Διακήρυξη ΕΔΕΚ για την 58η επέτειο ανακήρυξης της Κυπριακής Δημοκρατίας
Δευτέρα 01.10.2018
Δευτέρα 01.10.2018, από Γραφείο Τύπου

Η 58η επέτειος ανακήρυξης της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι απότοκο των θυσιών των ηρώων και αγωνιστών του εθνικοαπελευθερωτικού – αντιαποικιακού αγώνα του 1955 – 1959 στους οποίους αποτίουμε φόρο τιμής.

Η 1η Οκτωβρίου, ως επέτειος ανακήρυξης της ανεξαρτησίας, επιβάλλει εξορισμού προβληματισμό και αυτοκριτική για την πορεία αλλά και τη σημερινή κατάσταση στην οποία βρίσκεται η Κυπριακή Δημοκρατία, της οποίας το 37% του εδάφους βρίσκεται υπό τουρκική κατοχή λόγω της παράνομης εισβολής του 1974.

Αξιοποιώντας τη συσσωρευμένη μας εμπειρία, αντλώντας διδάγματα από τις ηρωικές θυσίες του λαού μας, κατανοώντας πως τέσσερις και πλέον δεκαετίες το κυπριακό πρόβλημα παραμένει άλυτο, αλλά και ότι εκ των αποτελεσμάτων αποδεικνύεται πως η μέχρι σήμερα διαδικασία απέτυχε και περιέχει συγκλίσεις που ελλοχεύουν σοβαρούς κινδύνους, επιβάλλεται αλλαγή τακτικής.

Τακτική η οποία να επαναφέρει το κυπριακό στη σωστή του βάση, ως διεθνές πρόβλημα εισβολής, συνεχιζόμενης κατοχής και εθνοκάθαρσης και όχι ως ένα θέμα δικοινοτικής διευθέτησης. Αυτό θα το πετύχουμε αξιοποιώντας ψηφίσματα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, όπως εκείνο του Μαΐου του 1983, το οποίο αναφέρεται ρητώς στην ανάγκη σύγκλησης Διεθνούς Διάσκεψης για το Κυπριακό, όπου θα συζητηθεί η διεθνής πτυχή του προβλήματος και κυρίως το θέμα:

·         της αποχώρησης των τουρκικών στρατευμάτων,

·         της κατάργησης  της συνθήκης Εγγύησης και Συμμαχίας,

·         της αποχώρησης των εποίκων και

·         της επιστροφής των προσφύγων  (Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων) σε συνθήκες ασφάλειας.

Για την ΕΔΕΚ είναι αδιανόητο η Κυπριακή Δημοκρατία, η οποία συστάθηκε και επιβίωσε με θυσίες και αίμα ηρώων, να καταλυθεί με υπογραφή πολιτικών. Γι’ αυτό δηλώνουμε πίστη στον αγώνα για μια δίκαιη, δημοκρατική, λειτουργική και βιώσιμη λύση του Κυπριακού με ουσιαστική εφαρμογή του ευρωπαϊκού κεκτημένου, χωρίς παρεκκλίσεις και πρωτογενές δίκαιο.

Η ΕΔΕΚ τιμά την Ανεξαρτησία της Κύπρου σε εκδήλωση που διοργανώνει την Τετάρτη 3 Οκτωβρίου στις 19.00 στο Πολιτιστικό Κέντρο Μέσα Γειτονιάς. Κύριος ομιλητής στην εκδήλωση θα είναι ο κ. Δώρος Θεοδώρου, πρώην Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης ενώ χαιρετισμό θα απευθύνουν ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ, κ. Μαρίνος Σιζόπουλος και ο κ. Γιάννης Μαγκριώτης, πρώην Υπουργός Κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ.

Γραφείο Τύπου

Λευκωσία, 30 Σεπτεμβρίου 2018

Ανακοινώσεις