Για συνάντηση με τον Υφυπουργό Διεθνών Σχέσεων της Κίνας
Σάββατο 04.08.2018
Σάββατο 04.08.2018, από Γραφείο Τύπου

 Η Αναπλ. Πρόεδρος της ΕΔΕΚ, Μ. Βασιλειάδου δέχθηκε σήμερα στα γραφεία της ΕΔΕΚ τον Υφυπουργό Διεθνών Σχέσεων της Κίνας  κ. Wang Yajun. Κατά τη συνάντηση συζητήθηκαν θέματα που αφορούν τις δύο χώρες  και την ευρύτερη περιοχή.

Η Αναπλ. Πρόεδρος διαβεβαίωσε τον Υφυπουργό ότι το Κ.Σ. ΕΔΕΚ παραμένει σταθερό στη στήριξη της προσπάθειας για αναβίωση του Δρόμου του Μεταξιού καθώς και την ενεργό συμμετοχή της Κυπριακής Δημοκρατίας σε κοινά προγράμματα.

Η κ. Βασιλειάδου μετέφερε στον Υφυπουργό την ανάγκη επανατοποθέτησης του Κυπριακού στη σωστή του βάση ως θέμα παράνομης εισβολής και συνεχιζόμενης κατοχής και όχι ως θέμα διακοινοτικής διευθέτησης. Την ίδια στιγμή τόνισε την πάγια θέση της ΕΔΕΚ για σύγκληση Διεθνούς Διάσκεψης με την ενεργό εμπλοκή των Πέντε Μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας (Σ.Α.), για να συζητηθεί η διεθνής πτυχή του προβλήματος που είναι:

  • η αποχώρηση των κατοχικών στρατευμάτων,
  • ο επαναπατρισμός των εποίκων,
  • η κατάργηση των συμφωνιών εγγύησης και συμμαχίας
  • και η επιστροφή των προσφύγων (Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων) σε συνθήκες ασφάλειας.

Από την πλευρά του Υφυπουργού επιβεβαιώθηκε η στήριξη της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας στην προσπάθεια που γίνεται για επίτευξη μιας δίκαιης, δημοκρατικής και βιώσιμης λύσης για το κυπριακό στο πλαίσιο των παραμέτρων του ΟΗΕ. Την ίδια στιγμή επανέλαβε πως η Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας αναγνωρίζει το αυτονόητο δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας να διαχειρίζεται την ΑΟΖ και το FIR της και να ασκεί απρόσκοπτα τα κυριαρχικά της δικαιώματα.

 

Λευκωσία, 3 Αυγούστου 2018

Ανακοινώσεις
Γραφείο Τύπου
|
Παρασκευή 03.08.2018