Για ακόμα μια φορά καλούμε την Κυβέρνηση να αναλογιστεί τις ευθύνες της και να εφαρμόσει πριν από την αυτονόμηση των νοσοκομείων μια ουσιαστική και αποτελεσματική αναδιοργάνωση του δημόσιου τομέα υγείας και κυρίως των δημόσιων νοσηλευτηρίων
Κυριακή 30.09.2018
Κυριακή 30.09.2018, από Γραφείο Τύπου
 Η βεβιασμένη προσπάθεια  για την αυτονόμηση των νοσοκομείων αρχές του 2019 σε σχέση με τα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα δημόσια νοσηλευτήρια, χωρίς προηγουμένως να γίνει οποιαδήποτε μελέτη για τις ανάγκες του δημόσιου τομέα σε επίπεδο κλινικών αλλά και εξοπλισμού για να καλύψει με επάρκεια ενός υψηλού επιπέδου προσφερόμενη περίθαλψη στους πολίτες, θα οδηγήσει το πιθανότερο σε κατάρρευση του δημόσιου τομέα.

Το πιο πάνω ενισχύεται από το ότι:

  1. Η κάλυψη των οικονομικών ελλειμμάτων, βάσει νομοθεσίας, θα είναι μόνο για πέντε χρόνια.
  2. Στην κατάσταση που βρίσκονται σήμερα τα νοσοκομεία θα αδυνατούν να αντιμετωπίσουν με επάρκεια τις συνθήκες ανταγωνισμού που θα προκύψουν.

Για ακόμα μια φορά καλούμε την Κυβέρνηση να αναλογιστεί τις ευθύνες της και να εφαρμόσει αυτό που όλα τα πολιτικά κόμματα αλλά και η ίδια είχε αποδεχθεί: ότι πριν από την αυτονόμηση των νοσοκομείων θα πρέπει να υπάρξει μια ουσιαστική και αποτελεσματική αναδιοργάνωση του δημόσιου τομέα υγείας και κυρίως των δημόσιων νοσηλευτηρίων.

Σταθερή και πάγια θέση της ΕΔΕΚ είναι ότι η εφαρμογή του ΓεΣΥ πρέπει να γίνει με τρόπο προσεκτικό και συντεταγμένο με πρώτο βήμα την αναδιοργάνωση των νοσοκομείων με βάση την μελέτη που ζητήσαμε και η οποία μέχρι τώρα δεν υπάρχει (απόδειξη τα τεράστια προβλήματα που υπάρχουν στο νοσοκομείο Λεμεσού), δεύτερο βήμα η αυτονόμηση των νοσοκομείων σε διοικητικό, επιστημονικό και οικονομικό επίπεδο και τρίτο βήμα η εφαρμογή του ΓεΣΥ.

Η διαδικασία που ακολουθείται μέχρι σήμερα από την κυβέρνηση ενδεχομένως να στοχεύει είτε στην ιδιωτικοποίηση των νοσοκομείων όπως έγινε με τη Συνεργατική Κυπριακή Τράπεζα, είτε ενδεχομένως στην επαναφορά του πολυασφαλιστικού με έμμεσο τρόπο.

Γραφείο Τύπου

Λευκωσία, 30 Σεπτεμβρίου 2018

Ανακοινώσεις