Το Κυπριακό στο επίκεντρο της συνάντησης Μαρίνου Σιζόπουλου – Μιχάλη Κατρίνη
Δευτέρα 26.08.2024
Δευτέρα 26.08.2024, από Γραφείο Τύπου

Ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ, Μαρίνος Σιζόπουλος συναντήθηκε σήμερα με τον Επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ και υποψήφιο για την προεδρία του ΠΑΣΟΚ, Μιχάλη Κατρίνη.
Μετά τη συνάντηση ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ, Μαρίνος Σιζόπουλος προέβη στην εξής δήλωση:
«Θα ήθελα να εκφράσω τις θερμές μου ευχαριστίες προς τον συναγωνιστή Μιχάλη Κατρίνη για αυτήν την σημαντική επίσκεψη αυτή τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή, όπου υπάρχουν κάποιες σημαντικές εξελίξεις, όχι μόνο σε περιφερειακό επίπεδο, αλλά και σε επίπεδο που αφορούν και την Ελλάδα, αλλά και την Κύπρο ενόψει των προσπαθειών για επανέναρξη, ενδεχομένως ενός νέου γύρου συνομιλιών για την επίλυση του Κυπριακού. Είναι προφανές ότι ανταλλάξαμε απόψεις γύρω από αυτά τα ζητήματα, αλλά και την ίδια στιγμή έχουμε επιβεβαιώσει τις στενές και διαχρονικές σχέσεις ΠΑΣΟΚ και ΕΔΕΚ και με την διαβεβαίωση και από τις δύο πλευρές ότι αυτή η συνεργασία θα γίνει ακόμα πιο ισχυρή, θα αναβαθμιστεί ακόμα περισσότερο, γιατί θα πρέπει ακριβώς σε αυτές τις δύσκολες και κρίσιμες στιγμές για τον ελληνισμό, Ελλάδα και Κύπρος, ενωμένοι με ένα κοινό πρόγραμμα με μια κοινή δράση, να αντιμετωπίσουμε τους κινδύνους που ελλοχεύουν από την επεκτατική πολιτική της Τουρκίας. Για ακόμα μια φορά ευχαριστώ πάρα πολύ. Εύχομαι κάθε επιτυχία και στις επικείμενες εκλογές που θα γίνουν στο ΠΑΣΟΚ για την Προεδρία, αλλά και από κει και πέρα, ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα, η συνεργασία αυτή θα συνεχίσει.»
Ο Επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ αφού ευχαρίστησε τον Πρόεδρο της ΕΔΕΚ για τη συνάντηση, είπε τα εξής:
«Με πολλή χαρά βρέθηκα εδώ σήμερα στα γραφεία της ΕΔΕΚ και συνάντησα τον Πρόεδρο Μαρίνο Σιζόπουλο και τα στελέχη του κόμματος και συζητήσαμε πολλά ζητήματα που αφορούν τον ενιαίο και αδιαίρετο Ελληνισμό. Ελλάδα και Κύπρος είναι ένα σώμα, μια ψυχή. Για εμάς η Κύπρος είναι ένα αναπόσπαστο κομμάτι του Ελληνισμού και δεν ήταν, ούτε ποτέ αποτελεί βάρος το θέμα της Κύπρου και της επίλυσης του Κυπριακού. Η Ελλάδα στηρίζει μια δίκαιη επίλυση του Κυπριακού και βεβαίως δεν αποδέχεται αυτό που η Τουρκία υποστηρίζει, ότι είναι μια διμερής διαφορά. Είναι μια παράνομη εισβολή και κατοχή ανεξάρτητης χώρας. Η ιστορία δεν παραγράφεται και δεν ξαναγράφεται. Και βεβαίως θα πρέπει Ελλάδα και Κύπρος, μέσα από τη διπλωματική αμυντική και στρατιωτική οδό να επιδιώξουν περαιτέρω συνεργασία και συμμαχίες, έτσι ώστε το μήνυμα και σε πολιτικό αλλά και στρατιωτικό επίπεδο να είναι κοινό και να είναι στιβαρό προς όλες τις κατευθύνσεις. Ευχαριστώ και εγώ πάρα πολύ τον φίλο, τον Μαρίνο Σιζόπουλο, ο οποίος μας έδωσε τα βιβλία του, στα οποία έχει αποτυπώσει όλη την πορεία, τη δραματική πορεία των εξελίξεων στην Κύπρο και μας βοηθάει να μπορέσουμε να συνειδητοποιήσουμε καλύτερα όχι μόνο αυτό που έγινε εδώ στην Κύπρο που δεν είναι τραγωδία, όπως ατυχώς το χαρακτήρισε ο Πρωθυπουργός ακριβώς πριν από λίγο διάστημα, αλλά είναι, επαναλαμβάνω παράνομη εισβολή και κατοχή μιας ανεξάρτητης χώρας από τρίτη χώρα, μιας χώρας που είναι μέλος της μεγάλης ευρωπαϊκής οικογένειας μιας χώρας η οποία είναι μέρος αδιαίρετο του Ελληνισμού.»
Ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ, παραδίδοντας τα βιβλία, κατέληξε:
«Σύντομα θα ολοκληρωθεί ολόκληρος ο κύκλος των εκδόσεων. Περιλαμβάνονται ισχυρά στοιχεία στη βάση εγγράφων γύρω από την προδοσία του 1974 και πως αυτή ξεκίνησε χρονικά ουσιαστικά να κορυφώνεται από τη δεκαετία του 1950 και επίσης και μία έκδοση πολύ σύντομη, η οποία αφορά τα ενεργειακά δρώμενα της ευρύτερης περιοχής της Ανατολικής Μεσογείου και πως Ελλάδα και Κύπρος από κοινού μπορούν να αναβαθμίσουν το γεωστρατηγικό τους ρόλο, να ενισχύσουν τη διαπραγματευτική τους θέση, έτσι ώστε να μπορούν να αντιμετωπίσουν, όπως είπαμε και προηγουμένως, τους κινδύνους που ελλοχεύουν από την τουρκική επεκτατική πολιτική.»
                                                                                                              

 Γραφείο Τύπου
Λευκωσία, 26 Αυγούστου 2024

Ανακοινώσεις