ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΕΔΕΚ  ΓΙΑ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ ΠΟΝΤΙΩΝ
Σάββατο 19.05.2018
Σάββατο 19.05.2018, από Γραφείο Τύπου

Η Τουρκία να Αναγνωρίσει τις Γενοκτονίες που Διέπραξε

Σήμερα αποτίουμε φόρο τιμής στις 350 χιλιάδες Έλληνες του Πόντου, θύματα της γενοκτονίας που διαπράχθηκε εις βάρος τους από τους Νεότουρκους και τον Κεμάλ Ατατούρκ.  Η ποντιακή γενοκτονία υπήρξε συνέχεια εκείνης των Αρμενίων που μόλις είχε προηγηθεί, ενώ ακολούθησε η εθνοκάθαρση των Ελλήνων της Μικράς Ασίας και άλλων Χριστιανικών ομάδων.

Είναι σημαντικό το γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια η γενοκτονία των Ποντίων Ελλήνων γίνεται όλο πιο  γνωστή διεθνώς,  ενώ έχει αναγνωριστεί επίσημα από μικρό έστω αριθμό κρατών, αλλά και Πολιτείες του κράτους των Ηνωμένων Πολιτείων Αμερικής καθώς και της Αυστραλίας. Το πιο σημαντικό όμως είναι να πιεστεί η Τουρκία να αναγνωρίσει τις γενοκτονίες και τα εγκλήματα που έχει διαπράξει. Η αποδοχή και η αναγνώριση εκ μέρους της, όπως έπραξε και η Γερμανία,  θα αποτελέσει και ένα φραγμό στο να τις επαναλάβει στο μέλλον.

Το  ελληνικό και το κυπριακό κράτος έχουν ευθύνη να εργαστούν προς την κατεύθυνση της αναγνώρισης. Είναι πολύ σημαντικό η ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας  να διασυνδεθεί με την υποχρέωση της για αναγνώριση τόσο της ποντιακής όσο και της αρμενικής γενοκτονίας.

Λευκωσία, 19 Μαΐου 2018

Ανακοινώσεις