Η εθελοντική αιμοδοσία είναι έμπρακτο μήνυμα ΖΩΗΣ και ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ
Πέμπτη 14.06.2018
Πέμπτη 14.06.2018, από Γραφείο Τύπου

Του Μαρίνου Θεοδώρου

Γραμματέα Θεματικής Υγείας ΕΔΕΚ,

Μέλος Πολιτικού Γραφείου ΕΔΕΚ

Ο εθελοντισμός, εάν είναι στάση ζωής, είναι ένα αντίδοτο στον ατομισμό, την εσωστρέφεια και την κοινωνική υποκρισία. Το άτομο που διέπεται από τον εθελοντισμό χαρακτηρίζεται από σεβασμό στη διαφορετικότητα, κατανοεί τις όποιες ανάγκες των συνανθρώπων του, ανεξαρτήτου χρώματος, γένους, φυλής ή θρησκείας και προσπαθεί να βοηθήσει ανιδιοτελώς.

Η αναγκαιότητα και η σπουδαιότητα του εθελοντισμού έχουν κατοχυρωθεί από επίσημους φορείς σε θέματα υγείας και περίθαλψης (Συμβούλιο της Ευρώπης, ΠΟΥ, κ.ά.).

Η αιμοδοσία είναι φυτώριο εθελοντών και ο εθελοντισμός στην υγεία και την περίθαλψη ανάγεται σε ελπίδα του μέλλοντος. Διότι η αιμοδοσία βασίζεται στον άνθρωπο και την ανθρωπιά του. Ο εθελοντής αιμοδότης είναι ο πιο ευαισθητοποιημένος πολίτης ο οποίος με την κοινωνική του ευαισθησία και τον αλτρουισμό δεν προσφέρει μόνο ζωή στους έχοντες ανάγκη, αλλά το κυριότερο, με την προσφορά του περιφρουρεί το πολυτιμότερο αγαθό: αυτή την ίδια τη ζωή. Όσο μεγαλύτερο επίπεδο συνειδητότητας και ευθύνης για την προσφορά του έχει ο εθελοντής αιμοδότης τόσο συνεπέστερος και στη συνεχή συμβολή του στο κοινωνικό σύνολο.

Ολόκληρος ο μηχανισμός λειτουργίας της αιμοδοσίας επιδιώκει τη δυνατή καλύτερη ασφάλεια του δέκτη (άτομο που έχει ανάγκη μετάγγισης) προστατεύοντας ταυτόχρονα και την υγεία του αιμοδότη. Πολλοί συνάνθρωποί μας χρειάζονται καθημερινά αίμα (ατυχήματα, κ.λ.π). Η μετάγγιση παράγωγου αίματος αποτελεί πολύτιμο θεραπευτικό μέσο για την αντιμετώπιση πολλών παθολογικών καταστάσεων. Το αίμα ΔΕΝ μπορεί να παρασκευαστεί – ΔΕΝ υπάρχει τεχνητό αίμα. Το αίμα είναι ΖΩΝΤΑΝΟΣ ΙΣΤΟΣ με περιορισμένη διάρκεια ζωής. Εάν τα αποθέματα των υπηρεσιών αιμοδοσίας δεν ανανεώνονται διαρκώς με τη συστηματική εθελοντική αιμοδοσία δεν είναι δυνατόν να έχουμε επάρκεια – και πόσο μάλλον αυτάρκεια αίματος. Με την αιμοδοσία ΜΟΝΟ σε ώρα ανάγκης δεν λύνεται το πρόβλημα. Στην εθελοντική αιμοδοσία δεν υπάρχουν διακρίσεις μεταξύ των ανθρώπων. Ο εθελοντής αιμοδότης προσφέρει ένα ανεκτίμητο δώρο ζωής σε όποιους συνανθρώπους του το έχουν ανάγκη. Η εθελοντική αιμοδοσία είναι έμπρακτο μήνυμα ΖΩΗΣ και ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ.

Είναι γι’ αυτούς τους λόγους που ως Θεματική Υγείας του Κ.Σ. ΕΔΕΚ σε συνεργασία με το κέντρο αίματος του Υπ. Υγείας, την Επαρχιακή Επιτροπή ΕΔΕΚ Λευκωσίας, τη Σοσιαλιστική Γυναικεία Κίνηση, τη Νέα Αγροτική, τη Νεολαία ΕΔΕΚ και την ΔΕΟΚ διοργανώνουμε Παγκύπρια Ημέρα Αιμοδοσίας την Πέμπτη 14 Ιουνίου από τις 14.00 μέχρι τις 18.00 στο Ίδρυμα Λυσσαρίδη με στόχο την ευαισθητοποίηση και ενημέρωση των συνανθρώπων μας σε θέματα αιμοδοσίας και για ενίσχυση της τράπεζας αίματος.

Εκδηλώσεις