Οι δύο εκθέσεις του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για τις καλές του υπηρεσίες και την ανανέωση της θητείας της ειρηνευτικής δύναμης στην Κύπρο, αποτελούν ουσιαστικά μια ομολογία, πως οι όποιες προσπάθειες ή σκέψεις για επανέναρξη της διαδικασίας για εξεύρεση λύσης στο Κυπριακό, προσκρούουν στην αδιαλλαξία της Τουρκίας, χωρίς ωστόσο να κατονομάζεται ο υπαίτιος του αδιεξόδου.
Ειδικότερα, η αναφορά του κ. Γκουτέρεζ πως «ένα σημαντικό βήμα προς τα εμπρός θα ήταν μια συμφωνία ανάμεσα στις δύο πλευρές για τον διορισμό ενός απεσταλμένου των Ηνωμένων Εθνών», ενώ είναι πολύ καλά γνωστό πως είναι η τουρκική πλευρά που εμποδίζει τον διορισμό απεσταλμένου, αποδεικνύει έστω και έμμεσα την ευθύνη της Τουρκίας και την επιμονή της να επιβάλει και στον ΟΗΕ τις δικές της απαράδεκτες πολιτικές.
Για να εξαναγκαστεί η Τουρκία να συνομιλήσει ουσιαστικά επί της διεθνούς πτυχής του Κυπριακού και επειδή η επίκληση των ψηφισμάτων του ΟΗΕ δεν πρέπει να είναι επιλεκτική, η ΕΔΕΚ επιμένει πως πρέπει να επιδιωχθεί η ενεργοποίηση του ψηφίσματος 37/253, της Γενικής Συνέλευσης του OHE, που υιοθετήθηκε στις 13 Μαΐου 1983, το οποίο αποδέχθηκε την ιδέα σύγκλισης διεθνούς διάσκεψης για την Κύπρο.
Με αυτό τον τρόπο, η Τουρκία δεν θα μπορεί να αποφύγει τη συζήτηση της διεθνούς πτυχής του Κυπριακού, για την οποία φέρει την απόλυτη ευθύνη.
Γραφείο Τύπου
Λευκωσία, 5 Ιουλίου 2023