Το Κυπριακό δεν είναι θέμα «έλλειψης» εμπιστοσύνης και εμπορικών σχέσεων
Δευτέρα 20.11.2023
Δευτέρα 20.11.2023, από Γραφείο Τύπου

Οι ισχυρισμοί του κατοχικού ηγέτη, Ερσίν Τατάρ, ότι ο Γενικός Διευθυντής Διαρθρωτικών Μεταρρυθμίσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μάριο Νάβα συζήτησε μαζί του για τη διάνοιξη νέου οδοφράγματος στη Μια Μηλιά για εμπορικά οχήματα και για τη μεταφορά χρημάτων μέσω τραπεζών και στις δύο πλευρές, πρέπει να διερευνηθούν από την κυβέρνηση και εάν όντως έγινε τέτοια συζήτηση, τότε να ξεκαθαριστεί στον αξιωματούχο της Ευρωπαϊκής Ένωσης ότι:

  • Η διάνοιξη ή όχι διόδων στη Γραμμή Καταπαύσεως του Πυρός είναι θέμα της κυβέρνησης της Κυπριακής Δημοκρατίας και κανείς τρίτος δεν μπορεί να συζητά ή να διαπραγματεύεται τέτοιου είδους ζητήματα.
  • Δεν μπορεί να συζητούνται θέματα όπως η μεταφορά χρημάτων μέσω τραπεζών και στις δύο πλευρές, δίδοντας την εντύπωση μιας δήθεν «κανονικότητας» εμπορικών σχέσεων μεταξύ του αναγνωρισμένου κράτους της Κυπριακής Δημοκρατίας, μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ενός ψευδοκράτους, το οποίο είναι προϊόν παρανομίας.


Επίσης, δεν μπορεί να γίνονται συζητήσεις επί θεμάτων, τα οποία ενδεχομένως να συνδράμουν τις προσπάθειες του κατοχικού καθεστώτος για αναβάθμιση του ψευδοκράτους.
Λαμβάνοντας υπόψη ότι ο κ. Νάβα, προσφάτως, στο συνέδριο του Economist στην Κύπρο, αναφέρθηκε στο εμπόριο διαμέσου της «πράσινης γραμμής», λέγοντας ότι φέρνει τον κόσμο πιο κοντά και «κτίζει εμπιστοσύνη» μεταξύ των δύο κοινοτήτων, ξεκαθαρίζουμε ότι:

  • Το Κυπριακό δεν είναι θέμα έλλειψης «εμπιστοσύνης» και αν υπάρχει θέμα εμπιστοσύνης, αυτό αφορά τους Ελληνοκύπριους που δεν μπορούν να «εμπιστευτούν» σαράντα χιλιάδες κατοχικό στρατό και δεκάδες χιλιάδες έποικους.
  • Σε μια εποχή που η τουρκική πλευρά προκαλεί ναυάγιο στη συναντίληψη στην Πύλα, δεν συναινεί καν στον διορισμό απεσταλμένου του ΟΗΕ για το Κυπριακό και η Τουρκία στέκεται απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ένωση σε μείζονα θέματα εξωτερικής πολιτικής, η Ευρωπαϊκή Ένωση θα έπρεπε να ασκεί πιέσεις στην τουρκική πλευρά και όχι να ασκεί εξευμενισμό.

                                                                                                               Γραφείο Τύπου
Λευκωσία, 20 Νοεμβρίου 2023

Ανακοινώσεις