Χωρίς την υλοποίηση συγκεκριμένων προϋποθέσεων η προσπάθεια εφαρμογής του ΓεΣΥ θα είναι αίολη και η κατάρρευσή του πολύ πιθανή
Κυριακή 20.05.2018
Κυριακή 20.05.2018, από Γραφείο Τύπου

Αυτό που πρέπει να γίνει κατανοητό ως προϋπόθεση για τη σωστή εφαρμογή του ΓεΣΥ και για την αποφυγή κατάρρευσης στο μέλλον, όπως έγινε με τις Κυπριακές Αερογραμμές και με τον Συνεργατισμό, είναι ότι επιβάλλεται άμεσα να προχωρήσει η σωστή, η ορθολογική αναδιοργάνωση του δημόσιου τομέα υγείας για να μπορεί να διαδραματίσει το ρόλο του ως η ραχοκοκαλιά εφαρμογής του συστήματος.

Η αναδιοργάνωση του δημόσιου τομέα θα πρέπει να περιλαμβάνει:

  1. Αποσυμφόρηση των δημόσιων νοσοκομείων, κύρια στο επίπεδο της πρωτοβάθμιας περίθαλψης.
  2. Καθορισμό των αναγκών σε αριθμό κλινικών ανά ειδικότητα ώστε να καλύπτεται με επάρκεια το σύνολο της επικράτειας (δεν είναι δυνατό για παράδειγμα ο δημόσιος τομέας να μην διαθέτει ολοκληρωμένο ογκολογικό τμήμα, να διαθέτει μία μόνο νευροχειρουργική κλινική).
  3. Να καλυφθούν οι ανάγκες του σε ιατρικό εξοπλισμό ώστε να καταστεί δυνατή η αναβαθμισμένη προσφορά έγκαιρης διάγνωσης και περίθαλψης (δεν είναι δυνατόν ο δημόσιος τομέας να καλύπτεται μόνο από ένα μαγνητικό τομογράφο).
  4. Καθορισμός των αναγκών σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό.

Είναι αδύνατη η αξιόπιστη κοστολόγηση των υπηρεσιών χωρίς την υλοποίηση των πιο πάνω παραμέτρων. Επιπρόσθετα λυπούμαστε να παρατηρήσουμε ότι δεν έχουμε διαπιστώσει μέχρι στιγμής τη διενέργεια οποιασδήποτε μελέτης για αυτά από πλευράς Υπουργείου Υγείας.

Χωρίς την υλοποίηση των πιο πάνω προϋποθέσεων η προσπάθεια εφαρμογής του ΓεΣΥ θα είναι αίολη και η κατάρρευσή του πολύ πιθανή, με ότι αυτό συνεπάγεται για την υγεία των πολιτών και κύρια όλων αυτών που δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να την εξασφαλίσουν με άλλους τρόπους.

 

Λευκωσία, 20 Μαΐου 2018

 

Ανακοινώσεις