Η ΕΔΕΚ για 14η Επέτειο Ένταξης της Κύπρου στην Ε.Ε.
Τρίτη 01.05.2018
Τρίτη 01.05.2018, από Γραφείο Τύπου

Πριν από 14 χρόνια, μετά από πολύχρονες προσπάθειες και με την αποφασιστική και καθοριστική συνδρομή της Ελλάδας, η Κύπρος έγινε δεκτή και αναγνωρίστηκε ως ισότιμο και πλήρες μέλος της Ε.Ε.

Αυτή η επέτειος επιβάλλει μνεία και τιμή προς τους πρωταγωνιστές αυτής της επιτυχίας, ανάμεσα στους οποίους κορυφαίος υπήρξε ο αλησμόνητος συμπατριώτης μας Γιάννος Κρανιδιώτης.

Αυτή η επέτειος επιβάλλει, επίσης, ανασκόπηση και θύμηση των λόγων για τους οποίους ενταχθήκαμε στην ευρωπαϊκή οικογένεια. Η προάσπιση και η ενίσχυση της κρατικής οντότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας και η δίκαιη και σωστή λύση του κυπριακού, σύμφωνη πάντα με το ευρωπαϊκό κεκτημένο, υπήρξαν οι πρώτιστοι στόχοι.

Ας γίνει η μέρα αυτή η αφορμή να υιοθετήσουμε, επιτέλους, μια πιο διεκδικητική τακτική που θα οδηγεί σε μία λύση σύμφωνη με το ευρωπαϊκό κεκτημένο, χωρίς παρεκκλίσεις και πρωτογενές δίκαιο, στην οποία θα διασφαλίζονται όλα τα πολιτικά και ανθρώπινα δικαιώματα.

Την ίδια στιγμή θα πρέπει να αξιοποιήσουμε τις δυνατότητες που μας παρέχει η ιδιότητά μας ως μέλος της Ε.Ε. για να αναγκάσουμε την Τουρκία να προχωρήσει σε μια δίκαιη, δημοκρατική, λειτουργική και βιώσιμη λύση του κυπριακού. Θα πρέπει μαζί με την Ελλάδα να εμποδίσουμε οποιαδήποτε οικονομική, εμπορική και πολιτική αναβάθμιση των σχέσεων Τουρκίας – Ε.Ε. ενόσω η Τουρκία δεν εκπληρώνει τις κυπρογενείς υποχρεώσεις που ανέλαβε έναντι της Ε.Ε. το 2005.

Η ευρωπαϊκή οικογένεια μας δίνει τα μέσα και τους τρόπους. Επιτέλους ας τους αξιοποιήσουμε.

Ανακοινώσεις