Από τις ιστορικές στις φυσικές καταστροφές
Παρασκευή 12.10.2018
Παρασκευή 12.10.2018, από Δώρος Θεοδώρου
Δώρος Θεοδώρου
Πρώην Υπ. Δικαιοσύνης & Δημοσίας Τάξης και ιστορικό στέλεχος της ΕΔΕΚ

Δώρου Θεοδώρου

Πρώην Υπουργού Δικαιοσύνης και Δημόσιας τάξης

Το 2004 μας ήλθε ένα σχέδιο λύσης. Το σχέδιο Honey-Anan. Σχέδιο που ετοιμάστηκε στα μέτρα της Τουρκίας και των Αγγλοαμερικάνων. Καταργούσε την Κυπριακή Δημοκρατία, δημιουργούσε δύο κρατίδια χωρίς διεθνή υπόσταση, συνιστώντα ενός ομοσπονδιακού κράτους με διεθνή αναγνώριση, με πολιτική ισότητα των συνιστώντων, με  veto, κατάργηση της δημοκρατίας με την κατάργηση και της πλειοψηφίας, με στρατό κατοχής που θα αποχωρούσε σε 19 χρόνια ή με την ένταξη της Τουρκία στην Ε.Ε., δηλαδή ποτέ, με επεμβατικά δικαιώματα και άλλα. Εμείς θα δίναμε από την πρώτη στιγμή ότι είχαμε, δηλαδή την κρατική εξουσία και θα είχαμε να λαμβάνουμε σε βάθος χρόνου μέχρι και 15 χρόνια έδαφος, και άγνωστο πότε ή μάλλον ποτέ, απαλλαγή από κατοχικά στρατεύματα και εγγυήσεις.

Μας το παρουσίασαν ξένοι και ντόπιοι υποστηρικτές του ως ευκαιρία, αλλά δεν έπεισαν. Και ύστερα άρχισαν απειλές και προσπάθειες τρομοκράτησης. Επιστράτευσαν τραγωδίες και ιστορικές καταστροφές του ελληνισμού. Μας μίλησαν για νέα μικρασιατική καταστροφή αν το απορρίπταμε. Το απορρίψαμε όμως. Οι επιστρατεύσεις ιστορικών καταστροφών και τραγωδιών δεν έπιασαν τόπο.

Σήμερα βρισκόμαστε και πάλι ενώπιον πιεστικών εξελίξεων, οι ίδιες καταστάσεις, εξωτερικές και εσωτερικές προσπαθούν  να μας μπλέξουν στην ίδια άκαρπη, ανώφελη και επικίνδυνη διαδικασία που επαναλαμβανόμενα μας έχει βγάλει μπροστά στο βάραθρο. Αν προχωρήσουμε με τους ίδιους όρους και χωρίς ξεκαθάρισμα τόσο του εδαφικού όσο και του στρατού κατοχής και των εγγυήσεων.

Γνωρίζουν ότι αυτή η διαδικασία θα μας εξαναγκάσει σε νέες υποχωρήσεις γα να πλησιάσουμε τις τουρκικές θέσεις. Γνωρίζουν ότι αυτή η ιστορία θα μας καταστήσει προτεκτοράτο της Τουρκίας και σε τακτή προθεσμία θα αφελληνίσει την Κύπρο.

Επιμένουν όμως και αγωνιωδώς μας προτρέπουν να συνεχίσουμε το δρόμο της καταστροφής γιατί έρχεται νέο τσουνάμι. Αφήσαμε τώρα τις ιστορικές καταστροφές και πιάσαμε τις φυσικές. Είναι βλέπετε και πρόσφατο το τσουνάμι στην Ινδονησία και οι εικόνες της καταστροφής.

Δε μας  είπανε όμως ούτε πιο είναι το τσουνάμι που έρχεται ούτε τι πρέπει να κάνουμε για να προστατευτούμε. ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ ομογνωμονούν και πάλι. Δεν προτείνουν κάτι γιατί εκτός από ανοησίες δεν έχουν να προτείνουν τίποτε. Εννοούν βέβαια νέες υποχωρήσεις από την πλευρά μας, για να δεχθούμε τελικά όλους του τουρκικούς όρους. Ο έντιμος συμβιβασμός για λύση που διακήρυσσαν για 44 χρόνια έχει πλέον αποκαλυφθεί. Δεν είναι έντιμος συμβιβασμός. Είναι μία ατιμωτική συνθηκολόγηση. Είναι παράδοση άνευ όρων και θα είναι το τέλος μιας ιστορίας 3.000 χρόνων ελληνικής παρουσίας στην Κύπρο.

Blog