Ο γεωστρατηγικός παράγοντας είναι ιδιαίτερα σημαντικός στην ενίσχυση της διαπραγματευτικής θέσης της Κυπριακής Δημοκρατίας στην προσπάθεια για εξεύρεση δημοκρατικής, λειτουργικής και βιώσιμης λύσης στο κυπριακό
Σάββατο 06.10.2018
Σάββατο 06.10.2018, από Γραφείο Τύπου

Οι συνεχόμενες εκτοξεύσεις απειλών από την πλευρά της Τουρκίας με αφορμή το ενεργειακό πρόγραμμα της Κυπριακής Δημοκρατίας αποδεικνύει πόσο σημαντικός είναι ο ενεργειακός παράγοντας για την αναβάθμιση του γεωστρατηγικού ρόλου της Κύπρου.

Γι’ αυτό και επιβάλλεται η Κυπριακή Δημοκρατία να συνεχίσει με προσεκτικούς χειρισμούς την ολοκλήρωση του ενεργειακού της προγράμματος μέσα από την αναβάθμισή του. Η υλοποίηση και αναβάθμιση του ενεργειακού προγράμματος πρέπει να περιλαμβάνει:

  • Την περαιτέρω εμπλοκή και αξιοποίηση όλων των μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας μέσα από τη δραστηριοποίηση εταιρειών για την εκμετάλλευση και εμπορευματοποίηση του φυσικού αερίου (ΦΑ).
  • Το συντομότερο δυνατό υλοποίηση του αγωγού της Ανατολικής Μεσογείου για τη μεταφορά ΦΑ προς την Κεντρική Ευρώπη με την εμπλοκή του μεγαλύτερου δυνατού αριθμού ισχυρών χωρών της Ε.Ε.
  • Την περαιτέρω αναβάθμιση και επέκταση των τριμερών συνεργασιών με τις χώρες της περιοχής.
  • Την περαιτέρω ενίσχυση μιας κοινής πολιτικής με την Ελλάδα.

Θα το επαναλάβουμε για πολλοστή φορά ότι ο γεωστρατηγικός παράγοντας είναι ιδιαίτερα σημαντικός στην ενίσχυση της διαπραγματευτικής θέσης της Κυπριακής Δημοκρατίας στην προσπάθεια για εξεύρεση δημοκρατικής, λειτουργικής και βιώσιμης λύσης στο κυπριακό.

Προς αυτή την κατεύθυνση η ΕΔΕΚ θα καταθέσει το σύνολο των δυνάμεών της και θα συνεχίσει να ενισχύει τις προσπάθειες μέσα από εποικοδομητικές και ρεαλιστικές προτάσεις.

Γραφείο Τύπου

Λευκωσία, 6 Οκτωβρίου 2018

Ανακοινώσεις