Εντός πλαισίου συγκεκριμένης τουρκικής τακτικής οι κινήσεις Τουρκίας για λύση συνομοσπονδίας
Κυριακή 03.06.2018
Κυριακή 03.06.2018, από Γραφείο Τύπου

Οι πληροφορίες που θέλουν τον Τούρκο Υπουργό Εξωτερικών να προβάλλει λύση δύο κρατών ή συνομοσπονδίας δεν βλέπουν για πρώτη φορά το φως της δημοσιότητας.

Εκτιμούμε πως οι τουρκικές αυτές ενέργειες εντάσσονται στο πλαίσιο μιας συγκεκριμένης τακτικής που αποσκοπεί στην εξασφάλιση πρόσθετων πολιτικών πλεονεκτημάτων ώστε μέσα από μία λύση Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας η Τουρκία να ασκεί έλεγχο σε ολόκληρη την κυπριακή επικράτεια και όχι μόνο στο υπό «τουρκοκυπριακή διοίκηση» τμήμα. Αυτή η λύση θα της επιτρέπει να υπονομεύει την κρατική λειτουργία και να επιτύχει τελικά την προσάρτηση ολόκληρης την Κύπρο στην τουρκική επικράτεια. Όπως δηλαδή ήταν οι αρχικοί σχεδιασμοί της Τουρκίας και του ψευδοκράτους.

Το εναλλακτικό σενάριο σε περίπτωση αποτυχίας αυτού είναι η νομιμοποιημένη ανακήρυξη τουρκικού κράτους στην Κύπρο.

Το ενδεχόμενο μιας κακής λύσης όπως αυτό περιγράφεται στο πλαίσιο Γκουτέρες, που άμεσα ή έμμεσα, θα οδηγεί είτε στον πλήρη πολιτικό και στρατιωτικό έλεγχο της Κύπρου με τελική κατάληξη την ενσωμάτωση ολόκληρης της κυπριακής επικράτειας στην Τουρκία, είτε στη νόμιμη ανακήρυξη τουρκικού κράτους στην υπό την «τουρκοκυπριακή διοίκηση» περιοχή της Κύπρου, στην ουσία αποτελεί προσαρμογή στους επεκτατικούς στόχους της Άγκυρας.

 

Λευκωσία, 3 Ιουνίου 2018

Ανακοινώσεις