψη των στερεότυπων που διαιωνίζουν την ανισότητα των φύλων και γεννούν τη βία κατά των γυναικών.

 

Γραφείο Τύπου

Λευκωσία, 25 Νοεμβρίου 2023

Ανακοινώσεις