Διακήρυξη Κ.Σ ΕΔΕΚ για 54η επέτειο βομβαρδισμών της Τηλλυρίας
Τετάρτη 08.08.2018
Τετάρτη 08.08.2018, από Γραφείο Τύπου

Συμπληρώνονται σήμερα 54 χρόνια από το έπος της Τηλλυρίας και τον ανελέητο βομβαρδισμό της περιοχής από την τουρκική αεροπορία με βόμβες ναπάλμ και πολυβόλα που οδήγησαν στον τραγικό θάνατο και τραυματισμό εκατοντάδων αμάχων.

 

Με αφορμή τη θλιβερή αυτή επέτειο το Κ.Σ. ΕΔΕΚ αποτίει φόρο τιμής και ευγνωμοσύνης σε όσους αγωνίστηκαν για τη ματαίωση των τουρκικών σχεδιασμών και έδωσαν ηρωικά τη ζωή τους για την υπεράσπιση της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας.

 

Με τις ηρωικές μάχες της Τηλλυρίας ματαιώθηκε η πρώτη απόπειρα της Τουρκίας να εισβάλει στην Κύπρο χάρι στις θυσίες, την αυταπάρνηση, το θάρρος και τoν ηρωισμό των στρατευμένων παιδιών της νεοσύστατης τότε εθνοφρουράς και των αμάχων που μετατράπηκαν από τη μια στιγμή στην άλλη σε φύλακες κάποιων νέων Θερμοπύλων, «ποτέ από το χρέος μη κινούντες•

δίκαιοι κ’ ίσιοι σ’ όλες των τες πράξεις».

 

Αυτό που η Τουρκία δεν πέτυχε τον Αύγουστο του 1964 το πέτυχε δέκα χρόνια αργότερα, με το δίδυμο έγκλημα του πραξικοπήματος και της εισβολής, τα αποτελέσματα του οποίου ακόμα τα βιώνουμε.

 

Είναι για όλους τους πιο πάνω λόγους που για ακόμα μια χρονιά κάνουμε έκκληση προς την Κυπριακή Κυβέρνηση να μην επιτρέψει στους γκρίζους λύκους και στους τρομοκράτες της ΤΜΤ να μεταβούν στα Κόκκινα και να πανηγυρίζουν για τα εγκλήματα της Τουρκίας σε βάρος των αμάχων της Τηλλυρίας το 1964, επικαλούμενοι, δήθεν, το καλό κλίμα που πρέπει να επικρατήσει στις συνομιλίες. Η απαγόρευση της μετάβασης στους εορτασμούς επιβάλλεται από την ανάγκη προστασίας της κρατικής αξιοπρέπειας της δοκιμαζόμενης ποικιλοτρόπως Κυπριακής Δημοκρατίας.

 

Γραφείο Τύπου

Λευκωσία, 8 Αυγούστου, 2018

Ανακοινώσεις