Uncategorized

Η 17Η Νοεμβρίου είναι μέρα μνήμης και τιμής προς τον κάθε Κύπριο και Ελλαδίτη που αγωνίστηκε και συμμετείχε οργανωμένα στην αντίσταση κατά της Χούντας, προς τον κάθε επώνυμο και ανώνυμο Έλληνα που συνελήφθη και ανακρίθηκε από την Ασφάλεια και την ΕΣΑ επειδή αγωνιζόταν υπέρ της ελευθερίας και της δημοκρατίας.

Η επέτειος του Πολυτεχνείου αποτελεί το σύμβολο της αντίστασης ενάντια στο φασισμό, τη χούντα και τους συνοδοιπόρους της.

Η ΕΔΕΚ, ούσα η μόνη κομματική δύναμη που ενίσχυσε έμπρακτα και πολύμορφα τον αντιχουντικό αγώνα με τις πολύ στενές σχέσεις που είχε αναπτύξει με το Πανελλήνιο Απελευθερωτικό Κίνημα (ΠΑΚ) του Ανδρέα Παπανδρέου και με άλλες οργανώσεις, συνεχίζει μέχρι σήμερα τον άοκνο αγώνα της υπέρ Δημοκρατίας και Ελευθερίας.

Το αντιχουντικό μήνυμα του Πολυτεχνείου αποτελεί το λάβαρο του αγώνα της ΕΔΕΚ απέναντι σε κάθε φασιστική, αντιδημοκρατική και ρατσιστική ενέργεια που στοχεύει στη φίμωση, την περιθωριοποίηση και την καταπίεση του ανθρώπου καθώς και στην καταπάτηση των ανθρωπίνων ελευθεριών και δικαιωμάτων.

Γραφείο Τύπου

Λευκωσία, 17 Νοεμβρίου 2019

ΕΔΕΚ ΓΡΟΘΙΑ

 

ΛΕΥΚΩΣΙΑ
ΠΑΥΛΙΔΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ
ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΝΙΚΟΣ ΑΝΑΠΛ. ΠΡΟΕΔΡΟΣ
ΚΑΝΑΡA ΗΛΙΑΝΑ ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΧΑΤΖΗΒΑΣΙΛΗ ΜΑΡΙΑ ΜΕΛΟΣ
ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΜΕΛΟΣ
ΙΩΑΝΝΟΥ ΠΕΤΡΟΣ ΜΕΛΟΣ
ΚΑΣΑΝΙΔΗΣ ΝΤΙΝΟΣ ΜΕΛΟΣ
ΚΛΕΑΝΘΟΥΣ ΓΙΑΝΝΟΣ ΜΕΛΟΣ
ΚΟΛΟΚΑΣΗ – ΚΑΛΛΗ ΑΝΤΙΓΟΝΗ ΜΕΛΟΣ
ΚΟΝΤΑΚΗΣ ΞΕΝΗΣ ΜΕΛΟΣ
ΚΟΥΤΑΛΙΑΝΟΣ ΜΙΧΑΛΗΣ ΜΕΛΟΣ
ΦΡΑΓΚΟΥΔΗΣ ΑΝΔΡΕΑΣ ΜΕΛΟΣ
ΧΡΙΣΤΟΥ ΝΙΚΟΛΑΣ ΜΕΛΟΣ

 

ΛΕΜΕΣΟΣ
ΔΟΡΑΤΗΣ ΛΕΥΚΙΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ
ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΧΡΙΣΤΟΣ ΜΕΛΟΣ
ΓΙΑΛΛΟΥΡΟΣ ΑΝΤΡΕΑΣ ΜΕΛΟΣ
ΔΑΝΙΗΛΙΔΗΣ ΠΑΡΗΣ ΜΕΛΟΣ
ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥΣ ΘΩΜΑΣ ΜΕΛΟΣ
ΙΑΣΩΝΟΣ ΑΒΡΑΑΜΗΣ ΜΕΛΟΣ
ΘΕΟΦΑΝΟΥΣ ΦΩΤΗΣ ΜΕΛΟΣ
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΑΔΩΝΗΣ ΜΕΛΟΣ
ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΒΑΣΙΛΕΙΑ ΜΕΛΟΣ
ΠΕΤΡΟΥ ΜΑΡΙΟΣ ΜΕΛΟΣ
ΣΑΒΒΑ ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΕΛΟΣ
ΧΑΡΗ ΚΩΣΤΑΣ ΜΕΛΟΣ

 

ΛΑΡΝΑΚΑ
ΔΙΟΜΗΔΟΥΣ ΔΙΟΜΗΔΗΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ
ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΥ ΑΝΔΡΕΑΣ ΑΝΑΠΛ. ΠΡΟΕΔΡΟΣ
ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΒΑΣΙΛΑΚΚΑ ΜΑΙΡΗ ΜΕΛΟΣ
ΚΑΜΙΝΑΡΙΔΗΣ ΜΑΡΙΟΣ ΜΕΛΟΣ
ΤΟΥΛΟΥΠΗΣ ΓΑΒΡΙΗΛ ΜΕΛΟΣ
ΛΑΖΑΡΙΔΟΥ ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΜΕΛΟΣ
ΒΑΣΙΛΑΚΚΑΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΕΛΟΣ
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΤΑΣΟΣ ΜΕΛΟΣ
ΕΥΑΓΓΕΛΙΔΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΜΕΛΟΣ
ΘΕΟΦΑΝΟΥΣ ΠΑΜΠΟΣ ΜΕΛΟΣ
ΠΑΤΤΙΧΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΜΕΛΟΣ
ΣΤΥΛΙΑΝΟΥ ΠΑΜΠΟΣ ΜΕΛΟΣ
ΓΑΒΑΛΑ ΔΗΜΗΤΡΑ ΜΕΛΟΣ
ΒΛΑΙΚΟΣ ΝΙΚΟΣ ΜΕΛΟΣ

 

ΑΜΜΟΧΩΣΤΟΣ
ΓΙΑΓΚΟΥ ΑΝΤΡΕΑΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ
ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΛΟΥΚΑΣ (ΚΕΚΚΟΥ) ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΑΝΤΡΕΟΥ ΑΝΤΡΕΑΣ (ΡΟΔΟΛΦΟΣ) ΜΕΛΟΣ
ΑΣΤΡΑΣ ΝΙΚΟΣ ΜΕΛΟΣ
ΕΥΘΥΜΙΟΥ ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΕΛΟΣ
ΟΡΦΑΝΟΥ ΧΡΙΣΤΟΣ ΜΕΛΟΣ
ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗΣ (ΣΑΒΟΥΛΛΗΣ) ΜΕΛΟΣ
ΘΕΟΔΟΥΛΟΥ ΜΙΧΑΛΗΣ ΜΕΛΟΣ
ΙΕΡΟΝΥΜΙΔΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΜΕΛΟΣ
ΙΩΑΝΝΟΥ ΛΟΙΖΟΣ ΜΕΛΟΣ
ΚΑΡΑΟΛΗ ΧΡΙΣΤΟΥ ΑΝΤΡΗ ΜΕΛΟΣ
ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ ΑΦΡΟΔΙΤΗ ΜΕΛΟΣ

 

ΠΑΦΟΣ
ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΣΩΚΡΑΤΟΥΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ
ΒΑΣΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΑΝΑΠΛ. ΠΡΟΕΔΡΟΣ
ΣΤΕΛΙΟΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥΣ ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΦΡΗΤΑ ΓΡΗΓΟΡΙΑΔΟΥ ΜΕΛΟΣ
ΜΟΔΕΣΤΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΜΕΛΟΣ
ΧΡΙΣΤΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΜΕΛΟΣ
ΘΕΜΗΣ ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΕΟΥ ΜΕΛΟΣ
ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΘΕΟΔΩΡΟΥ ΜΕΛΟΣ
ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΙΩΑΝΝΟΥ (ΑΣΠΡΗΣ) ΜΕΛΟΣ
ΜΙΧΑΛΗΣ ΠΗΛΕΑΣ ΜΕΛΟΣ
ΝΕΟΦΥΤΟΣ ΣΕΡΓΗ ΜΕΛΟΣ
ΝΙΚΟΣ ΣΟΛΩΜΟΥ ΜΕΛΟΣ
ΑΔΩΝΗΣ ΣΤΑΣΗΣ ΜΕΛΟΣ
ΠΕΤΡΟΣ ΣΤΥΛΙΑΝΑΚΗΣ ΜΕΛΟΣ

 

ΚΕΡΥΝΕΙΑ
ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ
ΧΑΤΖΗΣΤΕΦΑΝΟΥ ΜΑΡΩ ΑΝΑΠΛ. ΠΡΟΕΔΡΟΣ
ΣΤΑΥΡΙΔΗΣ ΧΡΙΣΤΟΣ ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΜΕΛΟΣ
ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΥ ΛΕΥΚΟΣ ΜΕΛΟΣ
ΕΥΘΥΜΙΟΥ ΝΤΙΝΟΣ ΜΕΛΟΣ
ΙΑΚΩΒΟΥ ΠΑΝΙΚΟΣ ΜΕΛΟΣ
ΣΙΖΟΠΟΥΛΟΥ ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΜΕΛΟΣ
ΧΑΤΖΗΗΛΙΑ ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΕΛΟΣ
ΠΑΡΠΑΣ ΠΑΝΙΚΟΣ ΜΕΛΟΣ
ΚΙΤΣΙΟΣ ΑΝΔΡΕΑΣ ΜΕΛΟΣ
ΙΩΑΝΝΟΥ ΣΑΒΒΑΣ ΜΕΛΟΣ
ΧΑΤΖΗΓΙΑΝΝΗΣ ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΣ ΜΕΛΟΣ
ΙΩΑΝΝΙΔΟΥ ΚΟΥΛΛΑ ΜΕΛΟΣ
ΚΥΡΟΥ ΣΤΑΛΩ ΜΕΛΟΣ
ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΜΕΛΟΣ
ΚΥΡΟΥ ΜΑΡΙΟΣ ΜΕΛΟΣ
ΑΡΓΥΡΙΔΗΣ ΑΝΤΡΕΑΣ ΜΕΛΟΣ

 

Γραφείο Τύπου

Λευκωσία, 16 Οκτωβρίου 2019

 

Μετά από τη σημερινή συνάντηση που είχαν στα γραφεία της ΔΕΦΑ ο Μαρίνος Σιζόπουλος και ο Συμεών Κασσιανίδης, ο  Πρόεδρος της ΔΕΦΑ δήλωσε:

«Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τον Προέδρο της ΕΔΕΚ που έχει έρθει για την επίσκεψη και δείχνει ενδιαφέρον για το έργο και τη δουλεία που γίνεται στη ΔΕΦΑ. Όπως έχουμε συζητήσει είναι μια αρχή για την μετάλλαξη της Κυπριακής Οικονομίας για να έρθει το Φυσικό Αέριο για την ηλεκτροπαραγωγή και χαιρόμαστε που βλέπουμε θετική ανταπόκριση στη δουλεία η οποία γίνεται εδώ πέρα».

Ακολούθως ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ δήλωσε:

«Και εγώ από την  πλευρά της ΕΔΕΚ θα ήθελα να ευχαριστήσω τον κ. Κασσιανίδη και τους συνεργάτες του για αυτή την πολύ λεπτομερειακή και πολύ ενδιαφέρουσα ενημέρωση που είχαμε, γιατί ακριβώς το θέμα της έλευσης του Φυσικού Αερίου και κυρίως η χρήση του σε πρώτη φάση για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας είναι ένας κομβικός σταθμός για την ανάπτυξη της Κυπριακής οικονομίας αλλά την ίδια στιγμή και με πολλαπλά οφέλη για την Κύπρο. Όπως για παράδειγμα η μείωση της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος που είναι προς όφελος των πολιτών, της βιομηχανικής παραγωγής, άρα να καταστεί η κυπριακή βιομηχανική παραγωγή και όχι μόνο, πλέον ανταγωνιστική. Αλλά το πιο σημαντικό το γεγονός ότι θα μπορέσουμε να προσαρμοστούμε σταδιακά στα μέτρα τα οποία η Ε.Ε. θέτει όσον αφορά την εκπομπή θερμοκηπιακών ρύπων που για το 2019 η Κυπριακή Δημοκρατία πρέπει να καταβάλει το ποσό των €39 εκατ. για μπορέσει να αγοράσει θερμοκηπιακούς ρύπους.

Την ίδια στιγμή όμως για εμάς είναι πάρα πολύ σημαντικά δύο άλλα στοιχεία:

  • το πρώτο, ο ρυθμός με τον οποίο θα υλοποιηθεί το συγκεκριμένο σχέδιο και
  • το δεύτερο, το ότι θα πρέπει να ληφθούν όλα εκείνα τα αναγκαία και απαραίτητα μέτρα, έτσι ώστε να εξασφαλίσουμε και να διασφαλίσουμε την αποφυγή ατυχημάτων αλλά και την ασφάλεια στην ευρύτερη περιοχή του Βασιλικού.

Δεδομένου ότι σήμερα είναι μια περιοχή κομβική για την Κυπριακή οικονομία.

Με αυτή την ευκαιρία ακριβώς θα ήθελα να τονίσω ότι επειδή και στο παρελθόν το 2004, το 2005 είχε γίνει μια προσπάθεια ανάπτυξης κάποιων υποδομών στην συγκεκριμένη περιοχή, εάν τότε γίνονταν, και είχαμε τον αποθηκευτικό χώρο, εάν είχαμε το τερματικό υγροποίησης εντός ξηράς, το ατύχημα που έγινε τον Ιούλιο του 2011 στο Μαρί θα είχε προκαλέσει ανυπολόγιστες καταστροφές στην περιοχή. Και αυτό δεν είναι κάτι που το λέω σήμερα, ως Πρόεδρος της ΕΔΕΚ, το είχα διαπιστώσει από τότε και μάλιστα υπάρχει η συγκεκριμένη συνέντευξη τον Απρίλη του 2006 στον κυπριακό Τύπο, ότι ακριβώς, χρειάζεται μεγάλη προσοχή γιατί ένας τέτοιος κίνδυνός θα δημιουργούσε τεράστιες καταστροφές.

Γι’ αυτό για εμάς, είναι πάρα πολύ σημαντικό και είμαστε ιδιαίτερα ικανοποιημένοι, τουλάχιστον που από αυτό που σήμερα φραστικά έχουμε ακούσει, για τα μέτρα τα οποία λαμβάνονται όσο αφορά την αποφυγή ατυχημάτων και τη διασφάλιση στο μέγιστο δυνατό βαθμό της ασφάλεια της περιοχής.

Εμείς θα βρισκόμαστε δίπλα από την ΔΕΦΑ, θετικά, εποικοδομητικά, γιατί ακριβώς αυτό είναι προς όφελος της κυπριακής οικονομίας, είναι προς όφελος των κυπρίων πολιτών».

Σε ερώτηση δημοσιογράφου προς τον Πρόεδρο της ΔΕΦΑ για το πού βρίσκεται η διαδικασία, ο κ. Κασσιανίδης απάντησε ότι η διαδικασία προχωρά και πως αυτή την περίοδο προχωρούν για να τελειώσουν τα συμβόλαια. Κατά την εκτίμησή του μέσα στον Νοέμβριο θα γίνει η υπογραφή τους ώστε πριν το τέλος του χρόνου να ξεκινήσουν οι εργασίες με ορίζοντας ολοκλήρωσης την 2ετία. Ο στόχος είναι πριν το τέλος του 2021 να έχουμε Φυσικό Αέριο για την ηλεκτροπαραγωγή.

Γραφείο Τύπου

Λευκωσία, 10 Οκτωβρίου 2019

 

Διαβάστε το άρθρο εδώ

Το Κ.Σ. ΕΔΕΚ συγχαίρει τη νέα ηγεσία της Νεολαίας ΕΔΕΚ η οποία εξελέγη χθες κατά το 15ο Παγκύπριο Συνέδριο Νεολαίας ΕΔΕΚ.

Ευχόμαστε κάθε επιτυχία, καλή δουλειά και καλούς αγώνες στον Πάμπο Χαραλάμπους ο οποίος εξελέγη Πρόεδρος της Νεολαίας ΕΔΕΚ, στον Νάσο Ηροδότου για την εκλογή του στη θέση του Γραμματέα καθώς και στο 14μελές Κεντρικό Συμβούλιο.

Χρέος και καθήκον της νέας ηγεσίας και των μελών της Νεολαίας ΕΔΕΚ καθώς και κάθε ΕΔΕΚίτη είναι η συνέχιση του αγώνα του Οργανωτικού Γραμματέα της ΕΔΕΝ Δώρου Λοΐζου για λευτεριά, δημοκρατία και εθνική αξιοπρέπεια.

 

Γραφείο Τύπου

Λευκωσία, 16 Σεπτεμβρίου 2019

google-site-verification: googlecee84b71a1e63b46.html

 

Σας προσκαλούμε στην εκδήλωση μνήμης και τιμής στον αείμνηστο Ρένο Πρέντζα, ο οποίος διετέλεσε Βουλευτής του Κ.Σ.ΕΔΕΚ και Γενικός Γραμματέας της ΔΕΟΚ. Η Εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 11 Ιανουαρίου 2019 στις 7:00 μ.μ. στο Κινηματοθέατρο ΠΑΛΛΑΣ, Λευκωσία.

Την εκδήλωση συνδιοργανώνουν το Κ.Σ ΕΔΕΚ, η ΔΕΟΚ και η οικογένεια του αείμνηστου Ρένου Πρέντζα. Θα προσφωνήσουν ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ, Μαρίνος Σιζόπουλος και ο Πρόεδρος της ΔΕΟΚ, Ιωσήφ Αναστασίου.

Κύριος ομιλητής θα είναι ο Λουκάς Θ. Αποστολίδης, πρώην Αντιπρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων και πρώην Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας.

Θα ακολουθήσει καλλιτεχνικό πρόγραμμα με τον μουσικοσυνθέτη Χρήστο Φιλίππου. Την εκδήλωση θα παρουσιάσει η Θέα Χριστοδούλου.

Η εκδήλωση θα διαρκέσει 70 λεπτά. Π.Α. μέχρι την Τετάρτη 9 Ιανουαρίου 2019 στα τηλέφωνα 22476000 και 22872177.

Γραφείο Τύπου

Λευκωσία, 8 Ιανουαρίου 2019

αθηενου

Κατά τη διάρκεια της κοπής της Βασιλόπιτας της Τοπικής Επιτροπής της ΕΔΕΚ Αθηένου, ο Πρόεδρος του Κόμματος, Μαρίνος Σιζόπουλος, δήλωσε πως από την πλευρά της ΕΔΕΚ θα υπερασπιστούμε το δικαίωμα και αίτημα του Δημάρχου, του Δημοτικού Συμβουλίου και των Δημοτών ώστε ο Δήμος Αθηένου να παραμείνει αυτόνομος.

Όπως δήλωσε ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ, η διατήρηση της αυτονομίας του Δήμου Αθηένου είναι επιβεβλημένη λόγω των ιδιαιτεροτήτων που έχει o Δήμος, ως ένας ιστορικός και ακριτικός Δήμος με ιδιαίτερη σημασία.

Γραφείο Τύπου

Λευκωσία, 8 Ιανουαρίου 2019

 

Στο φετινό προσχέδιο προόδου για την Τουρκία, που παρουσιάστηκε στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, την Τετάρτη 21 Νοεμβρίου, γίνεται, για πρώτη φορά, αναφορά για αναστολή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας, λόγω της σαφέστατης παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη χώρα καθώς και στην απουσία του κράτους δικαίου. Σημειωτέων ότι η πρόταση για αναστολή δεν προκύπτει λόγω της κατοχής της χώρας μας, που αποτελεί ευρωπαϊκό έδαφος.

Η αναφορά για αναβάθμιση της τελωνειακής ένωσης, της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Τουρκία, αποτελεί σοβαρότατο κίνδυνο για την Κυπριακή Δημοκρατία, καθώς αποτελεί ικανοποίηση της Τουρκικής πλευράς, με τεράστια οικονομικά κέρδη, χωρίς την ίδια στιγμή να είναι υποχρεωμένη να προβεί σε μεταρρυθμίσεις, όπως προβλέπεται στη διαδικασία ανοίγματος ενταξιακών κεφαλαίων. Ουσιαστικά, θα αποτελέσει ένταξη της Τουρκίας στην Ε.Ε, από  τη πίσω πόρτα, χωρίς κανένα όφελος για την Κυπριακή Δημοκρατία, σε σχέση με τις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού και άρσης της Τουρκικής κατοχής.

Εδώ είναι που έρχεται και ο ρόλος της Κυπριακής Δημοκρατίας, που πρέπει να ξεκαθαρίσει, χωρίς κανένα δισταγμό και με αποφασιστικότητα, ότι σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να αποδεχτεί αναβάθμιση της τελωνειακής ένωσης Ε.Ε – Τουρκίας, αν δεν προχωρήσει η Τουρκία στην εφαρμογή του Πρωτοκόλλου της Άγκυρας και αναγνωρίσει την Κυπριακή Δημοκρατία.

Την ίδια στιγμή η Κυπριακή Κυβέρνηση και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα πρέπει να κινηθούν για δημιουργία συμμαχιών εντός του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, με απαίτηση λήψη οικονομικών και εμπορικών κυρώσεων κατά της Τουρκίας, κατ’ αντίστοιχο τρόπο που λήφθηκαν κυρώσεις κατά της Ρωσίας, για το ζήτημα της Κριμαίας, σε περίπτωση που η Τουρκία προχωρήσει σε επιθετικές ενέργειες εντός της Α.Ο.Ζ της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Επίσης, η Κυβέρνηση, οφείλει να αξιοποιήσει το ψήφισμα της Επιτροπής Αναφορών, για παράδοση της πόλης της Αμμοχώστου στους νόμιμους κατοίκους της.

Τέλος, μετά από τις δηλώσεις του Ερντογάν, σχετικά με την απόφαση του Ε.Δ.Α.Δ για άμεση απελευθέρωση του ηγέτη του φιλοκουρδικού κόμματος της Τουρκία Σελαχατίν Ντεμιρτάς, όπου ουσιαστικά την αγνοεί και μάλιστα προκαλεί, λέγοντας ότι η Ευρώπη δεν εξαρθρώνει τρομοκρατικές οργανώσεις, έχω ήδη προβεί σε κατάθεση γραπτής ερώτησης προς την Ύπατο Εκπρόσωπο της Ένωσης για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας, κ. Φεντερίκα Μογκερίνι, όπου ζητώ για τις δέουσες ενέργειες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

 

Γραφείο Τύπου Ευρωβουλευτή

24.11.2018

07-06-2018 ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΕΔΕΚ ΜΣ ΚΑΙ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ ΘΕΜΑΤΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΜΕ ΠΙΣ

Θα συνεχίσουμε με θετικές και εποικοδομητικές παρεμβάσεις να στηρίζουμε την πορεία σωστής και γρήγορης εφαρμογής του ΓΕΣΥ

Μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης του Προέδρου της ΕΔΕΚ με αντιπροσωπεία του ΠΙΣ, ο κ. Αγαθαγγέλου δήλωσε:

«Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Πρόεδρο για τη σημερινή εποικοδομητική συνάντηση που έλαβε χώρα στα πλαίσια της ενημέρωσης της πολιτικής ηγεσίας για την επερχόμενη μεταρρύθμιση στον τομέα της υγείας για την εφαρμογή του ΓΕΣΥ.

Ανταλλάξαμε κάποιες απόψεις, μοιραστήκαμε κάποιους προβληματισμούς για το πού πάει η αυτονόμηση που αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο για την πραγματική βιώσιμη και λειτουργική εφαρμογή του ΓΕΣΥ.

Έχουμε συμμεριστεί κάποιες από τις εισηγήσεις και από τους προβληματισμούς μας. Η αλήθεια είναι ότι ο Πρόεδρος ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα της πρόσκλησης του Παγκύπριου Ιατρικού Συλλόγου όπως αυτό έχει γίνει και με τα υπόλοιπα κόμματα ώστε να μπορέσουμε να έχουμε μια αλληλοενημέρωση και ταυτόχρονα να δώσουμε όλοι το μήνυμα ότι με τους προβληματισμούς και την ανταλλαγή απόψεων και εισηγήσεων θα συμβάλουμε εποικοδομητικά ώστε να πετύχει αυτό το μεγάλο εγχείρημα. Γιατί στόχος όλων είναι η ασφάλεια των ασθενών αλλά και η αναβαθμισμένη παροχή υπηρεσιών υγείας που να χαρακτηρίζονται πάνω στα θέματα ποιότητας και ασφάλειας σε όλα τα επίπεδα και να είμαστε περήφανοι για το κράτος μας. Όσον αφορά ένα σχέδιο υγείας που να ανταποκρίνεται στις ανάγκες των ασθενών, αλλά και να ανταποκρίνονται στο χαρακτήρα που πρέπει να έχει το κάθε κράτος που θέλει να ονομάζεται κράτος κοινωνικής πρόνοιας.

Ένα εγχείρημα το οποίο δεν είναι μόνο για να εφαρμοστεί αλλά και να πετύχει. Κύριε Πρόεδρε σας ευχαριστώ πολύ και θα συνεχίσουμε την επαφή μας γιατί μέσα από τη δική σας συμβολή και ως συνάδελφος, είμαι βέβαιος ότι θα δώσετε και εσείς τη δική σας αν θέλετε μάχη σε εισαγωγικά για να μπορέσουμε να διασφαλίσουμε ότι πράγματι και η αυτονόμηση θα είναι στα σωστά επίπεδα και η εφαρμογή του ΓΕΣΥ να είναι πραγματικά λειτουργική και βιώσιμη».

Ακολούθως, ο κ. Σιζόπουλος δήλωσε:

«Εμείς απλά θα επιβεβαιώσουμε ότι θα συνεχίσουμε την προσπάθεια γιατί θα πρέπει να γνωρίζετε ότι η προσπάθεια για εφαρμογή του ΓΕΣΥ έχει ξεκινήσει από την ΕΔΕΚ. Το έχουμε πει πάρα πολλές φορές και αυτή την προσπάθεια δεν θα την παραχωρήσουμε σε κανέναν. Θα τη συνεχίσουμε προς την ορθή κατεύθυνση, γι’ αυτό και η σημερινή συνάντηση με τον Παγκύπρια Ιατρικό Σύλλογο και τον Προέδρό του, δεν στηρίχτηκε μόνο σε αλληλοενημέρωση γενικού ενδιαφέροντος και σε γενικές αρχές. Ήταν μια ενημέρωση η οποία εισήλθε σε λεπτομέρειες, επιστημονικές, τεχνικές και όχι μόνο, οι οποίες έχουν τη δική τους σημασία. Θα πρέπει να τονίσουμε ότι ανησυχούμε ιδιαίτερα από το γεγονός ότι ενώ βρίσκεται επι θύραις η φορολόγηση των πωλητών για την εφαρμογή του ΓΕΣΥ, δεν έχουν μέχρι στιγμής ληφθεί εκείνα τα αναγκαία και απαραίτητα μέτρα τα οποία να διασφαλίζουν ότι η εφαρμογή του ΓΕΣΥ θα είναι σωστή, λειτουργική και προπάντων βιώσιμη για να μπορέσει να προσφέρει σε ολόκληρη την Κύπρο, σε όλους τους πολίτες, ειδικά σε αυτούς που δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να εξασφαλίσουν υψηλού επιπέδου περίθαλψή σε σχέση με άλλους.

Λυπούμαστε να παρατηρήσουμε ότι πολλά πράγματα γίνονται χωρίς συντονισμό, χωρίς συγκροτημένη οργανωτική σκέψη και κυρίως ελλοχεύουν σοβαροί κίνδυνοι μέσα από αυτή την πορεία και στο τέλος να καταρρεύσει το σύστημα όπως κατέρρευσαν οι Κυπριακές Αερογραμμές, όπως κατέρρευσε και ο Συνεργατισμός.

Αυτή είναι η μεγάλη μας ανησυχία και το πιο σημαντικό επιχειρείται αυτή τη στιγμή η αυτονόμηση των νοσοκομείων χωρίς προηγουμένως να υπάρξει η αποσυμφόρηση των κρατικών νοσηλευτηρίων, χωρίς να υπάρχει αναδιοργάνωση των κρατικών νοσηλευτηρίων, χωρίς να υπάρχει μια σοβαρή μελέτη η οποία ακριβώς να καταγραφεί τις ανάγκες του δημοσίου τομέα σε κλινικές σε όλη την επικράτεια, σε ιατρικό εξοπλισμό, για να μπορούν οι γιατροί να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους και κυρίως σε ιατρικό προσωπικό.

Αντιλαμβάνεστε ότι εάν αυτές οι προϋποθέσεις δεν υλοποιηθούν δεν θα μπορέσει ο δημόσιος τομέας να είναι ανταγωνιστικός όταν εφαρμοστεί πια το ΓΕΣΥ. Και δεδομένου ότι το κράτος δεν θα μπορεί να καλύψει τα ελλείματα του δημόσιου τομέα υγείας πέραν από τα πέντε χρονιά, τότε υπάρχει ο κίνδυνος ή να κλείσουν τα νοσοκομεία ή να εκποιηθούν στον ιδιωτικό τομέα με ότι αυτό συνεπάγεται.

Για αυτό και η διαβεβαίωσή μας προς τους πολίτες είναι ότι από πλευράς ΕΔΕΚ θα συνεχίσουμε με θετικές και εποικοδομητικές παρεμβάσεις να στηρίζουμε την πορεία σωστής και γρήγορης εφαρμογής του ΓΕΣΥ για να μπορέσει ακριβώς να προσφέρει τις υπηρεσίες του στους πολίτες όπως όλοι προσδοκούμε και όπως όλοι επιθυμούμε να είναι. Σας ευχαριστώ».

 

Λευκωσία, 7 Ιουνίου 2018