Διακήρυξη Κ. Σ. ΕΔΕΚ για τη δεύτερη φάση της εισβολής
Τρίτη 14.08.2018
Τρίτη 14.08.2018, από Γραφείο Τύπου

44 χρόνια μετά και οι πληγές από την παράνομη κατάληψη της Αμμοχώστου, της Μόρφου, της Καρπασίας και των χωριών της Μεσαορίας από τον Τούρκο εισβολέα είναι ακόμα νωπές.

Αυτές τις μέρες η σκέψη μας είναι με τους πρόσφυγες, τους εγκλωβισμένους και τους συγγενείς των αγνοουμένων μας που συνεχίζουν να βιώνουν τα αποτελέσματα του εγκλήματος που έγινε το καλοκαίρι του 1974 εις βάρος της πατρίδας μας. Τιμούμε τους ηρωικούς νεκρούς και τους αγωνιστές που με σθένος υπερασπίστηκαν την πατρώα γη ενάντια στον Αττίλα.

Με αφορμή τη θλιβερή αυτή επέτειο επαναλαμβάνουμε το αίτημά μας για άμεση επιστροφή της Αμμοχώστου. Η επιστροφή της πόλης δεν μπορεί να αποτελέσει μέρος της λύσης ούτε της επιστροφής την πρώτη ημέρα. Η επιστροφή της Αμμοχώστου και η εγκατάσταση των νόμιμων κατοίκων της σε αυτήν πρέπει να γίνει κατά προτεραιότητα, στη βάση των ψηφισμάτων του ΟΗΕ αλλά και της Συμφωνίας του 1979, πριν από τη λύση και ανεξάρτητα από την πορεία των συνομιλιών. Κάνουμε για ακόμα μια φορά έκκληση προς την Κυπριακή Κυβέρνηση:

  • να ζητήσει την άμεση απόδοση της πόλης κατά προτεραιότητα όπως προνοούν οι προαναφερθείσες αποφάσεις,
  • να μην προχωρήσει στο άνοιγμα του οδοφράγματος της Δερύνειας, το οποίο, ανάμεσα σε άλλα  θα συμβάλει στην ενδεχόμενη ανάπτυξη της κλειστής περιοχής της Αμμοχώστου και τον  εκμηδενισμό της οποιασδήποτε πιθανότητας για την επιστροφή της στους νόμιμους κατοίκους της.

Η ΕΔΕΚ, πιστή στους αγώνες για προάσπιση και συνέχιση της Κυπριακής Δημοκρατίας θα συνεχίσει τον άοκνο αγώνα της για μια λύση δημοκρατική, λειτουργική και βιώσιμη.

Δεν Ξεχνάμε τη γη που μας γέννησε.

Δεν Ξεχνάμε το στόχο μας που δεν είναι άλλος από την απελευθέρωση της πατρίδας μας.

Λευκωσία, 14 Αυγούστου 2018

Ανακοινώσεις