Για την απόφαση του επαρχιακού Δικαστηρίου Λευκωσίας για έκδοση προσωρινού διατάγματος αναστολής διαδικασίας εκποίησης πρώτης κατοικίας
Τρίτη 25.09.2018
Τρίτη 25.09.2018, από Γραφείο Τύπου

Χαιρετίζουμε την απόφαση του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λευκωσίας για έκδοση προσωρινού διατάγματος με το οποίο απαγορεύει σε τράπεζα να προβεί σε εκποίηση πρώτης κατοικίας προς κάλυψη δανείου σε ελβετικά φράγκα, καθώς αυτή δικαιώνει απόλυτα τη θέση της ΕΔΕΚ.

Πιο συγκεκριμένα, η εν λόγω απόφαση είναι στην ίδια κατεύθυνση με την τροπολογία που κατέθεσε η ΕΔΕΚ για αναστολή της διαδικασίας εκποίησης του ακινήτου στην περίπτωση που έχει ασκηθεί ένδικο μέσο ή εκκρεμεί ενώπιον δικαστηρίου διαδικασία αγωγής μέχρι την έκδοση της απόφασης του Δικαστηρίου.

Αυτή ήταν και η τροπολογία που ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ έθεσε ως «κόκκινη γραμμή» κατά τη σχετική συζήτηση στην ολομέλεια της Βουλής. Ως εκ τούτου, από τη στιγμή που δεν υπερψηφίστηκε η εν λόγω τροπολογία η ΕΔΕΚ καταψήφισε το νομοσχέδιο των εκποιήσεων.

Θυμίζουμε πως η τροπολογία της ΕΔΕΚ στηρίχθηκε σε αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου και πιο συγκεκριμένα στην απόφαση Mohamed Aziz v Catalunyacaixa όπου το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο αποφάνθηκε ότι ο Ισπανικός νόμος των εκποιήσεων παραβιάζει το ενωσιακό δίκαιο.

Γραφείο Τύπου

Λευκωσία, 25 Σεπτεμβρίου 2018

 

Ανακοινώσεις
Γραφείο Τύπου
|
Τρίτη 25.09.2018