Η 20η επέτειος από την ένταξη της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, πρέπει να εορταστεί ως ένα μεγάλο επίτευγμα του κυπριακού λαού, ο οποίος με θυσίες πέτυχε την εναρμόνιση, για να καταστεί η πατρίδα μας ισότιμο μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Εκφράζουμε την ευγνωμοσύνη μας στην Ελλάδα, γιατί χωρίς τις σκληρές μάχες που έδωσε ενάντια σε ισχυρά συμφέροντα, δεν θα μπορούσε να επιτευχθεί ο στόχος και τις ευχαριστίες μας σε σοσιαλιστές ηγέτες της τότε εποχής, που στήριξαν την προσπάθεια της Κύπρου.
Είκοσι χρόνια μετά, μπορεί να επιβεβαιωθεί ότι ορθώς επιλέγηκε η ευρωπαϊκή οικογένεια ως ο μοναδικός προορισμός της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ο πολιτισμός μας και οι βασικές μας αρχές και αξίες, συνάδουν με αυτές της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Όλα αυτά τα χρόνια, έχουμε αποκομίσει σημαντικά οφέλη σε επίπεδο εκσυγχρονισμού των θεσμών και εισαγωγής καινοτόμων νοοτροπιών και μεθόδων ανάπτυξης και διαχείρισης της κοινωνίας. Και θα πρέπει να συνεχίσουμε να παίρνουμε.
Εμείς, δεν ωραιοποιούμε την κατάσταση. Οι τραυματικές εμπειρίες που βιώσαμε στο κομμάτι της οικονομίας το 2013, δικαιολογημένα προκάλεσαν δυσαρέσκεια, κλόνισαν ίσως και την εμπιστοσύνη μας, ωστόσο όλα εκείνα τα δυσάρεστα έχουν αποδείξει τις χρονίζουσες παθογένειες του συστήματος μας, τις οποίες οφείλουμε να καταπολεμήσουμε.
Στον γεωπολιτικό τομέα, η Ευρωπαϊκή Ένωση, παρά τα ελλείμματα στην ενοποίηση, κυρίως στην εξωτερική πολιτική και πολιτική ασφάλειας, αποτελεί ένα πυλώνα δημοκρατίας και σταθερότητας, τόσο στην ίδια την ευρωπαϊκή ήπειρο, όσο και στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής.
Σε ότι αφορά το Κυπριακό, οφείλουμε να ομολογήσουμε ότι αυτό που πάντα επιθυμούσαμε, δηλαδή η Ευρωπαϊκή Ένωση να αποτελέσει καταλύτη στη λύση, δεν έχει γίνει κατορθωτό ακόμα.
Ωστόσο, το πλαίσιο υπάρχει και δεν αμφισβητείται και αποτελείται από το ευρωπαϊκό κεκτημένο, από τις αρχές και αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, από αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, όπως αυτές του 2005 και από τις κυπρογενείς υποχρεώσεις της Τουρκίας έναντι της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Επιβάλλεται, να εντείνουμε τις προσπάθειες να καταστεί το Κυπριακό, ευρωπαϊκό πρόβλημα, έτσι ώστε να απαιτήσει η ίδια η Ευρωπαϊκή Ένωση, πως η οποιαδήποτε συμφωνία για την εσωτερική πτυχή του κυπριακού, θα διασφαλίζει:
Την πλήρη εφαρμογή του ευρωπαϊκού κεκτημένου σε όλη την Κύπρο, χωρίς μόνιμες παρεκκλίσεις
Την εφαρμογή των τεσσάρων βασικών ελευθεριών της Ευρωπαϊκής Ένωσης
Την αποτροπή παραγωγής πρωτογενούς δικαίου
Τον σεβασμό όλων των ανθρωπίνων και πολιτικών δικαιωμάτων των νομίμων κατοίκων της Κύπρου, χωρίς εθνοτικές, φυλετικές και θρησκευτικές διακρίσεις.
Με αυτό τον τρόπο, η Ευρωπαϊκή Ένωση θα προσφέρει την πιο πολύτιμη υπηρεσία στην Κυπριακή Δημοκρατία και στο λαό της Κύπρου δηλαδή μια λύση δημοκρατική, άρα και βιώσιμη.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να κατανοήσει ότι η Κύπρος, το νοτιο - ανατολικότερο σύνορο της, για να επιτελέσει το ρόλο του, πρέπει να απαλλαγεί από την κατοχή και από τις απειλές της Τουρκίας.
Γραφείο Τύπου
Λευκωσία, 1 Μαΐου 2024