Με τη χθεσινή ομιλία του στα Ηνωμένα Έθνη, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απώλεσε μία σημαντική ευκαιρία να αναδείξει την πραγματική υφή του κυπριακού προβλήματος
Παρασκευή 28.09.2018
Παρασκευή 28.09.2018, από Γραφείο Τύπου

Με τη χθεσινή ομιλία του στα Ηνωμένα Έθνη, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απώλεσε μία σημαντική ευκαιρία να αναδείξει την πραγματική υφή του κυπριακού προβλήματος, ως θέματος εισβολής, συνεχιζόμενης κατοχής και εθνοκάθαρσης και να στηλιτεύσει την προκλητική επεκτατική πολιτική της Τουρκίας, όπως αυτή εφαρμόζεται, καθώς επίσης και την ανάδειξη των μέχρι σήμερα αποτελεσμάτων αυτή της πολιτικής.

Την ίδια στιγμή, δεν αιτήθηκε την εφαρμογή παλαιότερης απόφασης της Γενικής Συνέλευσης για σύγκληση Διεθνούς Διάσκεψης για την Κύπρο για να συζητηθεί η διεθνής πτυχή του προβλήματος καθώς και η πλήρης αποχώρηση των κατοχικών στρατευμάτων.

Ταυτόχρονα, ως Κύπρος δεν δημιουργούμε διεθνώς συνθήκες αξιοπιστίας αφού αφενός επικαλούμαστε τα ψηφίσματα του ΟΗΕ, τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας και τον καταστατικό χάρτη, αλλά την ίδια στιγμή αποδεχόμαστε να συζητάμε πρόνοιες οι οποίες ουσιαστικά βρίσκονται σε αντίθεση με τα πιο πάνω, όπως:

  1. Αντί για πλήρη αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων, αποδεχόμαστε παραμονή αριθμού και χρονοδιαγράμματος το οποίο θα αποφασίσουν οι εγγυήτριες χώρες.
  2. Αντί για την επιστροφή όλων των προσφύγων σε συνθήκες ασφάλειας συζητάμε την κατά προτεραιότητα παραχώρηση του δικαιώματος ιδιοκτησίας όχι στους νόμιμους ιδιοκτήτες αλλά στους παράνομους σφετεριστές, τους έποικους.
  3. Αποδεχόμαστε την παραμονή του συνόλου των εποίκων αντί της αποχώρησής τους.
  4. Αντί για κατά προτεραιότητα παράδοση της πόλης της Αμμοχώστου στους νόμιμους κατοίκους της προτείνουμε αυτό να γίνει την πρώτη μέρα της λύσης.
  5. Αντί για τη σύσταση ενός κανονικού κράτους αποδεχόμαστε πρόνοιες που δεν υπάρχουν σε κανένα κανονικό κράτος όπως είναι οι ξεχωριστές πλειοψηφίες, τα βέτο, η εκ περιτροπής προεδρία, η θετική ψήφος στη μειοψηφία, ο γεωγραφικός διαχωρισμός του λαού, οι εγγυημένες πλειοψηφίες πληθυσμού και περιουσίας κ.ά.

Προτρέπουμε λοιπόν τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στη συνάντηση που θα έχει σήμερα με τον Γενικό Γραμματέα να είναι πλέον διεκδικητικός όσον αφορά τη σύγκληση της Διεθνούς Διάσκεψης, την προτεραιότητα συζήτησης της διεθνούς πτυχής και την ανάγκη λύσης του κυπριακού που να διασφαλίζει τη λειτουργικότητα του κράτους αλλά και την πλήρη κατοχύρωση των πολιτικών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων όλων των πολιτών, ανεξάρτητα από την εθνοτική και θρησκευτική προέλευση.

 

 

Γραφείο Τύπου

Λευκωσία, 28 Σεπτεμβρίου 2018

Ανακοινώσεις
Γραφείο Τύπου
|
Τρίτη 25.09.2018