Πενήντα χρόνια μετά, είναι καιρός επιτέλους να κατανοήσουν κάποιοι ότι ο κατευνασμός εκτρέφει την τουρκική αδιαλλαξία
Τετάρτη 14.08.2024
Τετάρτη 14.08.2024, από Γραφείο Τύπου

Καρπασία, Αμμόχωστος, Μόρφου, Μεσαορία έπεσαν στα βρώμικα χέρια και πατήθηκαν από τις βάρβαρες μπότες των Τούρκων, στη δεύτερη φάση του εγκλήματος κατά της Κυπριακής Δημοκρατίας, που ξεκίνησε τα ξημερώματα της 14ης Αυγούστου 1974.

Για να υπενθυμίσουμε με ποιους έχουμε να κάνουμε, σημειώνουμε την καθαρή ιστορική πραγματικότητα, ότι η Τουρκία ξεκίνησε την προέλαση των στρατευμάτων εισβολής, κατά παράβαση των προηγούμενων συμφωνηθέντων και παραβιάζοντας την εκεχειρία που είχε συμφωνηθεί.

Στη δεύτερη φάση της τουρκικής εισβολής, συνεχίστηκαν οι δολοφονίες, οι εκτελέσεις, οι βιασμοί και τα βασανιστήρια από τον τουρκικό στρατό και από αγέλες αρκετών φανατικών τουρκοκυπρίων.

Μετρούμε πενήντα χρόνια κατοχής, εποικισμού, σφετερισμού, παρανομίας, παραβίασης του διεθνούς δικαίου.

Η τουρκική πλευρά ουδέποτε επέδειξε έστω και ίχνη διάθεσης για ουσιαστική διαπραγμάτευση, με στόχο την επίτευξη βιώσιμης και δημοκρατικής λύσης.

Αντίθετα, όλες οι ενέργειες της υποδηλούν ότι το μόνο που επιδιώκει είναι, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, τον πλήρη έλεγχο της Κύπρου.

Η Ελληνοκυπριακή πλευρά έχει προβεί σε ασύγγνωστες υποχωρήσεις, για να αποδείξει την καλή της θέληση.

Το μόνο αποτέλεσμα είναι η τουρκική πλευρά να ισχυρίζεται ότι έχει αποκτήσει κεκτημένα.

Πενήντα χρόνια μετά, είναι καιρός επιτέλους να κατανοήσουν κάποιοι ότι ο κατευνασμός εκτρέφει την τουρκική αδιαλλαξία.

Πενήντα χρόνια μετά, είναι καιρός να αλλάξουμε τακτική, να χρησιμοποιήσουμε όλα τα διπλωματικά, πολιτικά, γεωπολιτικά και γεωστρατηγικά «όπλα», για να πιεστεί η Τουρκία.

Δεν νοείται διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού, που να μη ξεκινά από την επίλυση της διεθνούς πτυχής, δηλαδή τα τουρκικά στρατεύματα, τις εγγυήσεις και τους έποικους.

Δεν νοείται λύση, που να μη σέβεται τα ανθρώπινα και πολιτικά δικαιώματα όλων των νομίμων κατοίκων της Κύπρου, που να μην προνοεί εφαρμογή του ευρωπαϊκού κεκτημένου σε όλη την Κύπρο χωρίς μόνιμες παρεκκλίσεις και πρωτογενές δίκαιο και εφαρμογή των τεσσάρων βασικών ελευθεριών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Αυτή είναι η μόνη βιώσιμη και δημοκρατική λύση.

 

                                                                                                                

Γραφείο Τύπου

Λευκωσία, 14 Αυγούστου 2024

Ανακοινώσεις