ΔΗΛΩΣΗ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΕΔΕΚ Μ. ΣΙΖΟΠΟΥΛΟΥ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΠΡΕΣΒΗ ΙΣΡΑΗΛ
Παρασκευή 15.06.2018
Παρασκευή 15.06.2018, από Γραφείο Τύπου

Εξετάστηκε πώς η Κύπρος και το Ισραήλ μπορούν να ενισχύσουν τη συνεργασία τους σε διάφορους τομείς ώστε να δημιουργηθούν συνθήκες ασφάλειας και σταθερότητας στην περιοχή

Σήμερα το πρωί ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ συνάντησε στα γραφεία του κόμματος τον Πρέσβη του Ισραήλ.

Μετά το τέλος της συνάντησης ο Πρέσβης του Ισραήλ δήλωσε πως ήταν μία καλή συνάντηση στην οποία συζητήθηκαν σε φιλικό πνεύμα και με ειλικρίνεια θέματα που αφορούν τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και την ανάγκη για ύπαρξη δημοκρατίας, σταθερότητας, ασφάλειας και ευημερίας στην περιοχή. Για τις σχέσεις των δύο χωρών ο Πρέσβης σημείωσε πως πιστεύει ότι το Ισραήλ δεν μπορεί να βρει καλύτερο φίλο στην περιοχή από την Κύπρο και η Κύπρος δεν μπορεί να βρει καλύτερο φίλο στην περιοχή από το Ισραήλ. Σημείωσε πως οι δύο χώρες μαζί πρέπει να αναπτύξουν τις διμερείς σχέσεις σε όλους τους τομείς όπως η ενέργεια,  ο τουρισμός, η έρευνα, η καινοτομία και η ιατρική, ώστε να συνδράμουν στην ευημερία και πρόοδο των μελλοντικών γενιών.

Στη συνέχεια ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ δήλωσε:

«Όπως έχετε ακούσει από τον Πρέσβη του Ισραήλ ήταν μία συνάντηση στην οποία συζητήσαμε σε ανοικτό πνεύμα τα διάφορα ζητήματα που αφορούν την ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής.

Μία περιοχή που είναι ιδιαίτερα ασταθής αλλά πάρα πολύ σημαντική για ολόκληρο τον πλανήτη. Κυρίως εστιάσαμε αυτή τη συζήτηση σε πρώτη φάση στο πώς θα μπορούσαν οι δύο χώρες να ενισχύσουν τη συνεργασία τους σε διάφορους τομείς έτσι ώστε να δημιουργηθούν συνθήκες για ασφάλεια, σταθερότητα της περιοχής αλλά και μία συνεργασία που να μπορεί να αποβεί προς όφελος των λαών των δύο χωρών.

Αυτή η συνεργασία θα μπορούσε να εδραστεί πάνω στα θέματα  των γεωστρατηγικών δεδομένων που αφορούν  την εκμετάλλευση του φυσικού αερίου, αλλά και σε θέματα που έχουν σχέση με την τεχνολογία, την ανάπτυξη, την ιατρική αλλά και σε άλλα πεδία που θα μπορούσαν οι κύπριοι και ισραηλίτες επιστήμονες να συνεργαστούν προς όφελος των δύο χωρών.

Θεωρώ ότι ήταν μία πολύ καλή αρχή. Έχουμε συμφωνήσει να ανανεώσουμε αυτές μας τις συναντήσεις, να πραγματοποιούνται σε τακτά χρονικά διαστήματα, μάλιστα με τη συμμετοχή και των συνεργατών μας, ώστε να μπορέσουμε να οικοδομήσουμε στέρεες και ουσιαστικές σχέσεις φιλίας και συνεργασίας».

 

 

Λευκωσία, 15 Ιουνίου 2018

 

Ανακοινώσεις