Δήλωση Προέδρου ΕΔΕΚ, Μ. Σιζόπουλου μετά από τη συνάντηση με τον Επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της ΕΕ στην Κύπρο, Ι. Παπαδόπουλο, στο Σπίτι της Ευρώπης
Δευτέρα 21.05.2018
Δευτέρα 21.05.2018, από Γραφείο Τύπου

Στη λύση του Κυπριακού η εφαρμογή του ευρωπαίου κεκτημένου χωρίς παρεκκλίσεις, είναι ένα πολύ σημαντικό στοιχείο το οποίο θα βοηθήσει στη δημοκρατική και βιώσιμη διευθέτηση του προβλήματος

Παρόλο που ήταν μια πρώτη, στην ουσία εθιμοτυπική, συνάντηση με το νέο εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Κύπρο, τον κ. Παπαδόπουλο, εντούτοις είχαμε την ευκαιρία να ανταλλάξουμε κάποιες απόψεις για το πώς η Ε.Ε. θα μπορέσει να αναβαθμίσει ενδεχομένως το ρόλο και τη συμμετοχή της τόσο στα ζητήματα που αφορούν την επίλυση του κυπριακού, όσο και σε άλλα ζητήματα κοινού ενδιαφέροντος, κυρίως οικονομικά, εμπορικά και τα υπόλοιπα.

Από την πλευρά μου έχω μεταφέρει κυρίως τις θέσεις της ΕΔΕΚ για το πώς βλέπουμε η Ε.Ε. να διαδραματίζει έναν ουσιαστικό και αποφασιστικό ρόλο σε αυτά τα ζητήματα, τα οποία θεωρούμε ότι είναι πρωταρχικής σημασίας. Εξάλλου δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι η ΕΔΕΚ ήταν από τους πρωταγωνιστές, μαζί με το Σοσιαλιστικό Κίνημα της Ευρώπης, για την ένταξη της Κύπρου τόσο στην Ε.Ε. όσο και στην Ευρωζώνη.

Αφενός μεν για την Ε.Ε. για να υπάρξει μια περαιτέρω ενίσχυση της στρατηγικής υπόστασης της Κυπριακής Δημοκρατίας, αλλά και στην προοπτική της λύσης του Κυπριακού, η εφαρμογή του ευρωπαίου κεκτημένου χωρίς παρεκκλίσεις, είναι ένα πολύ σημαντικό στοιχείο το οποίο θα βοηθήσει στη δημοκρατική και βιώσιμη διευθέτηση του κυπριακού προβλήματος, αλλά και όσον αφορά τα θέματα της ένταξης στην Ευρωζώνη. Και αυτό γιατί η ενιαία οικονομία και κυρίως το κοινό νόμισμα θα αποτελεί ένα ισχυρό στοιχείο που θα βοηθήσει και αυτό στην επίλυση του κυπριακού.

Έχουμε συμφωνήσει ότι αυτές οι συναντήσεις θα συνεχιστούν σε τακτικά χρονικά διαστήματα κυρίως για ανταλλαγή πληροφοριών, ανταλλαγή ενημέρωσης και από την πλευρά της ΕΔΕΚ, της μεταφοράς θέσεων και απόψεων που έχουν ακριβώς σχέση τόσο με θέματα της Ε.Ε. όσο και με θέματα της Κύπρου.

 

 

Λευκωσία, 21 Μαΐου 2018

Ανακοινώσεις
Γραφείο Τύπου
|
Σάββατο 19.05.2018