Λύση ΔΔΟ θα επιτρέψει την υλοποίηση των τουρκικών επεκτατικών στόχων για προσάρτηση ολόκληρης της Κύπρου στην τουρκική επικράτεια
Κυριακή 14.10.2018
Κυριακή 14.10.2018, από Γραφείο Τύπου
Με αφορμή το σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας «Ο Φιλελεύθερος» που θέλει τον Τούρκο ΥΠΕΞ να έχει δηλώσει προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας πως ο στόχος της Τουρκίας είναι η εσαεί παρουσία της στο νησί λόγω των στρατηγικών συμφερόντων που έχει στην περιοχή, επιβεβαιώνει τη θέση της ΕΔΕΚ γύρω από τους στόχους της Άγκυρας.

Όπως πολλές φορές δημόσια δήλωσε η ΕΔΕΚ, η Τουρκία μέσα από μία λύση Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας στοχεύει στην άσκηση στρατιωτικού, πολιτικού και οικονομικού ελέγχου σε ολόκληρη την κυπριακή επικράτεια και όχι μόνο στο υπό «τουρκοκυπριακή διοίκηση» τμήμα. Αυτή η λύση θα της επιτρέπει να υπονομεύει την κρατική λειτουργία με απώτερο στόχο την προσάρτηση ολόκληρης της Κύπρου στην τουρκική επικράτεια. Το εναλλακτικό σενάριο σε περίπτωση αποτυχίας αυτού είναι η νομιμοποιημένη ανακήρυξη τουρκικού κράτους στην Κύπρο.

Οι όποιες ενέργειες για επανέναρξη ή βολιδοσκόπηση επανέναρξης των διαπραγματεύσεων στη βάση του πλαισίου Γκουτέρες θα οδηγήσουν σε υλοποίηση των πιο πάνω τουρκικών επεκτατικών στόχων.

Ως εκ τούτου καλούμε τον Πρόεδρο της Δημοκρατία να προχωρήσει στην κατάθεση αιτήματος για σύγκληση Διεθνούς Διάσκεψης για το Κυπριακό με κατά προτεραιότητα συζήτηση τη διεθνή πτυχή του ζητήματος που είναι και η ουσία του κυπριακού προβλήματος. Την ίδια στιγμή οι όποιες προτάσεις κατατίθενται θα πρέπει να οδηγούν σε ένα φυσιολογικό κράτος με πλήρη:

  • εφαρμογή των πολιτικών και ατομικών δικαιωμάτων όλων των πολιτών ανεξάρτητα από θρησκευτική και εθνοτική προέλευση,
  • εφαρμογή σε ολόκληρη την επικράτεια του Ευρωπαϊκού Κεκτημένου χωρίς παρεκκλίσεις και πρωτογενές δίκαιο.
  • κατάργηση οποιασδήποτε μορφής εγγυήσεων από τρίτες χώρες καθώς και παρουσίας ξένων στρατευμάτων.

Μόνο έτσι θα απαλλαγούμε από πειράματα που οδηγούν σε δυσλειτουργικά πολιτειακά μορφώματα, αποτρέποντας τη δημιουργία προϋποθέσεων που επιτρέπουν την ανεμπόδιστη υλοποίηση των επικίνδυνων τουρκικών στόχων.

Λευκωσία,  14 Οκτωβρίου 2018

 

Ανακοινώσεις
Γραφείο Τύπου
|
Σάββατο 13.10.2018
Δώρος Θεοδώρου
|
Παρασκευή 12.10.2018