Επιβάλλεται άμεση λήψη μέτρων σε ό,τι αφορά το «εμπόριο» με τις κατεχόμενες περιοχές το οποίο προσλαμβάνει επικίνδυνες προεκτάσεις
Δευτέρα 10.09.2018
Δευτέρα 10.09.2018, από Γραφείο Τύπου

Εδώ και αρκετό καιρό, από την πλευρά της ΕΔΕΚ, είχαμε προειδοποιήσει την κυβέρνηση, καταθέτοντας μάλιστα και συγκεκριμένες προτάσεις, σε ό,τι αφορά το «εμπόριο» με τις κατεχόμενες περιοχές, το οποίο προσλαμβάνει επικίνδυνες προεκτάσεις.

Συγκεκριμένα, τονίσαμε κατ’ επανάληψη ότι πέρα από την οικονομική ενίσχυση του κατοχικού καθεστώτος και εμμέσως των τουρκικών στρατευμάτων κατοχής, το εν λόγω ζήτημα θα μπορούσε να αποτελέσει ένα πρόσθετο εμπόδιο στην εξεύρεση λειτουργικής και βιώσιμης λύσης στο κυπριακό, ενώ ταυτόχρονα προκαλεί και πρόσθετες αρνητικές επιπτώσεις και αθέμιτο ανταγωνισμό στους κύπριους μικροεπαγγελματίες και αγρότες.

Οι πληροφορίες για την ανέγερση μεγάλου πρατηρίου καυσίμων και πολυκαταστήματος εντός της κατεχόμενης περιοχής της Δερύνειας, πλησίον του οδοφράγματος, αποτελεί ακριβώς ακόμα μία σοβαρή ένδειξη για τις διαστάσεις που ενδεχομένως θα προσλάβει καθώς και για τους κινδύνους που ελλοχεύουν.

Για ακόμα μια φορά καλούμε την κυβέρνηση να μην προχωρήσει στο άνοιγμα του οδοφράγματος της Δερύνειας και ταυτόχρονα να προχωρήσει στη λήψη δραστικών μέτρων  για τον περιορισμό αυτού του επικίνδυνου φαινομένου. Επιβάλλεται να ληφθούν άμεσα μέτρα όσον αφορά το λαθρεμπόριο προϊόντων που προέρχονται από την Τουρκία και διά μέσου των κατεχομένων καταλήγουν στις ελεύθερες περιοχές, παραβιάζοντας, ουσιαστικά, τον κανονισμό της πράσινης γραμμής. Πιο συγκεκριμένα, πρέπει να ληφθούν μέτρα σε ότι αφορά τα θέματα:

  • των καυσίμων,
  • των φαρμάκων,
  • της, δυστυχώς με  ευθύνη των Ελληνοκυπρίων, μεταφοράς χιλιάδων τουριστών  από τις ελεύθερες περιοχές, κυρίως της Αγίας Νάπας και του Πρωταρά, προς την κατεχόμενη Αμμόχωστο,
  • της μεταφοράς τουριστών από το αεροδρόμιο Λάρνακας στην κατεχόμενη περιοχή με τουρκοκυπριακά οχήματα μεταφοράς τα οποία δεν έχουν το πιστοποιητικό καταλληλότητας από τις αρμόδιες αρχές της Κυπριακής Δημοκρατίας.

 

Λευκωσία, 10 Σεπτεμβρίου 2018

Ανακοινώσεις