Διαστρέβλωση της ιστορίας, της πραγματικότητας και της σωστής διάστασης του Κυπριακού, στην επιστολή Ολγκίν
Κυριακή 07.07.2024
Κυριακή 07.07.2024, από Γραφείο Τύπου

Η ανοικτή επιστολή της Προσωπικής Απεσταλμένης του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό, πάσχει από μια σοβαρή παράλειψη, η οποία φτάνει στα όρια της διαστρέβλωσης. Απουσιάζει από την επιστολή, όχι μόνο η οποιαδήποτε αναφορά ότι το Κυπριακό είναι θέμα εισβολής, συνεχιζόμενης κατοχής, εποικισμού και παραβίασης όλων των κανόνων του Διεθνούς Δικαίου, αλλά ούτε καν υπονοείται αυτή η αδυσώπητη πραγματικότητα, την οποία οι Ελληνοκύπριοι βιώνουν για πενήντα χρόνια.

Εξ ου και η κ. Ολγκίν χαρακτηρίζει το Κυπριακό ως πρόβλημα 60 ετών, προσπερνώντας την 20η Ιουλίου 1974, δηλαδή την ημέρα που η Τουρκία, με την εισβολή της στην Κυπριακή Δημοκρατία, παραβίασε το Διεθνές Δίκαιο.

Στην μακροσκελή επιστολή της, η αξιωματούχος του ΟΗΕ, μας καλεί σε αρκετά σημεία, να στρέψουμε το βλέμμα μας στο κοινό μέλλον.

Δημόσια εμείς διερωτόμαστε και ερωτάμε την κ. Ολγκίν:

Με βάση ποιες αρχές, σύμφωνα με τις δικές της θέσεις και εμπειρίες, διασφαλίζεται ένα κοινό μέλλον για τους Ελληνοκύπριους και τους τουρκοκύπριους, μακριά από φυλετικές και εθνοτικές διακρίσεις;

Αναφέρει στην επιστολή της η κ. Ολγκίν: «Είναι σημαντικό να απομακρυνθούμε από λύσεις που στο παρελθόν δημιούργησαν προσδοκίες που δεν εκπληρώθηκαν και οδήγησαν σε μεγαλύτερες διαφωνίες και απογοητεύσεις.»

Εύλογα, υποδεικνύουμε στην κ. Ολγκίν, ότι αυτή η «λύση» του παρελθόντος, στην οποία αναφέρεται και της οποίας η πολυετής διαπραγμάτευση έχει αποτύχει παταγωδώς, είναι η «λύση» Διζωνικής, Δικοινοτικής Ομοσπονδίας.

Απέναντι στο αποδεδειγμένα αποτυχημένο αυτό πλαίσιο «λύσης», εμείς καταθέτουμε στην κ. Ολγκίν, ένα πλαίσιο λύσης, το οποίο να προνοεί:

-Ένα κράτος και ένα λαό
-Εφαρμογή του κοινοτικού κεκτημένου, εφόσον η Κυπριακή Δημοκρατία είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σε όλη την επικράτεια της Κύπρου, χωρίς παρεκκλίσεις
-Εφαρμογή των βασικών ελευθεριών της Ευρωπαϊκής Ένωσης
-Σεβασμό, άνευ όρων, όλων των ανθρωπίνων και πολιτικών δικαιωμάτων των νόμιμων κατοίκων της Κυπριακής Δημοκρατίας, ανεξαρτήτως εθνοτικής ή θρησκευτικής προέλευσης
Προτρέπουμε την κ. Ολγκίν να υιοθετήσει και να αποδεχτεί την πραγματικότητα, ότι το Κυπριακό είναι θέμα εισβολής, κατοχής και παραβίασης του Διεθνούς Δικαίου και ως τέτοιο να το χειριστεί, ειδάλλως θα αποτύχει, εάν ο στόχος της είναι η εξεύρεση δημοκρατικής και βιώσιμης λύσης, που να διασφαλίζει στο μέλλον, τη σταθερότητα, την ασφάλεια και την ευημερία στην Κύπρο.

Καταλήγοντας, με σεβασμό θέλουμε να υπομνήσουμε στην κ. Ολγκίν ότι για μας, τα μνημόσυνα και τα μνημεία, είναι η θλιβερή υπενθύμιση της προσφυγιάς, του βίαιου εκτοπισμού, των βασανιστηρίων, των βιασμών και των θραυσμάτων οστών άνανδρα δολοφονηθέντων, τα οποία πενήντα χρόνια μετά, στέλνουμε στις οικογένειες για να τα θάψουν με τιμές.

 

 

Γραφείο Τύπου

Λευκωσία, 7 Ιουλίου 2024

Ανακοινώσεις