ΤΟ ΓΛΩΣΣΑΡΙ ΚΑΙ Ο ΓΥΡΟΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ
Τετάρτη 08.08.2018
Τετάρτη 08.08.2018, από Δώρος Θεοδώρου
Δώρος Θεοδώρου
Πρώην Υπ. Δικαιοσύνης & Δημοσίας Τάξης και ιστορικό στέλεχος της ΕΔΕΚ

Του Δώρου Θεοδώρου

πρώην Υπουργού Δικαιοσύνης και

Δημόσιας Τάξης

 8 Αυγούστου, 2018

 Τώρα, που το περιβόητο γλωσσάρι του ΟΑΣΕ και της Ένωσης Συντακτών Κύπρου, έκανε το γύρο του κόσμου ελπίζω ν΄ αντιληφθούμε όλοι το γιατί έγινε και ποιους στόχους ήθελαν να εξυπηρετήσουν οι συντάκτες του.

Εξ΄ αρχής, δε μπορούσα να σκεφτώ πως αυτό το κατασκεύασμα θα μπορούσε να εξυπηρετήσει εσωτερικές ανάγκες ή ακόμα και στόχους έστω κάποιων. Το γλωσσάρι αυτό έγινε από μια διεθνή οργάνωση-Ευρωπαϊκή- με τη συνεργασία κάποιων ανθρώπων του τύπου και από τις δυο κοινότητες για να καθιερώσει παγκοσμίως και “κοινή συναινέσει” νέους όρους για την κατοχή στην Κύπρο και για να βοηθήσει στην προώθηση λύσης βασισμένης στα τετελεσμένα της εισβολής και της κατοχής.

Είναι δηλαδή μια προσπάθεια αποδιεθνοποίησης του Κυπριακού, τώρα που εξ αιτίας των υδρογονανθράκων και της αλλαγής του status quo στην Ανατολική Μεσόγειο με τις τριμερείς κι όχι μόνο άρχισε εκ των πραγμάτων να διεθνοποιείται.

Και δεν υπάρχει αμφιβολία ότι πίσω απ΄ αυτή την προσπάθεια βρίσκεται εκτός των άλλων η ίδια η Τουρκία.

Σ΄ αυτή τη φάση η κατοχική δύναμη επιδιώκει να αποκτήσει το κατοχικό καθεστώς μια κάποια “νομιμότητα”, να καθιερωθεί ως περίπου νόμιμη οντότητα για να μπορέσει στη συνέχεια η Τουρκία να προωθήσει τις απώτερες επιδιώξεις της, που δεν είναι άλλες από τον πλήρη έλεγχο της Κύπρου σε ξηρά, θάλασσα και αέρα.

Ούτως εχόντων των πραγμάτων εγείρονται πολλά και βασανιστικά ερωτηματικά. Ιδιαίτερα μετά τη δήλωση του τέως γενικού διευθυντή του Υπουργείου Εξωτερικών κυρίου Αλέξαντρου Ζήνων ότι το υπουργείο διαφώνησε με αυτή την προσπάθεια του ΟΑΣΕ και ζήτησε από την Ένωση Συντακτών να μη συμμετάσχει.

Το Δ.Σ. της Ένωσης δεν συμφώνησε με τη σύσταση του Υπ. Εξωτερικών και προχώρησε.

Ερώτηση πρώτη: Με ποια λογική; Με τη λογική ότι το Κυπριακό είναι διακοινοτική διαφορά κι ότι πρέπει να τα βρούμε με τους Τουρκοκύπριους; Και η Τουρκία που πάει; Δείχνει σημεία συνδιαλλαγής; Έχει δώσει το παραμικρό; Τι κάνει το Δ.Σ. της Ένωσης Συντακτών να αισιοδοξεί για μια υποφερτή έστω λύση;

Και δεδομένου ότι τέτοια λύση ούτε φαίνεται, ούτε και θα φανεί, διότι η Τουρκία θέλει ολόκληρη την Κύπρο, γιατί να μη σκεφτεί κανείς ότι η Ε.Σ.Κ., το διοικητικό της συμβούλιο, προσχώρησε στην Τουρκική λύση με ή χωρίς ανταλλάγματα;

Ερώτηση δεύτερη: Γνώριζαν οι του Δ.Σ. ότι αυτό το γλωσσάρι θα κυκλοφορήσει παγκοσμίως με τις σφραγίδες του ΟΑΣΕ και των Ενώσεων Συντακτών των δυο κοινοτήτων;

Αν τα γνώριζαν και προχώρησαν θα πρέπει να οδηγηθούν ενώπιον της δικαιοσύνης όπως κάποιος συνάδελφός τους παλαιότερα που χαρακτηρίστηκε από δικαστήριο ότι πρακτορεύει τις Τουρκικές θέσεις.

Αν δε το γνώριζαν και τους ξεγέλασαν, τότε για να μη χαρακτηριστούν βλάκες και πιόνια τρίτων, οφείλουν να αποσύρουν την έγκρισή τους και να καταγγείλουν αυτή την ενέργεια ως στρεφόμενη ενάντια στην Κυπριακή Δημοκρατία. Ή να παραιτηθούν αμέσως και να αποσυρθούν από το επάγγελμα, εγώ το λέω λειτούργημα, του δημοσιογράφου.

Ερώτηση τρίτη: Εξέτασαν καθόλου τα βιογραφικά και το ιστορικό αυτών που τους προσέγγισαν εκ μέρους του ΟΑΣΕ για να δουν τι καπνό φουμάρουν; Ή ως αφελείς και πρόθυμοι ανεύθυνοι δέχτηκαν να μπλεχτούν και να μας μπλέξουν σ΄ αυτή την ιστορία που λίγο πολύ μας χαρακτηρίζει ηλίθιους. Σε μια χώρα υπό κατοχή, πολίτες της δημοσιογράφοι να εισηγούνται να διαγράψουμε την κατοχή, να δεχτούμε τα τετελεσμένα, τη ληστεία των περιουσιών μας, τους φόνους εν ψυχρώ, του βιασμούς, την ισλαμοποίηση των κατεχομένων, και ότι άλλο κακό μας προκάλεσαν και να συνηθίσουμε στην ιδέα ότι έτσι θα μείνουμε. Εγώ λέω όχι για πάντα, γιατί μόνο ένας ηλίθιος ή ένας πληρωμένος θα έλεγε κάτι τέτοιο. Προς το παρόν μέχρι να ολοκληρωθεί το σενάριο. Μέχρι την πλήρη Τουρκοποίηση.

Ερώτηση τέταρτη: Οι εργοδότες τους πως αντιμετωπίζουν αυτή την κατάσταση; Δέχονται ένας Χ αξιωματούχος της Ένωσης Συντακτών να έχει ανάμειξη σ΄ αυτή την απαράδεκτη την αντικυπριακή, κατάπτυστη πράξη που υπονομεύει την ίδια την Κυπριακή Δημοκρατία και πλήττει τις προσπάθειες της για απαλλαγή από την κατοχή;

Υπάρχουν κι άλλες ερωτήσεις: Για τα λεφτά. Ή για κάποιες άλλες συμφωνίες που ενδεχομένως έγιναν. Ποιοι πήραν λεφτά και πόσα. Και τι συμφωνίες έγιναν. Αυτή τη στιγμή όμως προέχουν τα άλλα ερωτήματα. Γι΄ αυτά αναμένουμε τις απαντήσεις.

 

---------------------

 

Blog