ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΠΡΟΕΔΡΟΥ Κ.Σ.ΕΔΕΚ ΜΑΡΙΝΟΥ ΣΙΖΟΠΟΥΛΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΔΗΚΟ ΝΙΚΟΛΑ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ
Δευτέρα 03.12.2018
Δευτέρα 03.12.2018, από Γραφείο Τύπου

 

Μετά την πρωινή συνάντηση των δύο προέδρων στα γραφεία του Κόμματος, ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ, Μαρίνος Σιζόπουλος, δήλωσε τα ακόλουθα:

«Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Πρόεδρο του ΔΗΚΟ για αυτή τη συνάντηση, που ήταν όπως και όλες οι προηγούμενες, φιλική και εποικοδομητική. Ουσιαστικά συζητήσαμε ανταλλάσσοντας απόψεις πάνω σε δύο σημαντικά κατά την άποψή μας ζητήματα όσον αφορά το κυπριακό, οι εξελίξεις και κυρίως η αναμενόμενη συνέχιση της πρωτοβουλίας του Γενικού Γραμματέα με τον καθορισμό των όρων αναφοράς για το ενδεχόμενο επανέναρξης των συνομιλιών, καθώς επίσης και για τα θέματα της παραπέρα συνεργασίας κοινοβουλευτικού περισσότερο συντονισμού των δύο κομμάτων όσον αφορά σημαντικά ζητήματα που έχουν σχέση με την οικονομία και τα κοινωνικά ζητήματα που απασχολούν το κοινοβούλιο. Θα πρέπει να πούμε πως επαναβεβαιώθηκαν οι προηγούμενες θέσεις των δύο κομμάτων στο πλαίσιο συνεργασίας που υπήρχε και στις προεδρικές εκλογές του 2018. Και ο στόχος ακριβώς είναι πως θα μπορέσουμε από τον επόμενο χρόνο να ενισχύσουμε ακόμα περισσότερο τον συντονισμό των προσπαθειών των δύο κομμάτων δεδομένου ότι ανεξάρτητα από τις επιμέρους διαφορετικές προσεγγίσεις που υπάρχουν σε διάφορα ζητήματα, στα μεγάλα θέματα υπάρχει μια συναντίληψη και μια πορεία μπορώ να πω ταυτόσημη προς την ίδια κατεύθυνση για την υλοποίηση των ίδιων κοινών στόχων.»

Ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ, Νικόλας Παπαδόπουλος, δήλωσε:

«Εγώ με την σειρά μου θέλω να ευχαριστήσω τον Πρόεδρο της ΕΔΕΚ για μια χρήσιμη και εποικοδομητική συνάντηση καθώς μας δόθηκε η ευκαιρία να ανταλλάξουμε απόψεις για τις ανησυχητικές εξελίξεις όσον αφορά το εθνικό μας θέμα όλη αυτή την περίοδο και μας δόθηκε ακόμα μια φορά η δυνατότητα να επαναδιατυπώσουμε τη σύμφωνη πορεία όπως αυτή έχει διαμορφωθεί μέσα από τις ομόφωνες αποφάσεις του Εθνικού Συμβουλίου οι οποίες περιλαμβάνουν τις βασικές αρχές επίλυσης του Κυπριακού και αφομοιώνουν ακριβώς τις βασικές επιδιώξεις του κυπριακού ελληνισμού. Σε ότι αφορά τη συνεργασία στη Βουλή των Αντιπροσώπων, ως ΔΗΚΟ εμείς θεωρούμε ότι η ΕΔΕΚ είναι ένας από τους βασικότερους μας συνεργάτες αν όχι ο πιο βασικός, ιδιαίτερα όσον αφορά την προώθηση πολιτικών που έχουν να κάνουν με την ενίσχυση του κοινωνικού κράτους. Ένας τομέας στον οποίο η ΕΔΕΚ έχει ιδιαίτερη ευαισθησία και η δική μας επιδίωξη είναι από τη νέα χρονιά να προσπαθήσουμε ακριβώς μέσα από αυτές τις συνεργασίες να προωθήσουμε συγκεκριμένες πρωτοβουλίες, τέτοιες πολιτικές προτάσεις, που θα μας επιτρέψουν ακριβώς να βοηθήσουμε την αποκατάσταση του λαού μας μετά από την βαθύτατη οικονομική κρίση που έπληξε τον κόσμο και τον λαό μας, τον τόπο μας, τα προηγούμενα χρόνια έτσι ώστε να μπορέσουμε να λύσουμε σημαντικά και δύσκολα προβλήματα που ταλανίζουν σήμερα τον τόπο και τον λαό μας.

Σε ερώτηση δημοσιογράφου προς τους δύο Προέδρους:

«Είπατε και οι δύο από τη νέα χρονιά, πέραν του ότι αυτή η χρονιά εκπνέει, η νέα χρονιά είναι η χρονιά των εκλογών, συζητήσατε για το θέμα συνεργασίας στις ευρωεκλογές και αν όχι γιατί;»

 

Ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ, Μαρίνος Σιζόπουλος, απάντησε:

«Αυτό το θέμα το έχουμε ξεκαθαρίσει εδώ και πάρα πολύ καιρό πως για τις επόμενες ευρωεκλογές δεν τίθεται θέμα συνεργασίας ΔΗΚΟ και ΕΔΕΚ. Ως εκ τούτου δεν ήταν θέμα της συζήτησης μας για σήμερα.»

 

Ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ, Νικόλας Παπαδόπουλος, απάντησε:

«Το ΔΗΚΟ έχει πάρει ήδη την απόφαση ότι θα κατεβεί, θα κατέλθει σε αυτές τις ευρωεκλογές αυτόνομα με δικό του ψηφοδέλτιο. Σε κάθε περίπτωση όμως ευχόμαστε και ελπίζουμε ότι θα συνεχίσει η εκπροσώπηση στο συνασπισμό των σοσιαλιστών και δημοκρατών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο όπως υπήρχε και τα προηγούμενα χρόνια καθώς πιστεύουμε ότι αυτή η παρουσία ήταν σημαντική, ήταν αποτελεσματική, καθώς μας έχει επιτρέψει να πείσουμε τη δεύτερη μεγαλύτερη πολιτική δύναμη του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου, να υιοθετήσει θέσεις που είναι πάρα πολύ ωφέλιμες σε ότι αφορά τις προσπάθειες επίλυσης του κυπριακού.»

Ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ, Μαρίνος Σιζόπουλος, συμπλήρωσε:

«Νικόλα για να μην έχεις απλά να εκφράζεις την ελπίδα, η ΕΔΕΚ, με οποιοδήποτε σχήμα και αν κατέβει στις Ευρωεκλογές, έχει την αυτοπεποίθησή και έχει τις δυνατότητες να διεκδικήσει όπως τονίσαμε την πέμπτη έδρα, όχι την έκτη, την πέμπτη έδρα με ότι αυτό και αν συνεπάγεται.

 

Σε ερώτηση δημοσιογράφου προς τον Πρόεδρο της ΕΔΕΚ, Μαρίνο Σιζόπουλο:

«Άρα θα είστε ανταγωνιστικοί στις Ευρωεκλογές;»

 

Ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ, Μαρίνος Σιζόπουλος, απάντησε:

«Όχι το ΔΗΚΟ είναι την τέταρτη έδρα που διεκδικεί.»

 

Σε ερώτηση δημοσιογράφου προς τον Πρόεδρο της ΕΔΕΚ, Μαρίνο Σιζόπουλο:

«Και την έκτη έδρα το ΕΛΑΜ;»

 

Ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ, Μαρίνος Σιζόπουλος απάντησε:

«Δεν είναι θέμα που μας αφορά εμάς. Εμείς διεκδούμε την πέμπτη έδρα και αυτός είναι ο στόχος μας.

 

Σε ερώτηση δημοσιογράφου προς τους δύο Πρόεδρους:

«Σε ότι αφορά το Κυπριακό, ο κύριος Παπαδόπουλος τοποθετήθηκε υπερ της ΔΔΟ, η ΕΔΕΚ είναι εναντίον της ΔΔΟ, που υπάρχει ταύτιση απόψεων και που υπάρχουν διαφορές;»

Ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ, Μαρίνος Σιζόπουλος, απάντησε:

«Η διαφορά μας είναι στην ονοματολογία και νομίζω ότι το ανοίξαμε πάρα πολλές φορές σε όλα τα υπόλοιπα υπάρχει σύμπτωση απόψεων. Ακόμα και στο ομόφωνο ψήφισμα του Εθνικού Συμβουλίου του 2009 του Σεπτεμβρίου, η ΕΔΕΚ δε διαφώνησε ποτέ με τις πρόνοιες οι οποίες πρέπει να περιλαμβάνονται στη λύση του κυπριακού. Αντίθετα κάποιοι από τους υποστηρικτές της ΔΔΟ έχουν ουσιαστικά εγκαταλείψει βασικές πρόνοιες εκείνου του κοινού ανακοινωθέντος του Εθνικού Συμβουλίου. Γιαυτό και εμείς επιμένουμε ότι η οποιαδήποτε μορφή λύσης θα πρέπει να περιλαμβάνει συγκεκριμένες πρόνοιες. Δεν θα πρέπει να περιλαμβάνει το γεωγραφικό διαχωρισμό του πληθυσμού στη βάση εθνοτικών κριτηρίων. Δεν μπορεί να υπάρχει εγγυημένη πλειοψηφία πληθυσμού και εδάφους. Δεν μπορεί να παραβιάζονται τα ανθρώπινα και τα πολιτικά δικαιώματα και δεν μπορούμε σε ένα κράτος και σε ένα λαό όπως κάποιοι επικαλούνται, οι κάτοικοι αυτού του κράτους να ταξινομούνται σε τέσσερις διαφορετικές κατηγορίες με διαφορετικά πολιτικά και ανθρώπινα δικαιώματα. Και σας παραπέμπω αν όχι στην ενημέρωση και στα πρακτικά του Εθνικού Συμβουλίου, που όταν τα ανακοίνωσα κάποτε ξεσήκωσα θύελλα διαμαρτυριών, σας παραπέμπω στην ανακοίνωση στην οποία είχε προβεί ο κύριος Ακιντζί τον Μάρτιο του 2016. ‘Άρα εμείς δεν μπορούμε να αποδεχθούμε ένα ρατσιστικό και φυλετικό σύστημα διακυβέρνησης αυτού του τόπου και πρέπει κάποιοι να αποφασίσουν, εάν θα είμαστε με την μορφή της λύσης ένα κράτος και ένας λαός, θα πρέπει λοιπόν να δικαιολογήσουν, την θέση τους για όλα τα υπόλοιπα, τα οποία εμάς δεν μα βρίσκουν σύμφωνους. Και όπως ελπίζω και το ΔΗΚΟ, στο κοινό μας πρόγραμμα όπως το είχαμε προβάλλει πριν από τις προεδρικές εκλογές δεν υιοθετούνται τέτοιου είδους πρόνοιες και τέτοιου είδους μορφή λύσης του κυπριακού.»

 

Ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ απάντησε:

«όπως έχει αναφέρει ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ, οι βασικές αρχές επίλυσης του Κυπριακού, είναι γνωστές και είναι γνωστό το τι επιδιώκει ο κυπριακός ελληνισμός και αυτές οι βασικές αρχές περιλαμβάνονται στις ομόφωνες αποφάσεις του Εθνικού Συμβουλίου. Αντίθετα αυτό που εμείς διαπιστώναμε τα προηγούμενα χρόνια είναι ότι αυτές οι αποφάσεις έχουν παραβιαστεί και θεωρώ ότι οι εξελίξεις των τελευταίων ημερών δικαιώνουν την βασική ανησυχία που εκφράζαμε εμείς τουλάχιστον εδώ και χρόνια ότι κάποιοι επικεντρώνονται στην ονοματολογία και αγνοούν το περιεχόμενο. Έ μα μόνο με τις διαφωνίες όπως αυτές έχουν διατυπωθεί την τελευταία περίοδο σε σχέση με την προώθηση της ΔΔΟ, διαφαίνεται ότι τελικά εμείς είχαμε δίκαιο που επιμέναμε στο σωστό περιεχόμενο γιατί δεν είναι δυνατόν να ισχυρίζονται τόσο ο κύριος Αναστασιάδης όσο και ο κύριος Άνδρος Κυπριανού ότι και οι δύο επιδιώκουν μια λύση ΔΔΟ αλλά να διαφωνούν σε τόση ένταση σημαίνει ότι το περιεχόμενο της λύσης είναι που έχει σημασία. Και είναι γιαυτόν ακριβώς τον λόγο που εμείς επιμένουμε ότι θα πρέπει να γίνει μια διαβούλευση μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων και θεωρώ ότι αυτός ο κύκλος επαφών είναι ιδιαίτερα χρήσιμος προς αυτή την κατεύθυνση για να διαπιστώσουμε πως υπάρχουν πρωτοβουλίες που μπορούν να αναλάβουμε και μέτρα που μπορούμε να αναλάβουμε για να βγούμε από τα σημερινά αδιέξοδα, στα οποία μας έχει οδηγήσει, η αποτυχημένη πολιτική που ακολουθήθηκε τα προηγούμενα χρόνια.»

 

 

 

Σε ερώτηση δημοσιογράφου προς τον Πρόεδρο του ΔΗΚΟ, Νικόλα Παπαδόπουλο:

«Δεδομένου ότι η κυρία Λουτ θα έρθει σε λίγες μέρες θα συζητηθούν οι περιβόητοι όροι αναφοράς, ο κύκλος επαφών που κάνετε κύριε Παπαδόπουλε πιστεύετε ότι θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί πριν και τι θα πρέπει να δώσουμε στην κυρία Λουτ ώστε να διευκολυνθεί η επανέναρξη του διαλόγου, τι θα δώσουμε ως ιδέα, ως πρόταση;»

 

Ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ, Νικόλας Παπαδόπουλος, απάντησε:

«Οι δικές μας επαφές φυσικά και θα ολοκληρωθούν πριν από την επίσκεψη της κυρίας Λουτ. Είχαμε ολοκληρώσει στην ουσία αυτές τις επαφές, όμως το σημαντικό δεν είναι τι θα φέρει η κυριά Λουτ, το σημαντικό είναι τι θα δεχθεί η τουρκική πλευρά, τι θα ζητήσει. Και το γεγονός ότι έχουμε φτάσει στον Δεκέμβρη και ακόμα δεν υπάρχει οποιαδήποτε επαφή με την Άγκυρα σε σχέση με τους όρους αναφοράς. Δημιουργεί εύλογα ερωτηματικά πως είναι δυνατόν να καταλήξουμε σε αυτούς τους όρους αναφοράς μέσα στα χρονοδιαγράμματα που είχαν θέσει τα Η.Ε. Γιατί χρειάζεται να συμφωνήσει και η άλλη πλευρά για να επαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις. Μακάρι να επαναρχίσουν αλλά θα πρέπει να εξετάσουμε και πως θα αρχίσουν αυτές οι διαπραγματεύσεις, κάτω από ποιους όρους και με ποιους στόχους. Και με κάθε ειλικρίνεια οφείλουμε να διατυπώσουμε τη δική μας ανησυχία ότι πλέον με τις δημόσιες τουλάχιστον τοποθετήσεις του προέδρου της Δημοκρατίας, υπάρχει σύγχυση σε σχέση με το τι πάμε να επιδιώξουμε σε αυτές τις διαπραγματεύσεις. Ό  όρος της χαλαρής και αποκεντρωμένης ομοσπονδίας δεν έχει επεξηγηθεί και δεν αντιλαμβανόμαστε τι θα πάμε εμείς να διεκδικήσουμε ως όρο αναφοράς σε σχέση με αυτή την εισήγηση.»

 

Ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ, Μαρίνος Σιζόπουλος, απάντησε:

«Λόγω του ότι δεν έχουμε εμπιστοσύνη ούτε στην Τουρκία, ούτε και στο εξαρτώμενο από αυτήν κατοχικό καθεστώς, ότι μπορούν να συναινέσουν και να συνεργαστούν στη διαμόρφωση μια σωστής διαδικασίας και μιας σωστής βάσης στην οποία να περιλαμβάνεται το σύνολο των αποφάσεων και των ψηφισμάτων των αποφάσεων του Ο.Η.Ε. και όχι επιλεκτικά κάποια από αυτά γιαυτό ακριβώς τον λόγο ως ΕΔΕΚ δώσαμε στην τελευταία συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου συγκεκριμένο πολυσέλιδο έγγραφο στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και ακριβώς η κεντρική ιδέα αυτού του εγγράφου είναι επιδίωξη μας να είναι η μετακίνηση της διαδικασίας προς μια πιο θετική κατεύθυνση από αυτή που ακολουθήθηκε ως τώρα και κατέληξε ουσιαστικά σε δύο αποτυχημένες προσπάθειες το 2004 με το σχέδιο Ανάν και το 2017 με την πενταμελή διάσκεψη της Γενεύης αρχικά και του Κραν Μοντανά στη συνέχεια και το δεύτερο όσον αφορά τη βάση των συνομιλιών ότι αυτή θα πρέπει να περιλαμβάνει ακριβώς τα ψηφίσματα του Ο.Η.Ε. όπου κατά προτεραιότητα  θα πρέπει να συζητηθεί η ουσία του Κυπριακού ως θέματος εισβολής και κατοχής και στη συνέχεια να συζητηθεί η διαμόρφωση του πολιτειακού συστήματος που να δίνει ακριβώς τη δυνατότητα όπως προνοεί και το συγκεκριμένο ψήφισμα της πολιτικής ισότητας στο πλαίσιο της αποτελεσματικής συμμετοχής στο πλαίσιο ενός κράτους, ενός λαού, και όχι στο πλαίσιο δύο ξεχωριστών κρατών ή μιας συνομοσπονδιακής μορφής, όπως σήμερα συζητείται. Γιατί αυτό που συζητείται σήμερα κάτω από την ονοματολογία της ΔΔΟ στην καλύτερη περίπτωση είναι συνομοσπονδία, στη χειρότερη είναι ένωση κρατών. Δεν έχει καμία απολύτως σχέση με την ομοσπονδία. Γιαυτό και όλα αυτά τα οποία περιλαμβάνονται σε αυτή την μορφή της λύσης ως συγκλίσεις μέχρι σήμερα δεν μπορείς να τα συναντήσεις σε κανένα ομοσπονδιακό σύστημα του πλανήτη που λειτουργεί μέχρι σήμερα.»

Γραφείο Τύπου

Λευκωσία 3 Δεκεμβρίου 2018

Ανακοινώσεις