Δήλωση Προέδρου της ΕΔΕΚ, Μαρίνου Σιζόπουλου, μετά τη συζήτηση στην Επιτροπή Υγείας για την πορεία υλοποίησης του ΓΕΣΥ
Πέμπτη 04.10.2018
Πέμπτη 04.10.2018, από Γραφείο Τύπου

Η σημερινή ενημέρωση που είχαμε από τον Υπουργό Υγείας και τους συνεργάτες του πρέπει να ομολογήσω ότι δεν έχουν διασκεδάσει στο βαθμό που θα έπρεπε τις ανησυχίες μας όσον αφορά την πορεία εφαρμογής του Γενικού Σχεδίου Υγείας κατά τρόπο συντεταγμένο, συγκροτημένο έτσι ώστε στο τέλος να έχουμε ένα Γενικό Σχέδιο Υγείας το οποίο να μπορεί να προσφέρει στον Κύπριο πολίτη υψηλού επιπέδου ιατρική περίθαλψη σε ολόκληρη την επικράτεια.

Έχουμε διαπιστώσει ιδιαίτερα δυο σημεία τα οποία μας ανησυχούν:

  • Το πρώτο, ενώ ήταν για σειρά χρόνων βασική προϋπόθεση όλων των κομμάτων και της κυβέρνησης ότι θα έπρεπε πρώτα να ολοκληρωθεί μια σωστή αυτονόμηση των δημόσιων νοσηλευτηρίων σε διοικητικό, σε επιστημονικό και σε οικονομικό επίπεδο ώστε να μπορούν να ανταποκριθούν σε συνθήκες ενός ανταγωνισμού στο πλαίσιο του ΓΕΣΥ, σήμερα διαπιστώνουμε μια παράλληλη διαδικασία. Αυτό δημιουργεί μια πρόσθετη ανησυχία, γνωρίζοντας την κατάσταση που επικρατεί στα δημόσια νοσηλευτήρια σήμερα, ότι θα χαθεί σημαντικός χρόνος στην προσπάθεια της αναδιοργάνωσης εντός του Γενικού Σχεδίου Υγείας. Αυτό θα θέσει τα δημόσια νοσηλευτήρια σε μειονεκτική θέση έναντι του ιδιωτικού τομέα, αλλά κυρίως στο να προσφέρουν σωστή περίθαλψη στον πολίτη.
  • Μεγάλος κίνδυνος ελλοχεύει, δυστυχώς, από το γεγονός ότι πριν ακόμα να ψηφιστεί το νομοσχέδιο για την αυτονόμηση των δημοσίων νοσηλευτηρίων και  ο περιορισμός της χρηματοδότησης των ελλειμάτων από το κράτος στα πέντε χρόνια, δεν υπήρξε συγκεκριμένη διαβούλευση με την Ευρωπαϊκή  Επιτροπή ώστε να εξασφαλίσει τη δική της θέση για να γνωρίζουμε πόσα χρόνια μπορεί να είναι αυτή η οικονομική κάλυψη των ελλειμάτων, ή αν αυτό ενδεχομένως δεν θα επιτραπεί θέτοντάς τα σε κίνδυνο όπως ακριβώς υπήρξε με τις Κυπριακές αερογραμμές και με τη Συνεργατική Κεντρική Τράπεζα που βιώσαμε πρόσφατα.

Την ίδια στιγμή, έχουμε διαπιστώσει ό,τι ενώ προχωρά η διαδικασία, δεν έχει ολοκληρωθεί μια συγκροτημένη μελέτη που να αφορά το δημόσιο τομέα σε ολόκληρη την επικράτεια με τις ανάγκες που θα πρέπει να καλύψει ο δημόσιος τομέας σε κλινικές, σε προσωπικό και σε εξοπλισμό ώστε να μπορεί να ανταποκριθεί με επάρκεια στις υποχρεώσεις που ύστερα θα αναλάβει. Όλα αυτά αντιλαμβάνεστε ότι είναι αρνητικά σημεία τα οποία μπορούν να δημιουργήσουν σοβαρότατα προβλήματα όσον αφορά την εφαρμογή του Γενικού Σχεδίου Υγείας και κυρίως την απόδοση, την ανταγωνιστικότητα και την οικονομική βιωσιμότητα που θα πρέπει να έχει ο δημόσιος τομέας.

Ένα ανάλογο σενάριο όπως αυτό των Κυπριακών αερογραμμών και της Συνεργατικής Κεντρικής Τράπεζας, αντιλαμβάνεστε ότι θα είναι ένα τεράστιο πλήγμα σε βάρος του κυπριακού λαού και σε βάρος της αξιοπιστίας αυτού του κράτους.

Από την πλευρά της ΕΔΕΚ, έχουμε τονίσει πάρα πολλές φορές ότι στόχος και πρόθεσή μας είναι να εφαρμοστεί σωστά το Γενικό Σχέδιο Υγείας με συντεταγμένο τρόπο στο πλαίσιο ενός συγκεκριμένου χρονοδιαγράμματος, έτσι ώστε να μπορεί να προσφέρει υψηλού επιπέδου περίθαλψη στους πολίτες και κυρίως σε εκείνους τους πολίτες που δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να εξασφαλίσουν αυτήν την περίθαλψη με άλλον τρόπο. Και ο δημόσιος τομέας της υγείας δεν είναι απλά η ραχοκοκαλιά του  ΓΕΣΥ, είναι η ουσία της εφαρμογής του ΓΕΣΥ και γι’ αυτό θα πρέπει να τον διαφυλάξουμε ως κόρη οφθαλμού.

Σε ερώτηση δημοσιογράφου, κατά πόσο η ΕΔΕΚ θα στηρίξει τα κυβερνητικά νομοσχέδια που θα κατατεθούν και αν θα είναι δίπλα στον Υπουργό, ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ, δήλωσε:

Πάντα είμαστε, και γνωρίζετε πολύ καλά ότι το ΓΕΣΥ ξεκίνησε με προτάσεις της ΕΔΕΚ. Το νομοσχέδιο το 2001 ψηφίστηκε μετά από παρέμβαση της ΕΔΕΚ. Η τελευταία συζήτηση και ο τελευταίος κύκλος που ξεκίνησε πέρσι ήταν μετά από τις αλλεπάλληλες επιστολές που έστειλα προς τον ΠτΔ από τον Μάρτιο του 2015, όταν ανέλαβα Πρόεδρος της ΕΔΕΚ με συγκεκριμένες προτάσεις και με συγκεκριμένες εισηγήσεις. Από εκεί και πέρα όμως είναι γεγονός, ότι ο καθένας μας θα κριθεί και από το αποτέλεσμα των ενεργειών και των πράξεών του αλλά και από τη στάση και υπευθυνότητα την οποία θα επιδείξει. Για εμάς, το ζητούμενο σε αυτήν την περίπτωση είναι ο Κύπριος πολίτης να μπορεί να απολαμβάνει υψηλού επιπέδου ιατρική και φαρμακευτική περίθαλψη.

 

Λευκωσία, 4 Οκτωβρίου 

Ανακοινώσεις
Χρίστος Μιχαηλίδης
|
Τετάρτη 03.10.2018