Η αποδοχή του πλαισίου Γκουτέρες ως βάση για περαιτέρω συζήτηση στην ουσία αποδυναμώνει την πολιτική διεκδίκηση για την εφαρμογή των ψηφισμάτων της Γενικής Συνέλευσης και του Ευρωπαϊκού Κεκτημένου στη μελλοντική λύση
Σάββατο 29.09.2018
Σάββατο 29.09.2018, από Γραφείο Τύπου

Ανάμεσα στις προτάσεις που κατέθεσε χθες ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας προς τον Γενικό Γραμματέα, εμπεριέχονται θετικά στοιχεία όπως είναι η ανάγκη εμπλοκής και των πέντε Μονίμων Μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας. Αυτό όμως θα πρέπει να γίνει συντεταγμένα στο πλαίσιο μίας διεθνούς διάσκεψης για το κυπριακό.

Στην ίδια κατεύθυνση, θετική είναι η αναφορά για την ανάγκη εφαρμογής των αρχών του Καταστατικού Χάρτη του ΟΗΕ και του Ευρωπαϊκού Κεκτημένου. Όμως, από τη στιγμή που το πλαίσιο Γκουτέρες προβάλλεται ως προτεραιότητα συζήτησης, οφείλουμε να επισημάνουμε τις σοβαρές αντιφάσεις που αυτό έχει με τις πιο αποφάσεις. Συγκεκριμένα:

  • Ενώ στα ψηφίσματα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ (π.χ. 37/253) ζητείται η άμεση αποχώρηση όλων των δυνάμεων κατοχής από την Κυπριακή Δημοκρατία, στο πλαίσιο Γκουτέρες περιλαμβάνεται πρόνοια για παραμονή αριθμού κατοχικών στρατευμάτων για όσο χρόνο αποφασιστεί από τις εγγυήτριες δυνάμεις.
  • Ενώ ο εποικισμός είναι έγκλημα πολέμου και υπάρχουν αποφάσεις που ζητούν την αποχώρηση των εποίκων, το πλαίσιο Γκουτέρες νομιμοποιεί το σύνολο των εποίκων και τους δίνει ταυτόχρονα προτεραιότητα στην περιουσία.
  • Ενώ στα ψηφίσματα ζητείται η εισαγωγή μέτρων για επιστροφή όλων των προσφύγων στα σπίτια τους σε συνθήκες ασφαλείας, το πλαίσιο Γκουτέρες αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο επιστροφής μόνο μικρού αριθμού προσφύγων.

Συνεπώς η αποδοχή του πλαισίου Γκουτέρες ως βάση για περαιτέρω συζήτηση στην ουσία αποδυναμώνει την πολιτική διεκδίκηση για την εφαρμογή των ψηφισμάτων της Γενικής Συνέλευσης και του Ευρωπαϊκού Κεκτημένου στη μελλοντική λύση.

 

Λευκωσία, 29 Σεπτεμβρίου 2018

 

 

Ανακοινώσεις