Χαιρετισμός Μαρίας Βασιλειάδου, Αναπλ. Πρόεδρος ΕΔΕΚ, στην εκδήλωση για την Κυπριακή ΑΟΖ και το Δίκαιο της Θάλασσας.
Τετάρτη 13.06.2018
Τετάρτη 13.06.2018, από Γραφείο Τύπου

12/6/18 ΣΚΑΛΙ ΑΓΛΑΝΤΖΙΑΣ

 Κυρίες και κύριοι,

έχουμε τη τύχη και την ατυχία να ζούμε σε ένα νησί που βρίσκεται στην καρδιά πολλών, στην παράνομη και άνομη όρεξη άλλων, στην δια επιβολής δύναμης και στρατού κατοχική παρουσία άλλων και στην κυρίαρχη κατοχή εδάφους εντός της κρατικής οντότητας κάποιων άλλων.

Αυτοί όλοι οι «άλλοι» έχουν χώσει τα νύχια τους και νέμονται δικαιώματα ή καραδοκούν ως γύπες να αρπάξουν τη λεία τους από το μικρό νησί μας, την Κύπρο, όχι διότι τους ενδιαφέρει η ευημερία των νόμιμων κατοίκων του νησιού, ούτε διότι θέλουν να έχουν κάποια εκτάρια γης παραπάνω. Αυτό, που μας κάνει πολυπόθητους είναι η κρατική μας οντότητα, η Κυπριακή Δημοκρατία, η οποία λόγω της γεωστρατηγικής της θέσης και λόγω των δικαιωμάτων της που απορρέουν από το Διεθνές και το Ευρωπαϊκό Δίκαιο, ελέγχει κρίσιμα σημεία στον εναέριο και θαλάσσιο χώρο που τη περιβάλλει, δηλαδή στην Αποκλειστική της Οικονομική Ζώνη και στο FIR.

Η Τουρκία δεν εγκατέλειψε ποτέ τον στόχο της να ελέγξει ολόκληρη τη Κύπρο, στόχο που κατέγραψε και τροχοδρόμησε από το 1957, όταν ανέθεσε στον Νεχιτ Ερίμ να ετοιμάσει στρατηγικό σχεδιασμό για την κατάληψη όλης της Κύπρου,

Σχεδιασμός τον οποίο ακολουθεί και του οποίου τους στόχους επιδιώκει και  δυστυχώς για εμάς, τους πετυχαίνει , μέχρι και αυτή τη στιγμή που μιλούμε.

Σταθερός γεωστρατηγικός στόχος της Τουρκίας είναι η δημιουργία Τουρκικού τόξου με στόχο  να ελέγχει την Ανατολική Μεσόγειο που είναι μια περιοχή με ιδιαίτερη γεωστρατηγική σημασία λόγω των ενεργειακών πηγών της Μ. Ανατολής και της Βορείου Αφρικής και των θαλασσίων συγκοινωνιών, λόγω της διώρυγας του Σουέζ.

Σήμερα με την ανεύρεση φυσικού αερίου και τη δημιουργία αγωγών διέλευσης του από την Ευρασία προς την Ευρώπη, η σημασία της Αν. Μεσογείου αναβαθμίζεται ακόμα περισσότερο. Η Τουρκία με τον έλεγχο της περιοχής καθίσταται  αυτόματα σε μεγάλη περιφερειακή δύναμη παγκόσμιας εμβέλειας .

Mετά τις συνεχείς προκλήσεις της Τουρκίας στον εναέριο και θαλάσσιο χώρο της ΚΔ και μετά το επεισόδιο με το SAPIEM ,

Ένα ακόμη «θερμό» καλοκαίρι προβλέπεται στην κυπριακή ΑΟΖ, αφού η Τουρκία όχι μόνο δεν έχει σκοπό να σταματήσει τις παράνομες έρευνες και γεωτρήσεις, αλλά ρίχνει λάδι στη φωτιά, «πυρπολώντας» νέα ένταση.

Πρόσφατα ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας και γαμπρός του Ερντογάν, Μπεράτ Αλμπαϊράκ, δήλωσε ευθαρσώς πως αυτό το καλοκαίρι ξεκινά η διαδικασία γεώτρησης στη Μεσόγειο, στα νερά της οποίας «ρίχνει» τον «Πορθητή». Φυσικά, αν και αυτά λέγονται μέσα στα πλαίσια του προεκλογικού κλίματος και στην έντονη προσπάθεια ανάφλεξης άκρατου εθνικισμού, δεν θα πρέπει να περνούν απαρατήρητα από τη δική μας πλευρά γιατί στην πραγματικότητα σκιαγραφούν τους πραγματικούς στόχους της Τουρκίας και τις επιδιώξεις του Τουρκικού κράτους.

Το τουρκικό γεωτρύπανο ονομάστηκε «Πορθητής» όχι τυχαία, αλλά διότι,  κατά τον Αλμπαϊράκ, παραπέμπει στην αναβίωση «της ισχυρής κληρονομιάς» των Τούρκων στη περιοχή, αναφερόμενος στην Οθωμανική Αυτοκρατορία.

 Παρόλα τα βαρύγδουπα λόγια όμως, η Άγκυρα θα πρέπει να αντιμετωπίσει δύο άλλες ισχυρές χώρες της περιοχής, το Ισραήλ και την Αίγυπτο.

 Η Ελλάδα και η Κύπρος, σε πλήρη κοινή πλεύση θα πρέπει να σχεδιάσουν τη δική τους τακτική και με προσεκτική και αναβαθμισμένη κλιμάκωση να προωθήσουν την υλοποίηση της. Οι συνθήκες σήμερα προσφέρονται και για πιο στενή στρατιωτική συνεργασία Ελλάδας – Κύπρου. Να θυμηθούμε το Ενιαίο Αμυντικό Δόγμα;

Ο Τουρκικός επεκτατισμός αποτελεί μια συνεχή απειλή. Ο αγώνας είναι κοινός. Αν χαθεί η μάχη στην Κύπρο, τότε θα χαθεί και η μάχη στη Θράκη και το Αιγαίο.

 Κλείνω με συγκεκριμένες προτάσεις, υποβοηθητικές προς αυτή τη κατεύθυνση .

·  περαιτέρω αναβάθμιση των τριμερών συμφωνιών που έχουν ήδη υπογραφεί, ώστε αυτές πέραν της εκμετάλλευσης ΦΑ να περιλαμβάνουν και εμπορικούς και γεωστρατηγικούς τομείς .

·  Εμπλοκή ισχυρών εταιριών στην εκμετάλλευση του ΦΑ , αφού προηγηθεί διερεύνηση με τις κυβερνήσεις των χωρών από τις οποίες προέρχονται , ώστε να εξασφαλιστεί η κάλυψη έναντι των τουρκικών προκλήσεων.

·  Οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας Ελλάδας-Κύπρου και Αιγύπτου. Ας μην ξεχνούμε, ότι ως κράτος μέλος της ΕΕ, τα δικά μας σύνορα είναι ταυτόχρονα και σύνορα τη ΕΕ.

·  Άμεση ενεργοποίηση της κατασκευής του East Med. Αυτό θα θέσει τέρμα στους τουρκικούς σχεδιασμούς για αγωγό μέσω Τουρκίας και θα ενισχύσει τη θέση της Κυπριακής Δημοκρατίας εντός της ΕΕ.

θα κλείσω με τη γνωστή και γεμάτη περιεχομένου φράση του Γιατρού

 « πολλοί μας ερωτεύονται αλλά κανείς δεν μας παντρεύεται» Διότι λέμε τα σύκα σύκα και τη σκάφη σκάφη. Kαι η αλήθεια πολλές φορές είναι δύσκολη και δύσπεπτη και δεν έχει την μελωδία της λησμονιάς.

Επειδή, λοιπόν, οι καιροί είναι δύσκολοι όλοι έχουμε ευθύνη να ενημερωνόμαστε και να γνωρίζουμε. Σήμερα διακυβεύεται το μέλλον του τόπου μας, το μέλλον των παιδιών μας. Ας έχουμε τα μάτια και τα αυτιά ανοιχτά.

Ώστε να μπορούμε να παίρνουμε σωστές αποφάσεις και να γνωρίζουμε τι απαιτούμε ως πολίτες, από τις Κυβερνήσεις και τους εκπροσώπους μας.

Συναντήσεις όπως η αποψινή αποτελούν όαση γνώσης και για αυτό ευχαριστούμε τον Δρ Άρη Κωνσταντινίδη που αποδέχτηκε τη πρόσκληση μας να είναι απόψε εδώ μαζί μας και να μοιραστεί τις πολύτιμες γνώσεις του.

Ένα μεγάλο ευχαριστώ και στους διοργανωτές.

Τον πολιτιστικό σύλλογο Αναγέννηση Αγλαντζιάς και το Γραφείο Διεθνών Σχέσεων του ΚΣ ΕΔΕΚ.

Ευχαριστούμε ακόμα, τον Δήμαρχο Αγλαντζιάς Χαράλαμπο Πετρίδη, για τη φιλοξενία.

Ευχαριστούμε και όλους εσάς που μας τιμάτε με τη παρουσία σας.

Ένα είναι σίγουρο, φεύγοντας απόψε από το Σκαλί, θα είμαστε όλοι σοφότεροι.

 

Μαρία Βασιλειάδου 

Αναπληρωτής Πρόεδρος

Κ.Σ.ΕΔΕΚ

12/6/18

Εκδηλώσεις
Γραφείο Τύπου
|
Τρίτη 12.06.2018