Ρίχνει το γάντι στους επικριτές του και τους καλεί να πουν ποια λάθη θεωρούν ότι έκανε που κόστισαν στην ΕΔΕΚ.
Ο Μαρίνος Σιζόπουλος αξιολογεί το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών, μιλά για φραξιά εντός του κόμματος η οποία δραστηριοποιείτο υπόγεια και ύπουλα από το 2015 με σκοπό την αποδυνάμωση του κόμματος και όχι τη σωτηρία του.
Δηλώνει στο «Φ» πως μέσα από τα αρνητικά των όσων προηγήθηκαν για την ΕΔΕΚ, η απαλλαγή του κόμματος από τη φραξιά είναι θετική. Σημειώνει πώς τον απασχολεί η επόμενη μέρα στο κόμμα και η διάδοχη κατάσταση για την οποία, όπως δηλώνει, θα αποφασίσουν τα μέλη του κόμματος και όχι ο ίδιος. Χαρακτηρίζει ως κρίσιμη καμπή τις βουλευτικές εκλογές του 2026, δηλώνοντας παράλληλα την αισιοδοξία του για την ΕΔΕΚ ως κόμμα με βαθιές ρίζες στην κοινωνία.
– Πώς αξιολογείτε το αποτέλεσμα της τελευταίας εκλογικής αναμέτρησης; Η ΕΔΕΚ κατέγραψε νέα μείωση ποσοστών. Πού οφείλεται θεωρείτε;
– Αναμφίβολα αποτύχαμε να υλοποιήσουμε τους εκλογικούς στόχους που θέσαμε, εκλογικό ποσοστό πάνω από 7% και εκλογή ευρωβουλευτή. Γνωρίζαμε τις δυσκολίες που υπήρχαν, όμως είμαστε υποχρεωμένοι να καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για την επίτευξή-τους. Ο κύριος λόγος αποτυχίας φαίνεται να ήταν η ταύτιση των ευρωεκλογών με τις εκλογές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Αυτό έθεσε τις ευρωεκλογές σε δεύτερη μοίρα και δεν αναδείχθηκε η σημασία τους. Αυτό επιβεβαιώνεται από την ανάλυση των αποτελεσμάτων σε σημαντικούς Δήμους, όπου υπήρχε μεγάλη διαφορά στα ποσοστά των δύο εκλογών. Π.χ. Γεροσκήπου 18% με 10%, Άγιος Αθανάσιος 15% με 4%, Άγιος Δομέτιος 12% με 3%, Στρόβολος 8% με 4%, κ.α. Η ταύτιση ήταν ένας από τους λόγους που η ΕΔΕΚ καταψήφισε το σχετικό νομοσχέδιο για διπλή εκλογική αναμέτρηση. Η νέα μείωση των ποσοστών της ΕΔΕΚ είναι υπό συζήτηση. Να υπενθυμίσω ότι στις ευρωεκλογές του 2014 η ΕΔΕΚ σε συνεργασία με τους Οικολόγους έλαβε 19600 ψήφους ή ποσοστό 7.6%. Στις πρόσφατες ευρωεκλογές έλαβε 18600 ψήφους ή ποσοστό 5.1%. Εάν η συμμετοχή των ψηφοφόρων ήταν η ίδια με το 2014 ή το 2019 το ποσοστό θα ήταν 7.0-7.2% και φυσικά δεν θα θεωρείτο αποτυχία. Το αντικειμενικό στοιχείο σύγκρισης είναι τα αποτελέσματα των βουλευτικών εκλογών. Από τα λεγόμενα ιστορικά κόμματα, η ΕΔΕΚ είχε τη μικρότερη μείωση, παρά το γεγονός ότι είχε να αντιμετωπίσει τη μεγαλύτερη πολεμική των τελευταίων 30-40 χρόνων, τόσο από εντός όσο και από εκτός. Αυτό προκάλεσε μια μορφή εσωστρέφειας και αδρανοποίησε φιλικά προσκείμενους ψηφοφόρους. Η διαχείριση όλων αυτών των παραγόντων από την ηγεσία και τα συλλογικά όργανα, θα πρέπει να γίνει με ψυχραιμία και νηφαλιότητα, μακριά από συναισθηματισμούς και σκοπιμότητες να αξιολογηθεί και να ληφθούν οι σωστές αποφάσεις διόρθωσης.
– Πώς προχωρείτε ως ΕΔΕΚ; Ποια τα επόμενα βήματα;
-Έγινε μια πρώτη αξιολόγηση των αποτελεσμάτων. Εντός Σεπτεμβρίου θα συνέλθει η Κεντρική Επιτροπή η οποία θα λάβει και τις τελικές αποφάσεις. Ήδη το Πολιτικό Γραφείο ετοίμασε σειρά προτάσεων, οι οποίες θα κατατεθούν για συζήτηση και λήψη αποφάσεων. Μέσα σε όλα τα αρνητικά υπάρχει και ένα θετικό. Η ΕΔΕΚ απαλλάγηκε από την εσωκομματική φράξια, η οποία δραστηριοποιείτο ύπουλα και υπόγεια από το 2015. Ο στόχος της δεν ήταν η «σωτηρία του κόμματος» όπως διακήρυττε, αλλά η αποδυνάμωση. Μια φράξια πολιτικά ανομοιογενής, ενοποιητικό στοιχείο το προσωπικό συμφέρον. Κάποιοι για πολιτικούς λόγους έδιναν διαπιστευτήρια καλής συμπεριφοράς σε τρίτους (βλέπε ΔΔΟ και σχέδιο Ανάν), κάποιοι για προσωπικά συμφέροντα (βλέπε περιορισμός των θητειών), κάποιοι για οικονομικούς λόγους (βλέπε τερματισμός στο φαγοπότι που γινόταν). Γι’ αυτό και ποτέ δεν αποδέχθηκαν να προσέλθουν στα συλλογικά όργανα του κόμματος και να θέσουν τα θέματα προς συζήτηση. Αντίθετα κατέφυγαν στα Δικαστήρια για να απαξιώσουν το κόμμα, καταβάλλοντας δεκάδες χιλιάδες ευρώ ως δικαστικά έξοδα. Ποιος τους χρηματοδότησε; Έχασαν τις δίκες, αλλά δεν είχαν το θάρρος να απολογηθούν. Ενώ παρουσιάζονται ως προοδευτικοί και σοσιαλιστές, στην πραγματικότητα με τις πράξεις και τις ενέργειές τους «βάζουν βούτυρο στη φέτα της ακροδεξιάς». Δυστυχώς κάποιοι αξιοποίησαν την ΕΔΕΚ ως διερχόμενοι καιροσκόποι.
– Πόσο σας ανησυχεί αυτή η συνεχής μείωση ποσοστών που καταγράφει η ΕΔΕΚ τα τελευταία χρόνια; Υπάρχει επιστροφή ή θα είναι μια διαρκής φθίνουσα πορεία που θα περιορίσει την ΕΔΕΚ σε ένα μικρό κόμμα του 3-4%;
– Αναμφίβολα μας προβληματίζει. Όμως με την ένταση της πολεμικής που δεχθήκαμε ειδικά μετά τις ευρωεκλογές του 2019, η διατήρηση και μόνο του κόμματος σε αυτά τα ποσοστά είναι αισιόδοξη προοπτική. Είναι φανερό ότι ο ευρωπαϊκός χώρος, της Κύπρου μη αποκλειόμενης, εισέρχεται σε περίοδο διαμόρφωσης ενός νέου πολιτικού σκηνικού. Η διαφοροποίηση των προτεραιοτήτων των πολιτών οδηγεί σε επιλογές λαϊκισμού, ρηχής πολιτικής προσέγγισης και ανέξοδης ρητορικής. Δεν τιμωρούνται οι υπεύθυνοι αυτής της κατάστασης, αλλά όσοι έχουν τεκμηριωμένες προτάσεις γιατί έρχονται σε σύγκρουση με οικονομικά, κοινωνικά και πολιτικά κατεστημένα εγχώρια ή/και εισαγόμενα. Η ΕΔΕΚ από την ίδρυση της ήταν και θα παραμείνει σοβαρή, υπεύθυνη και τεκμηριωμένη στη διαχείριση όλων των σοβαρών θεμάτων που απασχόλησαν και απασχολούν την πατρίδα-μας. Δεν είναι τυχαίο ότι σε όλα αυτά τα θέματα είναι το μόνο κόμμα που στην πορεία του χρόνου δικαιώθηκε τόσο για τις προβλέψεις του, όσο και για τις θέσεις που πρότεινε για την αντιμετώπιση αυτών των θεμάτων, πολιτικών, κοινωνικών, οικονομικών. Τα ενσυνείδητα στελέχη και μέλη του κόμματος θα καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια έναντι οποιουδήποτε τιμήματος, για να κρατήσουμε την ΕΔΕΚ όρθια και πρωτοπόρα στον αγώνα του λαού μας. Η ΕΔΕΚ έχει βαθιές ρίζες και θα το αποδείξει για ακόμα μια φορά.
– Κάποιοι θεωρούν και εσάς υπεύθυνο για τη συρρίκνωση των ποσοστών του κόμματος. Τι απαντάτε; Αναγνωρίζετε ότι έχετε μερίδιο ευθύνης ως ηγεσία του κόμματος;
– Είναι προφανές, όταν μέσα σε δύσκολες συνθήκες αναλαμβάνεις την ηγεσία ενός ιστορικού κόμματος και πρέπει να διαχειριστείς άμεσα σημαντικά προβλήματα, θα διαπράξεις και λάθη. Όμως ειλικρινά θέλω να ακούσω ποια λάθη διέπραξα που κόστισαν στο Κόμμα και το οδήγησαν σε συρρίκνωση; Όταν τον Μάρτιο του 2015 ανέλαβα, δεν παρέλαβα, την ηγεσία του κόμματος, οι 4 από τους 5 Βουλευτές με πολεμούσαν απροκάλυπτα; Το χρέος του κόμματος ήταν 1.2 εκατομμύρια ευρώ και αυξανόταν με ρυθμό 34-35 χιλιάδων ευρώ τον μήνα, σήμερα έχει ξοφληθεί. Απωλέσθηκαν δύο ιδιόκτητα γραφεία στη Λάρνακα και το Τσέρι και κινδύνευαν άλλα δύο λόγω ΜΕΔ, που τελικά διασώθηκαν. Η φοιτητική παράταξη ανέστειλε τη λειτουργία της σε όλα τα σπουδαστικά κέντρα της Ελλάδας, σήμερα επανασυστάθηκε με πολύ καλά εκλογικά ποσοστά. Σήμερα υπάρχει διαφανής οικονομική διαχείριση, οι συνεδριάσεις των συλλογικών οργάνων είναι ανοικτές ακόμα και στα ΜΜΕ, οι ενδοκομματικές εκλογές πραγματοποιούνται με κάλπες σε όλες τις επαρχίες, με ευθύνη της Επιτροπής Διαπιστευτηρίων και όχι της ηγεσίας. Για κάποιους θεωρούνται λανθασμένες αποφάσεις ο περιορισμός των θητειών στα κομματικά και πολιτειακά αξιώματα σε δύο πενταετίες, η αποκήρυξη της ΔΔΟ και ως ονοματολογίας, η ψήφιση του κρατικού προϋπολογισμού το 2021 που κατοχύρωσε για πρώτη φορά 13 προτάσεις κοινωνικής πολιτικής προς όφελος των ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού. Οι κατήγοροί μας ας εξηγήσουν το γιατί.
– Δηλώσατε την πρόθεση σας να αποχωρήσετε με το τέλος της θητείας σας και από την ηγεσία της ΕΔΕΚ και από τα κοινοβουλευτικά έδρανα. Ισχύει αυτή η απόφαση; Μπορεί να αλλάξει υπό κάποιες προϋποθέσεις;
– Όπως έχω ήδη αναφέρει το καταστατικό συνέδριο του Ιουνίου του 2015 καθόρισε ανώτατο αριθμό θητειών. Είναι προφανές ότι είμαι ο πρώτος που οφείλω να σεβαστώ και να εφαρμόσω το καταστατικό. Η κατάθεση της πρότασης ήταν αδήριτη ανάγκη. Περιορισμός θητειών υιοθετήθηκε και στο καταστατικό συνέδριο του Απριλίου του 1999. Τον Νοέμβριο του 2007 σε ένα συνέδριο παρωδία η πρόνοια διαγράφτηκε. Στο καταστατικό συνέδριο του Οκτωβρίου του 2013 ψηφίστηκε ξανά, όμως με την ψήφισή της διακόπηκαν οι εργασίες του συνεδρίου και οι καταστατικές αλλαγές δεν κατατέθηκαν στον Έφορο Πολιτικών Κομμάτων και δεν ίσχυσαν.
– Οι διεργασίες για τις βουλευτικές εκλογές πότε θα ξεκινήσουν και πόσο κρίσιμες είναι για το μέλλον της ΕΔΕΚ;
– Αναμφίβολα οι επόμενες βουλευτικές εκλογές είναι κρίσιμης σημασίας για την ΕΔΕΚ. Το αποτέλεσμα σε μεγάλο βαθμό θα καθορίσει το μέλλον του κόμματος, αναφορικά με τις δυνατότητες ουσιαστικής παρέμβασης και συμβολής στη διαμόρφωση πολιτικών επιλογών, τόσο στο Κυπριακό όσο και σε θέματα οικονομικής και κοινωνικής πολιτικής. Το πλαίσιο των διεργασιών θα το καθορίσουν τα συλλογικά όργανα.
– Διαπιστώνεται μέσα στην κοινωνία μία τάση αμφισβήτησης αλλά και εκδίκησης των παραδοσιακών κομμάτων. Γιατί; Μπορεί να αλλάξει αυτή η αντίληψη;
– Η τάση αυτή είναι αποτέλεσμα των τραγικών λαθών των κυβερνήσεων της τελευταίας 25ετίας. Η κοινωνία μας ταλαιπωρήθηκε από μεγάλο αριθμό σκανδάλων, τα οποία ευνόησαν τους ολίγους και επέφεραν σημαντική μείωση του βιοτικού επιπέδου σε μεγάλο ποσοστό του λαού. Να υπενθυμίσουμε τα σκάνδαλα του Χρηματιστηρίου, της Focus, του τραπεζικού τομέα, που οδήγησαν στην οικονομική κρίση, στο κούρεμα των καταθέσεων, στα Μη Εξυπηρετούμενα Δάνεια, τις εκποιήσεις κ.λ.π.. Δυστυχώς κανένας δεν τιμωρήθηκε. Αυτά προκάλεσαν δικαιολογημένη μεν αντίδραση του λαού, αλλά προς λανθασμένη κατεύθυνση. Αντί να τιμωρήσει τους υπεύθυνους της σημερινής μείωσης του βιοτικού-του επιπέδου, τιμωρεί αυτούς που προσπάθησαν να τον προστατεύσουν ερχόμενοι σε άμεση σύγκρουση με τα κατεστημένα. Επιπλέον επιβραβεύει τους λαϊκιστές, αυτούς που πολιτικά δεν έχουν αξιόπιστες λύσεις, αλλά ούτε και δυνατότητες να συμβάλουν στην προστασία του. Στο τέλος για ακόμα μια φορά θα αποδειχθεί ότι το τελικό κόστος θα το πληρώσει και πάλι ο λαός και κυρίως όσοι προέρχονται από τα ευάλωτα στρώματα. Η αλλαγή αντίληψης μπορεί και πρέπει να γίνει σε σύντομο χρόνο, εάν και εφόσον συμβάλουν πολλοί παράγοντες μεταξύ των οποίων και τα ΜΜΕ.
– Το σενάριο συνένωσης του λεγόμενου ενδιάμεσου χώρου, είναι υπό συζήτηση; Κι αν ναι, με ποια κόμματα και υπό ποιες προϋποθέσεις;
– Από την πλευρά της ΕΔΕΚ από το 1997 μέχρι σήμερα αναλήφθηκαν πέντε πρωτοβουλίες για συνεργασία με προοπτική τη συνένωση των κομμάτων του λεγόμενου ενδιάμεσου χώρου. Στις τέσσερεις από αυτές είχα πρωταγωνιστικό ρόλο. Δυστυχώς οι προσπάθειες δεν ευοδώθηκαν, όχι με ευθύνη της ΕΔΕΚ. Δεν είναι όμως η ώρα να αναλύσουμε τους λόγους της αποτυχίας. Ας κοιτάξουμε προς το μέλλον.
– Η διάδοχη κατάσταση σας απασχολεί; Λέγεται ότι ξέρετε ήδη σε ποιόν θα δώσετε το δαχτυλίδι… Πώς το σχολιάζετε;
– Οπωσδήποτε. Εάν δεν με απασχολούσε θα ήταν ανευθυνότητα. Τον πρόεδρο τον εκλέγουν τα μέλη του κόμματος, με δημοκρατικές και διαφανείς διαδικασίες, όπως έχουν καθιερωθεί. Εγώ θα βρίσκομαι δίπλα στον επόμενο πρόεδρο, να τον στηρίζω και να τον βοηθώ, όχι να τον υπονομεύω.