Οι αγώνες του Μακαρίου θα δικαιωθούν, εάν διασφαλιστεί το παρόν και το μέλλον της Κυπριακής Δημοκρατίας και του Κυπριακού Ελληνισμού
Σάββατο 03.08.2024
Σάββατο 03.08.2024, από Γραφείο Τύπου

Ο θάνατος του πρώτου Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, του Εθνάρχη Αρχιεπισκόπου Μακαρίου, στις 3 Αυγούστου 1977, ήταν το τέλος μόνο της βιολογικής παρουσίας του ιστορικού ηγέτη του Κυπριακού Ελληνισμού, γιατί ο Μακάριος είναι παρών μέσω των αγώνων του και του οράματος του για την Κύπρο και το λαό της.

Ο Μακάριος αφιέρωσε τη ζωή του στην Κύπρο, πριν ακόμα ηγηθεί πολιτικά του αντιαποικιακού αγώνα, για αποτίναξη του βρετανικού ζυγού.

Ηγήθηκε, ως ο εκλεκτός του λαού, της νεοσύστατης τότε Κυπριακής Δημοκρατίας και αντιμετώπισε τα ανίερα σχέδια της Τουρκίας και άλλων ξένων δυνάμεων, να καταργηθεί η Κυπριακή Δημοκρατία και να επιβληθεί διχοτόμηση.

Δυστυχώς βρέθηκε, όπως η πατρίδα μας, αντιμέτωπος με το έγκλημα της προδοσίας εκ των ένδον, όταν έγινε στόχος του πραξικοπήματος και της δολοφονικής μανίας της χούντας των Αθηνών και της ΕΟΚΑ Β΄.

Το δίδυμο έγκλημα του πραξικοπήματος και της τουρκικής εισβολής, κατέστησε την πατρίδα μας ημικατεχόμενη και απειλούμενη από τους Τούρκους.

Ο Μακάριος προσπάθησε, στα τρία μόνο χρόνια που έζησε μετά την εισβολή, να εξευρεθεί μια βιώσιμη και διαρκής λύση στο Κυπριακό, κάτι που δεν επέτρεψε η τουρκική αδιαλλαξία.

Μέσα από τις προσπάθειες εκείνων των τριών ετών, ο Μακάριος μας άφησε την πιο σημαντική παρακαταθήκη: Όχι στην όποια «λύση», για χάρη μιας διευθέτησης, όχι σε μια κακή λύση, οι συνέπειες της οποίας δεν θα μπορούν να διορθωθούν.

Γι’ αυτό, η ΕΔΕΚ επιμένει πως η μόνη βιώσιμη, διαρκής και δημοκρατική λύση του Κυπριακού, είναι αυτή που θα αποκλείει την παρουσία της Τουρκίας στην Κύπρο και θα προνοεί:

Αποχώρηση των τουρκικών κατοχικών στρατευμάτων και των εποίκων και την κατάργηση των εγγυήσεων.
Εφαρμογή του ευρωπαϊκού κεκτημένου σε όλη την επικράτεια της Κύπρου, χωρίς μόνιμες παρεκκλίσεις και πρωτογενές δίκαιο
Σεβασμό των πολιτικών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων όλων των νομίμων κατοίκων της Κύπρου
Εφαρμογή των τεσσάρων βασικών ελευθεριών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δηλαδή, ελευθερία διακίνησης, εγκατάστασης, απόκτησης περιουσίας και επαγγελματικής δραστηριοποίησης.
Λύση, που θα διέπεται από τα πιο πάνω, θα δικαιώσει τους αγώνες του Μακαρίου.

 

Γραφείο Τύπου

Λευκωσία, 3 Αυγούστου 2024

Ανακοινώσεις