Εάν η διαδικασία που θα ξεκινήσει με την κ. Λουτ δεν είναι πράγματι νέα αλλά είναι μία ακόμη επανάληψη από τα παλιά, οι πιθανότητες να τελεσφορήσει είναι περιορισμένες
Πέμπτη 12.07.2018
Πέμπτη 12.07.2018, από Γραφείο Τύπου

Με αφορμή την προγραμματισμένη για τις 23 Ιουλίου συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας με την κ. Λουτ, σημειώνουμε την ανάγκη προσεκτικών κινήσεων από πλευράς Ν. Αναστασιάδη καθώς ενδέχεται από αυτή τη διαδικασία να προκύψουν κίνδυνοι:

  • Εάν αυτή η διαδικασία δεν είναι πράγματι νέα αλλά είναι μία ακόμη διαδικασία από τα παλιά, οι πιθανότητες να τελεσφορήσει είναι περιορισμένες. Μέχρι σήμερα η επανάληψη της διαδικασίας όχι μόνο δεν τελεσφόρησε αλλά προσέδωσε στην τουρκοκυπριακή πλευρά παράγωγο δίκαιο και πολιτικά κεκτημένα.
  • Η υπογραφή ή η κατάληξη σε μία «ενδιάμεση στρατηγική συμφωνία» θα ήταν εξέλιξη ιδιαιτέρως αρνητική για την Κυπριακή Δημοκρατία. Εξάλλου κανένας δεν μπορεί να προεξοφλήσει ότι θα υπάρξει τελικά λύση. Επιπρόσθετα εάν αυτό γίνει αποδεκτό έρχεται σε πλήρη αντίθεση με την αρχή που έχει γίνει αποδεκτή από τις δύο πλευρές, ότι «τίποτε δεν ισχύει εάν δεν συμφωνηθούν όλα».

Για την ΕΔΕΚ χρειάζεται μια νέα διαδικασία στη βάση των αποφάσεων της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ που προβλέπουν τη σύγκληση Διεθνούς Διάσκεψης. Εάν πραγματικά επιδιώκουμε τη λύση, θα πρέπει πρώτα στο πλαίσιο Διεθνούς Διάσκεψης να συμφωνηθεί η λύση της διεθνούς πτυχής και στη συνέχεια Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι να συμφωνήσουμε την εσωτερική πτυχή με βάση την εφαρμογή του ευρωπαϊκού κεκτημένου προς όφελος του συνόλου των Κυπρίων σε βάση πολιτικής ισότητας.

 

Λευκωσία, 12 Ιουλίου 2018

 

Ανακοινώσεις