Μορφάκης Σολομωνίδης: Απαιτητική η νέα σχολική χρονιά
Τετάρτη 17.07.2024
Τετάρτη 17.07.2024, από Μορφάκης Σολομωνίδης
Μορφάκης Σολομωνίδης
Γενικός Διευθυντής Κ.Σ. ΕΔΕΚ

Ο πρόεδρος της Παγκύπριας Συνομοσπονδίας Συνδέσμων Γονέων Δημοτικής Εκπαίδευσης Μορφάκης Σολομωνίδης, μιλά στον «Π» για τις φετινές καινοτομίες
 
 
 

Νέα σχολική χρονιά, νέοι στόχοι, νέες προκλήσεις. Ένα 24ωρο πριν την πρεμιέρα της χρονιάς για τους μαθητές δημοτικής και ειδικής εκπαίδευσης ο πρόεδρος της Παγκύπριας Συνομοσπονδίας Συνδέσμων Γονέων Δημοτικής Εκπαίδευσης Μορφάκης Σολομωνίδης, μιλά στον «Π» για τις καινοτομίες που αναμένεται να τεθούν σε εφαρμογή φέτος. Διαμηνύει ταυτόχρονα ότι πάγια θέση των οργανωμένων γονέων είναι η εκπαιδευτική μεταρρύθμιση και γι' αυτό η συνεργασία με το Υπ. Παιδείας και την ΠΟΕΔ πρέπει να είναι συνεχής και εποικοδομητική.

 

Αύριο ξεκινά η νέα σχολική χρονιά για τα παιδιά. Τι αναμένουν οι γονείς;


Κάθε καινούργιο ξεκίνημα συνοδεύεται από ελπίδες και προσδοκίες, αλλά και από εύλογες ανησυχίες και φόβους. Ιδιαίτερα για τους μαθητές και τις μαθήτριες, που το σχολείο αποτελεί ένα πολύ σημαντικό κομμάτι της ζωής. Η έναρξη της σχολικής χρονιάς συνιστά μια νέα αφετηρία γεμάτη στόχους και προσδοκίες αλλά και απαιτήσεις. Στόχος μας είναι να διαμορφώσουμε ένα εκπαιδευτικό περιβάλλον ποιοτικό και ανταγωνιστικό, που να εξασφαλίζει στα παιδιά μας όλες τις δυνατότητες και τις ευκαιρίες να ικανοποιήσουν τα όνειρα και τις φιλοδοξίες τους, αλλά και να ενταχθούν ομαλά και επιτυχημένα στον απαιτητικό κόσμο των εφήβων.


Αναμένεται η εφαρμογή διαφόρων μεταρρυθμίσεων φέτος. Ανάμεσα σε αυτές εντάσσεται και η εφαρμογή πιλοτικού προγράμματος για την απρόσκοπτη μετακίνηση παιδιών δημοτικής εκπαίδευσης με κινητικές αναπηρίες, το οποίο ανακοινώσατε πρόσφατα από κοινού με το υπουργείο, καθώς αποτελούσε δική σας πρόταση…


Ναι, μετά από πολύμηνη έρευνα, αρκετές συναντήσεις και μελέτη διαφόρων παραμέτρων η πρόταση των οργανωμένων γονιών θα εφαρμοστεί με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς. Η ρύθμιση θα εξασφαλίζει την απρόσκοπτη διακίνηση των μαθητών με κινητικές αναπηρίες για όλες τις εξωσχολικές δραστηριότητές τους, με λεωφορεία πλήρως προσβάσιμα και χωρίς διακρίσεις. Θα εφαρμοστεί σε 21 δημοτικά σχολεία στα οποία φοιτούν μαθητές με κινητικές αναπηρίες και είναι σε πλήρη συνεργασία με το Υπ. Παιδείας. Το πρόγραμμα δεν μπορούσε να μην αρχίσει πιλοτικά. Υπάρχουν αρκετοί παράγοντες που πρέπει να συνυπολογιστούν αλλά και διαδικασίες που θα τρέξουν για πρώτη φορά και σε καμιά περίπτωση δεν θα ρισκάρουμε την αποτυχία του προγράμματος απλά και μόνο για να εφαρμοστεί άμεσα και σε άλλες πόλεις. Στόχος μας είναι να το εφαρμόσουμε σωστά σε παγκύπρια βάση και σε όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης.


Πέραν του προγράμματος διακίνησης μαθητών με κινητικές αναπηρίες στα δημοτικά σχολεία Λευκωσίας, εντοπίσατε άλλες καινοτομίες που θα εφαρμοστούν φέτος και τις θεωρείται σημαντικές;


Θα εφαρμοστούν αρκετά φέτος. Αναφέρω ενδεικτικά τη δημιουργία Κέντρων Προστασίας και Απασχόλησης Παιδιών στα δημοτικά σχολεία της Αγλαντζιάς, την καινοτομία «Δροσερό και υγιεινό νερό στα σχολεία», όπου αποφασίστηκε να ξεκινήσει η εγκατάσταση ειδικών συστημάτων καθαρισμού και ψύξης του τρεχούμενου νερού, την έκδοση εγχειριδίου για τη σεξουαλική κακοποίηση παιδιών και τη διαχείριση περιστατικών στα σχολεία, αλλά και την έκδοση του οδηγού μετάβασης από το δημοτικό στο γυμνάσιο. Σημαντική είναι επίσης η απόφαση για καθορισμό των «Στόχων της χρονιάς» από την κάθε σχολική μονάδα.


Η συνομοσπονδία θεωρεί την ΠΟΕΔ αλλά και το Υπ. Παιδείας ως τους σημαντικότερους εταίρους της εκπαίδευσης και ανοίγει συνεχώς κανάλια επικοινωνίας μαζί τους. Πάγια θέση των οργανωμένων γονιών είναι η εκπαιδευτική μεταρρύθμιση, γι' αυτό και θα είμαστε σε συνεχή επαφή με την ΠΟΕΔ και το υπουργείο. Από την πλευρά μας η συνεργασία πρέπει να είναι εποικοδομητική αλλά και ειλικρινής.


Καλύτεροι εκπαιδευτικοί


Νέο σχέδιο διορισμών. Σας είδαμε να διατυπώνετε ως οργανωμένοι γονείς συγκεκριμένη άποψη επί του θέματος και να τάσσεστε εξ αρχής ξεκάθαρα υπέρ της αλλαγής του υφιστάμενου συστήματος.


Διαχρονική θέση των οργανωμένων γονιών είναι η ριζική εκπαιδευτική μεταρρύθμιση. Έχουμε δικαιωθεί για τη στάση που είχαμε πριν την ψήφιση των κανονισμών. Οι γονείς της δημοτικής εκπαίδευσης πιστεύουν ακράδαντα, και διαχρονικά υποστήριζαν, ότι το υφιστάμενο σύστημα διορισμών δεν εξυπηρετεί το συμφέρον των παιδιών που θα έπρεπε να αποτελεί γνώμονα και καθοδηγητή των αποφάσεων όλων μας.


Μετά από συζητήσεις τόσων χρόνων και την ψήφιση του νόμου το 2015 δόθηκε για πρώτη φορά η ελπίδα ότι θα μπορούσε να αλλάξει το αναχρονιστικό αυτό σύστημα, με στόχο να διδάσκουν τα παιδιά μας οι καλύτεροι εκπαιδευτικοί. Με το νέο σύστημα ήδη έχουν δηλώσει συμμετοχή στις εξετάσεις πέραν των 5.500 δασκάλων από τους οποίους το μεγαλύτερο ποσοστό είναι κάτω των 35 χρονών. Εμείς θέλουμε να διδάσκουν τα παιδιά μας οι καλύτεροι εκπαιδευτικοί.


Το τελευταίο διάστημα έχουν γίνει τοποθετήσεις σχετικά με μια νέα «πρόταση» που αφορά το σύστημα διορισμών, χωρίς καν να τη συζητήσουν μαζί μας, αλλά ούτε να ακούσουν τις δικές μας απόψεις. Δεν υπάρχει περίπτωση να δεχθούμε να τεθεί σε εφαρμογή κάτι που να αναιρεί τη νομοθεσία που ψηφίστηκε μόλις πριν από περίπου δύο μήνες. Μια νομοθεσία που ουσιαστικά ακόμα δεν τέθηκε σε εφαρμογή. Ως το πλέον θεσμικό όργανο που εκπροσωπεί πέραν των 60.000 μαθητών αλλά και πέραν των 120.000 γονιών της δημοτικής εκπαίδευσης δεν θα ανεχθούμε να κάνουμε ένα βήμα μπροστά και δύο πίσω.


Στήριξη στην ειδική εκπαίδευση


Το θέμα της ειδικής εκπαίδευσης προβληματίζει κάθε χρόνο γονείς και μαθητές. Ποια η θέση της συνομοσπονδίας;


Η συνομοσπονδία έχει ευθύνη αλλά και υποχρέωση να διασφαλίζει τα δικαιώματα και των μαθητών που τυγχάνουν στήριξης αλλά και των μαθητών που είναι ενταγμένοι στις ειδικές μονάδες των δημοτικών σχολείων της Κύπρου. Έχει πραγματοποιήσει μάλιστα μεγάλη έρευνα μέσω των επαρχιακών ομοσπονδιών και των τοπικών συνδέσμων για την καταγραφή όλων των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι ειδικές μονάδες σε κτηριακές ανάγκες, ηλεκτρονικό εξοπλισμό αλλά και προβλήματα διαδικασιών.


Με πρωτοβουλία της συνομοσπονδίας κατατέθηκε επίσης πρόταση στον Υπ. Παιδείας δρα Κώστα Καδή για πιο ορθολογική διαχείριση του θέματος της διακίνησης των μαθητών με κινητικές αναπηρίες στα δημοτικά σχολεία. Η συνομοσπονδία μας θεωρεί πολύ σημαντική τη συγκεκριμένη πρόταση, αλλά και πολύ σημαντική την εφαρμογή της, γιατί τα παιδιά με κινητικές αναπηρίες θα έχουν απρόσκοπτη πρόσβαση στα μέσα συγκοινωνίας που θα μεταφέρουν το σύνολο των μαθητών ενός σχολείου σε εκδρομές ή επισκέψεις. Τα παιδιά με κινητικές αναπηρίες θα μπορούν να διακινούνται με τους υπόλοιπους συμμαθητές τους χωρίς διακρίσεις.


Να τονίσουμε ότι η συνομοσπονδία συναντήθηκε με διάφορους συνδέσμους που εκπροσωπούν άτομα με αναπηρίες με σκοπό την αλληλοενημέρωση αλλά και την καταγραφή προβλημάτων και εισηγήσεων που αφορούν δημοτικά σχολεία.


Ως οργανωμένοι γονείς δεν κάνουμε διακρίσεις, αγκαλιάζουμε όλα τα παιδιά. Υπόσχεση του δ.σ. αλλά και εμένα προσωπικά προς όλους τους γονείς είναι ότι θα είμαστε πάντα δίπλα τους, ακούραστοι για να ακούμε και να διαφυλάσσουμε τα δικαιώματα όλων των παιδιών με αναπηρίες.

Blog
Μορφάκης Σολομωνίδης
|
Τετάρτη 17.07.2024
Μορφάκης Σολομωνίδης
|
Τετάρτη 17.07.2024
Μορφάκης Σολομωνίδης
|
Τετάρτη 17.07.2024
Μορφάκης Σολομωνίδης
|
Τετάρτη 17.07.2024
Μορφάκης Σολομωνίδης
|
Τετάρτη 17.07.2024