Η Κυπριακή Κυβέρνηση επιβάλλεται να αναλάβει πρωτοβουλία ώστε η «επιτροπής αποζημιώσεων» να καταργηθεί και να δημιουργηθεί Ταμείο Στήριξης Ιδιοκτητών Κατεχόμενων Περιουσιών
Σάββατο 26.05.2018
Σάββατο 26.05.2018, από Γραφείο Τύπου

Με αφορμή την απόφαση του ΕΔΑΔ για την υπόθεση της Α. Ιωάννου επαναφέρουμε το αίτημά μας για να γίνουν όλες οι αναγκαίες ενέργειες ώστε η παράνομη "επιτροπή αποζημιώσεων" να καταργηθεί. Η Κυπριακή Κυβέρνηση επιβάλλεται να αναλάβει πρωτοβουλίες και να προσφύγει, επιτέλους, σε διεθνή καταγγελία για τη λειτουργία της εν λόγω «επιτροπής». Η συγκεκριμένη «επιτροπή» τίθεται παρανόμως υπεράνω του διεθνούς δικαίου και του καταστατικού χάρτη του ΟΗΕ. Εξάλλου είναι ανεπίτρεπτο σε ένα ημικατεχόμενο κράτος να λειτουργεί διοικητικό όργανο άσκησης εξουσίας μίας άλλης χώρας, πόσο μάλλον τη κατοχικής δύναμης.

Θυμίζουμε πως η εν λόγω απόφαση για την υπόθεση Ιωάννου κρίνει ως αναποτελεσματική την «επιτροπή αποζημιώσεων των κατεχομένων» όχι επειδή είναι προϊόν εισβολής και συνεχιζόμενης κατοχής αλλά επειδή δεν λειτουργεί με ταχείς ρυθμούς.

Εξακολουθεί το ΕΔΑΔ να θεωρεί και να αναγνωρίζει την εν λόγω «επιτροπή» ως εσωτερικό ένδικο μέσο. Με βάση την απόφαση αυτή θα πρέπει οι πρόσφυγες, θύματα της τουρκικής εισβολής και της συνεχιζόμενης κατοχής, να συνεχίσουν να προσφεύγουν στην εν λόγω «επιτροπή» και έπειτα, εάν και εφόσον χρειαστεί, να προσφύγουν στο ΕΔΑΔ.

Τα πιο πάνω αποτελούν έναν πρόσθετο λόγο ώστε να ληφθούν άμεσα μέτρα για να αποτρέπονται οι πρόσφυγες από το να προσφεύγουν στην εν λόγω «επιτροπή».

Είναι για αυτούς όλους τους λόγους  που ως ΕΔΕΚ καταθέσαμε ολοκληρωμένη πρόταση για τη δημιουργία Ταμείου Στήριξης Ιδιοκτητών Κατεχόμενων Περιουσιών. Η πρόταση αποσκοπεί στη στήριξη των ιδιοκτητών της κατεχομένης γης μας, ούτως ώστε, αντί της προσφυγής στην παράνομη "επιτροπή περιουσίων" των κατεχομένων ή της εκποίησης της ακίνητης τους περιουσίας, να προσφεύγουν στο «Ταμείο Στήριξης», το οποίο και θα τους στηρίζει οικονομικά ως μέρος της οφειλόμενης αποζημιώσεως για την απώλεια χρήσης, κάρπωσης ή εκμετάλλευσης της γης τους.

 

Λευκωσία, 26 Μαΐου 2018

Ανακοινώσεις
Γραφείο Τύπου
|
Παρασκευή 25.05.2018