Μορφάκης Σολωμονίδης: Όταν η πατρίδα βρίσκεται σε κίνδυνο θα πρέπει να πρυτανεύει το κοινό καλό και όχι το προσωπικό συμφέρον
Τρίτη 16.07.2024
Τρίτη 16.07.2024, από Μορφάκης Σολομωνίδης
Μορφάκης Σολομωνίδης
Γενικός Διευθυντής Κ.Σ. ΕΔΕΚ

Η πρόσφατη ανακοίνωση της ΕΔΕΚ για αυστηροποίηση του ελέγχου παράνομης προμήθειας καυσίμων από τα κατεχόμενα, προκάλεσε ποικίλες αντιδράσεις.

Κάποιες μπορεί να θεωρηθούν δικαιολογημένες, αλλά κυρίως είναι αδικαιολόγητες, γιατί όταν η πατρίδα βρίσκεται σε κίνδυνο αυτό που θα πρέπει να πρυτανεύει είναι το κοινό καλό και όχι το προσωπικό συμφέρον. 

Γιατί πρέπει να περιοριστεί μέχρι και εκμηδενισμού η προμήθεια καυσίμων από τα κατεχόμενα. 

Τα συγκεκριμένα καύσιμα δεν πληρούν τις ποιοτικές προδιαγραφές που έθεσε η Ε.Ε. Ως εκ τούτου η χρήση-τους είναι παράνομη. Δεν είναι δυνατόν από τη μια να υποστηρίζουμε την υλοποίηση της πολιτικής για πράσινη ανάπτυξη και από την άλλη να την παραβιάζουμε 

Από τα 200 περίπου εκ. ευρώ που διατέθηκαν το 2022 για την αγορά καυσίμων από τα κατεχόμενα,70 και πλέον εκ. ευρώ ήταν η απώλεια εσόδων του κράτους. Ποσό το οποίο θα μπορούσε να διατεθεί για επιδότηση των καυσίμων ή του ηλεκτρικού ρεύματος και να βοηθηθούν ομοιόμορφα όλοι οι πολίτες και όχι μόνο όσοι κατοικούν πλησίον της Γραμμής Κατάπαυσης του Πυρός 

Αντιλαμβανόμαστε την δύσκολη οικονομική κατάσταση πολλών οικογενειών που καταφεύγουν στα κατεχόμενα είτε για καύσιμα, είτε για αγορά καταναλωτικών αγαθών που είναι φθηνότερα. Και γι’ αυτούς τους συμπολίτες μας είναι που νοιαζόμαστε, θέλοντας να δημιουργήσουμε τις οικονομικές συνθήκες, έτσι ώστε η πολιτεία να μπορεί να επιδοτήσει τα καύσιμα και όχι γι’ αυτούς που καταφεύγουν σ’ αυτή την τακτική, χωρίς να έχουν οικονομικά προβλήματα και ανάγκες. 

Σε ορισμένες επαγγελματικές ομάδες προκαλείται αθέμιτος ανταγωνισμός, π.χ. οδηγοί ταξί και τουριστικών λεωφορείων, ιδιοκτήτες πρατηρίων καυσίμων κ.α.. Με αυτά τα έσοδα στο κατοχικό καθεστώτος προφανώς και έμμεσα ενισχύεται και ο κατοχικός στρατός και οι έποικοι. 

Συγκεκριμένα η ΕΔΕΚ προτείνει 

Σε όλα τα αυτοκίνητα που εισέρχονται στα κατεχόμενα να γίνεται έλεγχος στο ντεπόζιτο καυσίμων. Εάν η πληρότητα είναι μικρότερη των ¾ τότε ο οδηγός θα έχει δύο επιλογές. 

α) Να επιστρέψει σε πρατήριο καυσίμων στις ελεύθερες περιοχές, να συμπληρώσει την απαιτούμενη ποσότητα καυσίμων και να εισέλθει στα κατεχόμενα, ή 

β) Να καταβάλει το ποσό των 500 ευρώ ως αντίτιμο εισόδου στα κατεχόμενα 

Με αυτόν τον τρόπο  

Δεν παρεμποδίζεται κανένας να επισκεφθεί τα κατεχόμενα 

Μειώνεται η σκόπιμη και κατ΄ εξακολούθηση προμήθεια καυσίμων από τα κατεχόμενα 

Ενισχύεται η διεκδίκηση για επιδότηση των καυσίμων ή του ηλεκτρικού ρεύματος 

Δεν ενισχύεται οικονομικά το κατοχικό καθεστώς, και 

Μειώνεται ο αθέμιτος ανταγωνισμός 

Από τους επικριτές της πρότασης δεν έχουμε ακούσει κάποια σοβαρή δικαιολογία, ούτε και κάποια αντιπρόταση. Απλά μόνος λόγος επίκρισης για κάποιους το προσωπικό συμφέρον και για κάποιους άλλους ο άνευ ορίων λαϊκισμός. 

Η ΕΔΕΚ θα συνεχίσει να πολιτεύεται όπως έπραξε μέχρι σήμερα, χωρίς υπολογισμό πολιτικού κόστους, με μοναδικό γνώμονα το καλώς νοούμενο συμφέρον της πατρίδας-μας και των πολιτών χωρίς διακρίσεις. 

 

Μορφάκης Σολωμονίδης 

Γενικός Διευθυντής ΕΔΕΚ

Blog