44 χρόνια από τη δολοφονία του Δώρου Λοΐζου
Τετάρτη 29.08.2018
Τετάρτη 29.08.2018, από Γραφείο Τύπου

Την ώρα που η ενότητα και η επιστροφή στη συνταγματική νομιμότητα με την αποκατάσταση του νόμιμα εκλεγμένου προέδρου, του Αρχ. Μακαρίου, αποτελούσαν τη μοναδική επιλογή για να αντιμετωπισθεί η καταστροφή, αδελφικά χέρια υποκινούμενα από ξένους κύκλους και συμφέροντα, επιχείρησαν στις 30 Αυγούστου του 1974 να ολοκληρώσουν το έργο της προδοσίας, το οποίο ξεκίνησε με την παράνομη επιστροφή του Γρίβα στην Κύπρο τον Αύγουστο του 1974, την ίδρυση της τρομοκρατικής οργάνωσης ΕΟΚΑ Β΄ και την πραγματοποίηση του προδοτικού πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου.

Έτσι, το πρωινό της 30ης Αυγούστου του 1974, καθώς ο Οργανωτικός Γραμματέας της ΕΔΕΝ, Δώρος Λοΐζου, συνόδευε τον Βάσο Λυσσαρίδη κατά τη μετάβασή του στα γραφεία της ΕΔΕΚ στο κέντρο της Λευκωσίας, δέχτηκαν τα πυρά οπλοφόρων της ΕΟΚΑ Β΄ την ώρα που το αυτοκίνητό τους διέρχετο από τη γέφυρα της οδού Κάννιγκος (σήμερα οδός Δώρου Λοΐζου). Τα πυρά των δολοφόνων δεν βρήκαν τον Βάσο Λυσσαρίδη, που ήταν ο κύριος τους στόχος, αλλά τραυμάτισαν θανάσιμα τον Δώρο Λοΐζου.

Αν και είναι γνωστοί οι δολοφόνοι του Δώρου Λοΐζου, αυτοί ουδέποτε κλήθηκαν για ανάκριση αλλά ούτε και οδηγήθηκαν στην φυλακή. Αντίθετα καταβλήθηκε κάθε δυνατή προσπάθεια προστασίας τους και καταστροφής των όποιων ενοχοποιητικών στοιχειών υπήρχαν.

Η αποτίμηση φόρου τιμής στον Δώρο Λοΐζου, τον αγωνιστή της Δημοκρατίας, τον κορυφαίο μάρτυρα της δημοκρατικής αντίστασης ενάντια στην συνταγματική εκτροπή είναι επιβεβλημένη από την ίδια τη θυσία του ήρωα – ποιητή και όσων αντιστάθηκαν πληρώνοντας βαρύ τίμημα. Την ίδια στιγμή ενδυναμώνει την πίστη αλλά και τον αγώνα μας για αντιμετώπιση των νέων κινδύνων  που ελλοχεύουν για την πατρίδα μας, ανεξάρτητα από το τίμημα που θα κληθούμε να καταβάλουμε είτε σε προσωπικό, είτε σε κομματικό επίπεδο.

44 χρόνια μετά, όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, η ΕΔΕΚ αποτίει φόρο τιμής και ευγνωμοσύνης στον ήρωα-ποιητή Δώρο Λοΐζου:

Την Πέμπτη  30 Αυγούστου στις 10.00 π.μ. θα γίνει κατάθεση στεφάνων στην προτομή του ήρωα από την οικογένεια του ήρωα, το Κ.Σ. ΕΔΕΚ, τη Νεολαία ΕΔΕΚ και τις μαζικές οργανώσεις του Κ.Σ ΕΔΕΚ.  Το βράδυ, στις 7.00 μ.μ. η τοπική Επιτροπή ΕΔΕΚ Γερίου διοργανώνουν εκδήλωση μνήμης και απότισης Φόρου Τιμής στον ήρωα και ποιητή Δώρο Λοΐζου στο Πάρκο Δώρου Λοΐζου (Λεωφ. Επιστροφή, Γέρι). Την Κυριακή 2 Σεπτεμβρίου στις 9.00 π.μ. θα τελεστεί το θρησκευτικό μνημόσυνο του ήρωα – ποιητή στον Ιερό Ναό Αγίου Προκοπίου στο Μετόχι του Κύκκου. Επιμνημόσυνο λόγο θα εκφωνήσει ο συναγωνιστής Ανδρέας Πάλμας.

Ακολούθως, την Τρίτη 4 Σεπτεμβρίου η Γυναικεία Σοσιαλιστική Κίνηση, η Νεολαία ΕΔΕΚ Λεμεσού σε συνεργασία με το Δήμο Αγίου Αθανασίου διοργανώνουν εκδήλωση Μνήμης και Τιμής στον Ήρωα Δώρο Λοΐζου, στο πάρκο Δώρου Λοΐζου στον Άγιο Αθανάσιο στις 7.30 μ.μ. Τέλος, την Τετάρτη 5 Σεπτεμβρίου στις 7:30 μ.μ. στο Βυζαντινό Εκκλησάκι Αγίου Δομετίου θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση μνήμης και τιμής για τον Δώρου Λοΐζου με τίτλο : "Μα ως πότε πιά … να μας κλέβουν τη σκέψη , τις ώρες , το αίμα μας ;"

Η ΕΔΕΚ πιστή στον αγώνα του αθάνατου συναγωνιστή μας Δώρου Λοΐζου θα συνεχίσει να πορεύεται στα μονοπάτια του, συνεχίζοντας τον αγώνα για προάσπιση της δημοκρατίας, της αξιοπρέπειας και της εθνικής επιβίωσης του λαού μας.

Γραφείο Τύπου

Λευκωσία, 29 Αυγούστου 2018

Εκδηλώσεις