Η δήλωσή Ακιντζί δεν μπορεί να θεωρηθεί θετική
Τετάρτη 02.05.2018
Τετάρτη 02.05.2018, από Γραφείο Τύπου

Από τη στιγμή που ο Ακιντζί δεν αποδέχεται την κατάργηση της Συνθήκης Εγγυήσεως και Συμμαχίας και την πλήρη αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων πριν από την εφαρμογή της λύσης, η δήλωσή του δεν μπορεί να θεωρηθεί θετική

Είναι ξεκάθαρο πως οι δηλώσεις του εκπροσώπου της κατοχής, του κ. Ακιντζί, εντάσσονται στο πλαίσιο της νέας τακτικής που ακολουθεί η Τουρκία και το κατοχικό καθεστώς με στόχο να προσκομίσουν νέα οφέλη ως προς τον καθορισμό του πλαισίου σε μια ενδεχόμενη επανέναρξη των συνομιλιών.

Για να θεωρηθούν «θετική εξέλιξη» οι δηλώσεις Ακιντζί, θα πρέπει αυτές να αναφέρουν ρητά την αποδοχή της κατάργησης της Συνθήκης Εγγυήσεως και της Συνθήκης Συμμαχίας, καθώς επίσης και της πλήρους αποχώρησης των τουρκικών στρατευμάτων πριν από την εφαρμογή της λύσης. Η μη αποδοχή των πιο πάνω επιτρέπει την εσαεί παραμονή των τουρκικών στρατευμάτων και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να θεωρηθεί θετική.

Ευχόμαστε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και οι συνεργάτες του να αντιληφθούν τη νέα αυτή τουρκική τακτική και να προχωρήσουν σε τέτοιους σχεδιασμούς που θα επιτρέπουν στη δική μας πλευρά την αποφυγή παγίδων, οι οποίες όπως και στο παρελθόν, θα οδηγούν στην εξυπηρέτηση κατά κύριο λόγο της τουρκικής επεκτατικής πολιτικής και στην περαιτέρω αναβάθμιση του κατοχικού καθεστώτος.

Θα επαναλάβουμε για ακόμα μια φορά πως αυτό το οποίο πρέπει η δική μας πλευρά να κάνει είναι να αξιοποιήσει τα διπλωματικά και διαπραγματευτικά όπλα που της προσφέρουν:

  • οι αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας και κυρίως της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών,
  • το Ευρωπαϊκό Κεκτημένο και η ιδιότητα της Κύπρου ως ευρωπαϊκό κράτος,
  • τα νέα ενεργειακά δεδομένα στην Ανατολική Μεσόγειο.

Εάν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αξιοποιήσει τα πιο πάνω τότε δύναται να διαμορφωθούν συνθήκες ώστε το όποιο πλαίσιο επανέναρξης των διαπραγματεύσεων να στηρίζει την πραγματική φύση του κυπριακού ως θέματος εισβολής, συνεχιζόμενης κατοχής και εθνοκάθαρσης, και όχι τη μέχρι σήμερα τακτική η οποία το υποβάθμιζε και το μετέτρεπε σε ζήτημα διακοινοτικής διευθέτησης.

Από την πλευρά της ΕΔΕΚ επαναλαμβάνουμε πως πρωταρχική επιλογή και προτεραιότητα του Προέδρου της Δημοκρατίας θα πρέπει να είναι η σύγκληση Διεθνούς Διάσκεψης με τη σωστή σύνθεση και τη συμμετοχή και των πέντε μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας, για να συζητηθεί η διεθνής πτυχή του κυπριακού.

 

Λευκωσία, 2 Μαΐου 2018

Ανακοινώσεις