Να αξιοποιηθούν οι αποφάσεις της Γενικής Συνέλευσης των Η.Ε. που αναφέρονται στη σύγκληση Διεθνούς Διάσκεψης για το Κυπριακό για να συζητηθεί η διεθνής πτυχή, που είναι και η ουσία του προβλήματος
Δευτέρα 28.05.2018
Δευτέρα 28.05.2018, από Γραφείο Τύπου

Εάν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σε μια νέα πρωτοβουλία για το κυπριακό δεν θα ήθελε απλά να ακολουθεί τις εξελίξεις, όπως συνέβηκε με το 2016-2017 που οδήγησε στην Πενταμερή Διάσκεψη της Γενεύης και του Κραν Μοντανά, θα πρέπει οι θέσεις που θα καταθέσει και οι πρωτοβουλίες που θα αναλάβει να είναι τέτοιες που να δίνουν προβάδισμα στην Κυπριακή Δημοκρατία όσον αφορά το πλαίσιο των νέων διαβουλεύσεων.

Ως ΕΔΕΚ επαναλαμβάνουμε την ανάγκη να αξιοποιηθούν οι αποφάσεις της Γενικής Συνέλευσης των Η.Ε. που αναφέρονται στην ανάγκη σύγκλησης Διεθνούς Διάσκεψης για το Κυπριακό, όπου θα συζητηθεί η διεθνής πτυχή, που είναι και η ουσία του προβλήματος. Συγκεκριμένα:

  • Η διαδικασία πλήρους αποχώρησης των κατοχικών στρατευμάτων όπως προνοούν οι συγκεκριμένες αποφάσεις του ΟΗΕ.
  • Η αναγκαιότητα κατάργησης της Συνθήκης Εγγυήσεων.
  • Η επιβεβλημένη ανάγκη κατάργησης της Συνθήκης Συμμαχίας με βάση την οποία στάθμευσαν το 1960 τα τουρκικά στρατεύματα στην Κύπρο. Χωρίς την κατάργηση της Συνθήκης Συμμαχίας, σε περίπτωση λύσης η παρουσία των τουρκικών στρατευμάτων θα είναι μόνιμη και δεν θα τίθεται ζήτημα ούτε τερματισμού ούτε αναθεώρησης της παρουσίας τους.
  • Αποχώρηση των εποίκων.

Η ενδιάμεση στρατηγική συμφωνία εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους όσον αφορά την τελική διευθέτηση του κυπριακού και πολύ περισσότερο το πλαίσιο Γκουτέρες δεν μπορεί να αποτελέσει τη βάση για μια συμφωνία επίλυσης.

 

                            Λευκωσία, 28 Μαΐου 2018

Ανακοινώσεις
Γραφείο Τύπου
|
Παρασκευή 25.05.2018