Μαρίνος Σιζόπουλος: «Να διατηρηθεί η κατοχύρωση του χαλλουμιού ως ΠΟΠ»
Δευτέρα 08.07.2024
Δευτέρα 08.07.2024, από Γραφείο Τύπου

Ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ, Μαρίνος Σιζόπουλος, επικεφαλής αντιπροσωπείας του κόμματος, είχε σήμερα συνάντηση με με αντιπροσωπεία του Παγκύπριου Οργανισμού Αιγοπροβατοτρόφων, με κύριο αντικείμενο συζήτησης το χαλλούμι ΠΟΠ.
Μετά τη συνάντηση, ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ προέβη στην εξής δήλωση:
«Από την πλευρά της ΕΔΕΚ ακούσαμε με μεγάλη προσοχή τις απόψεις και τις εισηγήσεις των αιγοπροβατοτρόφων γύρω από το θέμα της κατοχύρωσης ή της διατήρησης κατοχύρωσης του χαλουμιού ως προϊόντος ονομαστικής προέλευσης. Θα πρέπει να υπενθυμίσω ότι η πιστοποίηση - κατοχύρωση ήταν αποτέλεσμα της δράσης και της ενέργειας της ΕΔΕΚ στη Βουλή το Φεβρουάριο του 2021. Ως εκ τούτου, λοιπόν από την πλευρά μας θα κινηθούμε προς την κατεύθυνση να διατηρήσουμε και να κατοχυρώσουμε το χαλούμι ως Προϊόν Ονομαστικής Προέλευσης και σε καμία περίπτωση να μη θέσουμε σε κίνδυνο, ενδεχομένως την κατάργησή του. Είναι ένα προϊόν που δίνει ιδιαίτερη αξία στην πατρίδα μας, έχει ιδιαίτερη σημασία για τον αγροτικό κόσμο και κυρίως για τους αιγοπροβατοτρόφους. Ως εκ τούτου λοιπόν, εμείς θα παραμείνουμε σταθεροί προς αυτή την κατεύθυνση.»
Από την πλευρά του ο εκ των εκπροσώπων των αιγοπροβατοτρόφων, Σωτήρης Καδής είπε:
«Είχαμε μια συνάντηση με τον Πρόεδρο της ΕΔΕΚ για το θέμα του του χαλουμιού και της παράτασης που δόθηκε. Φαίνεται ότι δεν υπάρχουν προγραμματισμένα από την κυβέρνηση, αυτή είναι η θέση μας. Ήδη το ποσοστό έπεσε λίγο πιο κάτω από εκεί που ήταν, θα συσκεφθούμε και θα δούμε τι θα αποφασίσουμε. Η εισήγηση μας είναι γνωστή, αν θα υπάρξει μια μεταβατική περίοδος πρέπει να είναι προγραμματισμένα με ένα 5% τον χρόνο, χωρίς οτιδήποτε άλλο και με αυστηρούς ελέγχους.»
Σε δήλωση προέβη και ο Πρόεδρος της Νέας Αγροτικής Κίνησης, Τάκης Χριστοδούλου:
«Ως Νέα Αγροτική Κίνηση στηρίζουμε πλήρως τους αιγοπροβατοτρόφους, στηρίζουμε το δίκαιο, γιατί η απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το χαλλούμι ΠΟΠ λήγει το 2029, με το διάταγμα το καινούργιο που βγήκε, η παράταση που δόθηκε. Άρα αν υποθέσουμε από το 2024 μέχρι το 2029, 5 χρόνια 5% πάνω και φτάνουμε το Σεπτέμβρη του 2029 στο 51% συν. Είναι μύθος και αυτό πρέπει να το πούμε, γιατί υπάρχει μια πίεση από τους Σύνδεσμο Τυροκόμων, ότι θα χάσουμε από τις εξαγωγές, λένε για 450 εκατομμύρια εξαγωγές. Το ερώτημα είναι πόσα εκατομμύρια δίνουμε για τις ζωοτροφές, όταν πέραν του 80% είναι εισαγόμενες αυτές οι ζωοτροφές και ένα δεύτερο σημαντικό είναι το μεθάνιο, το οποίο εκπέμπουν οι αγελάδες, το οποίο θα πληρώνουμε το πέναλτι όλος ο κυπριακός λαός και το τρίτο είναι πόσο νερό χρειάζονται οι αγελάδες, νερό, το οποίο πλέον έγινε πολύτιμο σ’ αυτόν τον τόπο που έχουμε τεράστια προβλήματα της άρδευσης και περιορίζουμε την άρδευση για να παράξουμε την τροφή στον κυπριακό λαό. Άρα τα δεδομένα είναι σαφέστατα, πάμε μέχρι το 2029, μια αύξηση 5% κάθε χρόνο, τίποτε λιγότερο, τίποτε περισσότερο.»
                                                                                                               

Γραφείο Τύπου
Λευκωσία, 8 Ιουλίου 2024

Ανακοινώσεις