Δηλώσεις Προέδρου ΕΔΕΚ, Μ. Σιζόπουλου, μετά από συνάντηση με τον Αρχηγό Αστυνομίας
Πέμπτη 31.05.2018
Πέμπτη 31.05.2018, από Γραφείο Τύπου

Πρόσληψη αστυνομικών, απαλλαγή της Αστυνομίας από μη αστυνομικής φύσεως υπηρεσίες και προστασία των ευυπόληπτων πολιτών

Μετά το τέλος της συνάντησης του Προέδρου της ΕΔΕΚ με τον Αρχηγό της Αστυνομίας, ο κ. Σιζόπουλος δήλωσε:

«Αυτή η συνάντηση έχει προγραμματιστεί εδώ και αρκετές μέρες, και κυρίως μετά από τη συνάντηση με τον Υπουργό Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως (18 Μαίου 2018), όπου είχα την ευκαιρία να καταθέσω κάποιες εισηγήσεις της ΕΔΕΚ, γύρω από τα ζητήματα που αφορούν την επιχειρησιακή ικανότητα αλλά και την αναβάθμιση, σε στελέχωση, της Κυπριακής Αστυνομίας. Προτάσεις που επηρεάζουν και την Εθνική Φρουρά σε κάποιο βαθμό και είχα την ευκαιρία να τις μεταφέρω και στον Υπουργό Άμυνας και στον Αρχηγό της Εθνικής Φρουράς.

Με αυτήν την ευκαιρία, θα ήθελα αφενός να εκφράσω την ευαρέσκειά μας για τις προσπάθειες που καταβάλλει η ηγεσία της Αστυνομίας για την πάταξη του εγκλήματος και όχι μόνο, αλλά και την ίδια στιγμή, να μεταφέρω αυτές τις θέσεις και απόψεις και να ακούσω τις απόψεις του καθ’ ύλην αρμόδιου, που είναι ο Αρχηγός της Αστυνομίας.

Συγκεκριμένα οι θέσεις αυτές είναι:

  1. Η ανάγκη πρόσληψης ενός πρόσθετου αριθμού, ενδεχομένως ειδικών αστυνομικών, οι οποίοι να εκπαιδευτούν κατάλληλα για να αναλάβουν την ευθύνη για την ασφάλεια των αεροδρομίων και άλλων δημόσιων χώρων, έτσι ώστε να αποδεσμευτούν από αυτή την υπηρεσία τα στελέχη της Εθνικής Φρουράς και να επιστρέψουν στις υπηρεσίες τους. Γιατί και η Εθνική Φρουρά χρειάζεται αυτά τα άτομα για σκοπούς διατήρησης της επιχειρησιακής της αξιοπιστίας και ικανότητας.
  2. Να απαλλαγεί η Αστυνομία ενδεχομένως από υπηρεσίες μη αστυνομικής φύσης ούτως ώστε αυτό το προσωπικό να αξιοποιηθεί στις άλλες επιχειρησιακές κατευθύνσεις και,
  3. τέλος, διαβεβαίωσα τον Αρχηγό της Αστυνομίας, ότι, σε περίπτωση κατά την οποία, η κυβέρνηση θα θέσει ζήτημα αποπαγοποίησης συγκεκριμένων θέσεων που αφορούν το Αστυνομικό Σώμα, εμείς θα είμαστε θετικοί».

Σε ερώτηση δημοσιογράφου κατά πόσο έγινε συζήτηση και για τις απειλές που κατά καιρούς δέχθηκε, ο κ. Σιζόπουλος απάντησε:

«Όχι. Αυτά είναι θέματα τα οποία είναι προσωπικά, με αφορούν εμένα και δεν θεωρώ ότι αυτή τη στιγμή είναι θέμα που θα πρέπει να το διαχειριστεί η Αστυνομία. Εξ' άλλου, αυτά είναι γεγονότα του παρελθόντος. Το πρωί υποχρεώθηκα να τα αναφέρω γιατί ακριβώς ήθελα να επιβεβαιώσω με αυτόν τον τρόπο ότι η δική μου πρόθεση δεν ήταν ποτέ, ούτε η δημιουργία εντυπώσεων στο δημόσιο αίσθημα, αλλά ούτε και η ποινικοποίηση με οποιονδήποτε τρόπο της πολιτικής ζωής. Όμως, όπως τόνισα, μετά τις συνεχόμενες και τις αλλεπάλληλες συκοφαντικές επιθέσεις που δέχομαι το τελευταίο χρονικό διάστημα, είμαι πια υποχρεωμένος μαζί με τους νομικούς μου συμβούλους και με τους συνεργάτες μου, να σκεφτώ όλα τα ενδεχόμενα δράσης για να επιχειρηθεί μία προσπάθεια ενδεχομένως μείωσης αυτού του φαινομένου».

Σε ερώτηση δημοσιογράφου εάν αναφέρθηκε στο ότι ενδεχομένως θα έπρεπε να είχε γίνει μια αυτεπάγγελτη έρευνα και δίωξη όταν βγαίνουν κάποιοι και λασπολογούν ή λένε πράγματα τα οποία στο τέλος δεν ευσταθούν, όπως ήταν και η περίπτωση με τις δηλώσεις του δημάρχου Πάφου, ο κ. Σιζόπουλος απάντησε:

«Έχω την εντύπωση ότι αυτά είναι θέματα της πολιτείας. Δεν μπορώ να γνωρίζω αν αυτή την αρμοδιότητα την έχει ενδεχομένως η εκτελεστική εξουσία, η νομική υπηρεσία ή ενδεχομένως οποιαδήποτε άλλα όργανα. Αλλά θεωρώ πια, πως θα πρέπει και ως βουλή, και ένα θέμα το οποίο θα θέσω και στον Πρόεδρο της Βουλής, είναι ότι πρέπει να κινηθούμε προς την κατεύθυνση πια προστασίας των  ευυπόληπτων πολιτών αλλά των πολιτειακών και των πολιτικών προσώπων από αυτές τις δυσφημιστικές επιθέσεις τις οποίες δέχονται. Και δεν είναι δυνατόν να σπιλώνεται το όνομα κάποιου πολίτη ή ενδεχομένως και κάποιου πολιτειακού ή πολιτικού αξιωματούχου και όμως η εκδίκαση της υπόθεσης, λόγω του φόρτου εργασίας των δικαστηρίων να είναι μετά από πέντε ή μετά από έξι χρόνια. Αντιλαμβάνεστε ότι το στίγμα το οποίο θα παραμείνει όλο αυτό το χρονικό διάστημα είναι πάρα πολύ σημαντικό και πολύ μεγάλο. Άρα λοιπόν, πρέπει να βρεθούν τρόποι αξιόπιστοι για γρήγορη διαχείριση αυτών των ζητημάτων με κύριο στόχο όχι τον εκμηδενισμό, αλλά κυρίως την μείωση αυτών των φαινομένων. ‘Όπως αντιλαμβάνεστε και εσείς το τελευταίο χρονικό διάστημα αυτό προσλαμβάνει ανησυχητικές διαστάσεις και έχει αυξητική τάση».

Λευκωσία, 31 Μαΐου 2018

Ανακοινώσεις