Για δολοφονίες Τάσου Ισαάκ και Σολωμού Σολωμού
Σάββατο 11.08.2018
Σάββατο 11.08.2018, από Γραφείο Τύπου

Ο Τάσος Ισαάκ δολοφονήθηκε άγρια και άνανδρα στις 11 Αυγούστου 1996 από Τούρκους (γκρίζους λύκους αλλά και ένστολους) επειδή θέλησε να διαδηλώσει κατά της κατοχής και υπέρ της ελευθερίας.

Την ημέρα της κηδείας του Ισαάκ, κατά τη διάρκεια διαμαρτυρίας για τη δολοφονία του εκτελέστηκε εν ψυχρώ ο Σολωμός Σολωμού όταν άοπλος ανέβηκε σε ιστό προκειμένου να κατεβάσει μια τουρκική σημαία. Ο δολοφόνος του Σολωμού είναι ο Κενάν Ακίν, έποικος, πρώην αξιωματικός του τουρκικού στρατού και μέλος της κυβέρνησης του ψευδοκράτους. Παρόλο που υπάρχει ένταλμα σύλληψής του από την Ιντερπόλ, ο δολοφόνος ακόμα καταζητείται.

Στο χώρο όπου δολοφονήθηκε ο ήρωας Σολωμός Σολωμού, στο οδόφραγμα της Δερύνειας, επιχειρείται σήμερα να δημιουργηθεί ένα ακόμα σημείο διέλευσης καλυμμένο υπό το μανδύα της επικοινωνίας των Ελληνοκυπρίων και των Τουρκοκυπρίων. Όπως πολλές φορές δημόσια δήλωσε η ΕΔΕΚ, το άνοιγμα του οδοφράγματος της Δερύνειας είναι απόφαση προς την λανθασμένη κατεύθυνση καθώς:

1. θα εκμηδενίσει την πιθανότητα επιστροφής της κλειστής πόλης της Αμμοχώστου στους νόμιμους κατοίκους της.

2. θα υποβοηθήσει τον αθέμιτο ανταγωνισμό σε βάρος των ελληνοκυπρίων αγροτών και μικροεπαγγελματιών, και τέλος,

3. θα διευκολύνει τη μετακίνηση τουριστών από τον Πρωταρά και την Αγία Νάπα στην κατεχόμενη Αμμόχωστο με τις ανάλογες επιπτώσεις στον τουρισμό και την οικονομία των δύο περιοχών.

Ως ελάχιστη ένδειξη σεβασμού της θυσίας των Ισαάκ και Σολωμού η πολιτεία οφείλει να ανεγείρει μνημείο που θα θυμίζει σε όλους μας το μέγεθος του ηρωισμού των δύο ανδρών αλλά και τους λόγους για τους οποίους θυσιάστηκαν.

Ως ΕΔΕΚ τιμούμε τους δύο ήρωες που έχασαν τη ζωή τους διαδηλώνοντας υπέρ της ελευθερίας. Δεν ξεχνούμε τις άδικες δολοφονίες τους και απαιτούμε, έστω και τώρα, επιβολή της δικαιοσύνης και προσαγωγή των ενόχων σε δίκη. Καμία δολοφονία και καμία πράξη βίας δεν πρόκειται να μας πτοήσει ή να μας κάνει να χάσουμε τον στόχο μας που είναι η ελευθερία των κατεχόμενων εδαφών μας. Πιστοί στα ιδανικά μας, συνεχίζουμε τον αγώνα των Ισαάκ και Σολωμού μέχρι την πραγματική δικαίωση.

Λευκωσία, 11 Αυγούστου 2018

Ανακοινώσεις