41 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΘΑΝΑΤΟ ΤΟΥ ΕΘΝΑΡΧΗ ΜΑΚΑΡΙΟΥ
Παρασκευή 03.08.2018
Παρασκευή 03.08.2018, από Γραφείο Τύπου

Η πολιτική και βιολογική απουσία του Αρχ. Μακαρίου μας λείπει όσο ποτέ. Η ηγετική φυσιογνωμία, η παρακαταθήκη και τα πάντα διαχρονικά και επίκαιρα μηνύματά του, όμως, παραμένουν ζωντανά και ανεξίτηλα στο χρόνο. Ο Μακάριος ζει στις καρδιές και τη συνείδηση του λαού μας και η ανάμνησή του προκαλεί σκιρτήματα συγκίνησης και περηφάνιας.

Ο Μακάριος υπήρξε μια χαρισματική προσωπικότητα που προκαλούσε δέος και θαυμασμό σε όποιον τον γνώριζε, τόσο εντός όσο και εκτός Κύπρου. Απόδειξη τα χιλιάδες μηνύματα που λάμβανε κάθε χρόνο από τους θαυμαστές του από κάθε γωνιά της γης, καθώς και οι αναφορές των ξένων διπλωματών για την ευφυΐα,  την ξεχωριστή προσωπικότητα, τις αρχές και τα ιδεώδη του.

Ο Μακάριος κατάφερε να συνδυάσει επιτυχώς και να προσδώσει κύρος τόσο στο αξίωμα του Αρχιεπισκόπου όσο και σε εκείνο του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ανάλωσε τη ζωή του ανάμεσα στο τεράστιο φιλανθρωπικό και ιεραποστολικό του έργο και στην εγκαθίδρυση και ενίσχυση της Κυπριακής Δημοκρατίας. Το όνομά του είναι ταυτόσημο με τη σημαία, τη γη, τους αγώνες μας για ελευθερία, εθνική αξιοπρέπεια και φυσική επιβίωση των Ελλήνων της Κύπρου.

Η φωνή του ακούγεται καθαρή και δυνατή στη συνείδηση του λαού μας: «Δεν αναγνωρίζομεν αλλά και δεν αποδεχόμεθα και δεν νομιμοποιούμεν δια της υπογραφής μας τα τετελεσμένα».

Καλούμε την πολιτική ηγεσία αλλά και τον κάθε έναν από εμάς να ακούσει και να αφομοιώσει τη δραματική έκκληση που έκανε ο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος κατά την τελευταία ιστορική του ομιλία στην πλατεία Ελευθερίας στις 20 Ιουλίου 1977:

«Ο διακοινοτικός διάλογος με τη μορφή που διεξήχθη διέδραμε ήδη τη χρησιμότητά του, η Τουρκία τον αξιοποιεί ως άλλοθι για να εδραιώσει τα επεκτατικά της σχέδια. Ως εκ τούτου όσοι ενδιαφέρονται για πραγματική λύση θα πρέπει να ασκήσουν πιέσεις προς την Τουρκία».

Την ίδια στιγμή ο Αρχ. Μακάριος διακήρυξε με σθένος την έναρξη του μακροχρόνιου αγώνα, κατάληξη του οποίου θα είναι ο τερματισμός της κατοχής και η εξεύρεση λύσης δίκαιης και βιώσιμης, όπου όλοι οι κάτοικοί της θα απολαμβάνουν τα ίδια δικαιώματα.

Το καλύτερο μνημόσυνο και η μεγαλύτερη απότιση φόρου τιμής προς τον Αρχ. Μακάριο είναι η αδιάκοπη και σθεναρή συνέχιση του αγώνα που θα οδηγήσει στην πραγματική απελευθέρωση της πατρίδας μας, στην ενίσχυση και διατήρηση της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ο αιώνιος ύπνος του θα γαληνέψει όταν η Κύπρος μας θα είναι και πάλι ελεύθερη, όπως ο Μακάριος την οραματίστηκε και πάλεψε μέχρι την τελευταία του πνοή για αυτήν.

Γραφείο Τύπου

Λευκωσία, 3 Αυγούστου 2018

Ανακοινώσεις