ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΕΤΕΙΟ ΘΑΝΑΤΟΥ ΤΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΝΑΓΟΥΛΗ
Τρίτη 01.05.2018
Τρίτη 01.05.2018, από Γραφείο Τύπου

Πριν από 42 χρόνια ένα ύποπτο τροχαίο ατύχημα στάθηκε η αιτία να χάσει τη ζωή του ο ήρωας της αντίστασης, Αλέξανδρος Παναγούλης, το όνομα του οποίου ταυτίστηκε με τον αντιχουντικό αγώνα και τη δράση για επαναφορά της Δημοκρατίας.

Ο Αλέξανδρος Παναγούλης αψηφώντας τον κίνδυνο και μη ανεχόμενος να ζει υπό την τρομοκρατία και τη δικτατορία της Χούντας, ήρθε στην Κύπρο όπου και σχεδίασε την απόπειρα δολοφονίας κατά του δικτάτορα Γεώργιου Παπαδόπουλου, η οποία έγινε στις 13 Αυγούστου 1968 κοντά στη Βάρκιζα.

Όπως ο ίδιος δήλωσε αργότερα στη δημοσιογράφο Οριάνα Φαλάτσι: «Δεν επιδίωξα να σκοτώσω έναν άνθρωπο. Δεν είμαι ικανός να σκοτώσω έναν άνθρωπο. Επιδίωξα να σκοτώσω έναν τύραννο».

Επρόκειτο ξεκάθαρα για μια πολιτική πράξη εναντίον της δικτατορίας και της πολιτικής τρομοκρατίας της Χούντας. Μια πράξη υπέρ της ελευθερίας που θα θυμίζει πάντα τα φρικτά βασανίστρια τα οποία υπέστη ο Παναγούλης μετά τη σύλληψή του, παραμένοντας ακλόνητος και αλύγιστος.

Δυστυχώς, η αντιχουντική δράση του Παναγούλη δεν κατάφερε να αναχαιτίσει την προδοτική και εγκληματική πράξη των δικτατόρων, το πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου 1974,  που οδήγησε στην Τουρκική εισβολή και την παράνομη, έως σήμερα, κατοχή της Κύπρου με την προσφυγοποίηση χιλιάδων κατοίκων της.  Είναι για αυτό το λόγο που ως ΕΔΕΚ θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε υπέρ της Δημοκρατίας και της Ελευθερίας έως ότου περπατήσουμε λεύτεροι στην κατεχόμενη γη μας.

Ανακοινώσεις