Σημαντική η σημασία του γεωστρατηγικού παράγοντα στην επίλυση του Κυπριακού και η ανάγκη αναβάθμισης του γεωστρατηγικού ρόλου της Κύπρου και της Ελλάδας στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής
Τρίτη 25.09.2018
Τρίτη 25.09.2018, από Γραφείο Τύπου

Μετά την ολοκλήρωση της χθεσινής συνάντησης του Έλληνα Υπουργού Εξωτερικών με τον κύπριο ομόλογό του, ο κ. Κοτζιάς δήλωσε :

«Είμαι πάρα πολύ ευτυχής που πλέον πάρα πολλές δυνάμεις, και ισχυρές, στον κόσμο αντιμετωπίζουν την Κύπρο όχι ως ένα πρόβλημα του ΟΗΕ, αλλά κυρίως ως μια χώρα με μεγάλη γεωστρατηγική και γεωπολιτική σημασία. Και ξέρετε για μένα το όνειρό μου είναι μία ελεύθερη ενωμένη Κύπρος».

Χαιρετίζουμε την πιο πάνω δήλωση του Έλληνα Υπουργού Εξωτερικών και θυμίζουμε πως από την πλευρά της ΕΔΕΚ έχουμε αναδείξει εδώ και αρκετό χρονικό διάστημα τη σημασία του γεωστρατηγικού παράγοντα στην επίλυση του Κυπριακού και την ανάγκη περαιτέρω αναβάθμισης του γεωστρατηγικού ρόλου, τόσο της Κύπρου όσο και της Ελλάδας, στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής.

Κατά τη συνεδρία δε του Εθνικού Συμβουλίου στις 2 Οκτωβρίου 2017 η οποία πραγματοποιήθηκε στην παρουσία του κ. Κοτζιά, η ΕΔΕΚ κατέθεσε συγκεκριμένη πρόταση για την ανάγκη διαμόρφωσης μίας κοινής  Εθνικής Πολιτικής, Ελλάδας και Κύπρου, όπου η αναβάθμιση του γεωστρατηγικού ρόλου  προτάθηκε να στηριχθεί στους εξής τρεις βασικούς πυλώνες:

  1. Τον πολιτικό, με συγκεκριμένες δράσεις τόσο στα Ηνωμένα Έθνη όσο και στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
  2.  Τον ενεργειακό, με επίκεντρο την παραπέρα ενίσχυση των τριμερών συνεργασιών με την εμπλοκή και άλλων χωρών στις συνεργασίες αυτές (κυρίως ευρωπαϊκών) και την κατά προτεραιότητα  κατασκευή του αγωγού της Ανατολικής Μεσογείου (EastMed).
  3. Τον στρατιωτικό, με επίκεντρο την επανενεργοποίηση του δόγματος του ενιαίου αμυντικού χώρου και την αυξημένη ελληνική στρατιωτική παρουσία στην Κύπρο, τόσο αριθμητικά όσο και οπλικά.

Δείτε τη δήλωση εδώ: https://youtu.be/Fd_A_1kuCwo

Γραφείο Τύπου

Λευκωσία, 25 Σεπτεμβρίου 2018

Ανακοινώσεις
Γραφείο Τύπου
|
Τρίτη 25.09.2018