Η θετική ψήφος στις εγγυήσεις δεν δίνεται ούτε ως ανοχή για την κακοδιαχείριση ούτε και ως επικύρωση της πολιτικής της Κυβέρνησης. Είναι ψήφος στήριξης των πολιτών, καταθετών και φορολογούμενων
Κυριακή 08.07.2018
Κυριακή 08.07.2018, από Γραφείο Τύπου

 

Η Βουλή καλείται για ακόμη μια φορά σε συνθήκες τετελεσμένων γεγονότων να προσυπογράψει τον επίλογο μιας σημαντικής οικονομικής πτυχής με τεράστιες, όμως, κοινωνικές και πολιτικές προεκτάσεις. Καλείται η Βουλή να αναλάβει την ευθύνη να δώσει λύση σε ένα θέμα που δεν είχε εμπλοκή, δεν είχε ενημέρωση, δεν κλήθηκε σε συζητήσεις για να δώσει προτάσεις.

Αυτό που βιώνουμε σήμερα δεν είναι στιγμιαίο γεγονός, είναι το αποκορύφωμα μιας πορείας που άρχισε με την κακοδιαχείριση του Συνεργατισμού πριν το 2013 και οδήγησε στην κρατικοποίηση του για να συζητάμε σήμερα την ιδιωτικοποίηση του και ενδεχομένως το ξεπούλημα του. Είναι ακόμα αποτέλεσμα:

  • της αδυναμίας της Διοίκησης του να αναδιοργανώσει, να ανασυγκροτήσει και να διοικήσει σωστά τη ΣΚΤ
  • της απουσίας εποπτικού ελέγχου από την Κεντρική Τράπεζα
  • της ανύπαρκτης πολιτικής καθοδήγησης στο Συνεργατισμό

Η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου και η Κυβέρνηση ελέγχονται και για το γεγονός ότι δε διεκδίκησαν από τους ευρωπαϊκούς εποπτικούς μηχανισμούς παρεκκλίσεις και ελαστικότητα αντιμετώπισης του χρηματοπιστωτικού τομέα της Κύπρου.

Ελπίζουμε ότι αυτή τη φορά η έρευνα θα καταλήξει, θα αποδώσει ευθύνες και θα υπάρξει τιμωρία και δε θα έχουμε επανάληψη με ό,τι έγινε με το Χρηματιστήριο, τις Κυπριακές αερογραμμές, την κρίση του 2013, κτλ. Όμως μέχρι τώρα δε διαπιστώσαμε να υπάρχει ευθιξία και παραιτήσεις.

Μπροστά στις δύο επιλογές δεν είχαμε τεκμηριωμένες εισηγήσεις για τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις, με την υιοθέτηση της μιας ή της άλλης λύσης. Υπήρξε μόνο κινδυνολογία. Ούτε και ακούσαμε όποια αξιόπιστη τρίτη επιλογή. Γι’ αυτό και επιλέγουμε με βάση τις άμεσες επιπτώσεις από τις επιλογές που έχουμε ενώπιον μας. Με υπευθυνότητα και εντιμότητα θα προσπαθήσουμε:

  • να διασφαλίσουμε τις καταθέσεις των πολιτών
  • να δημιουργήσουμε συνθήκες ομαλότητας στον τραπεζικό τομέα
  • να πράξουμε ό,τι είναι δυνατό για να αποφύγουμε δεύτερο μνημόνιο

Δεν παραγνωρίζουμε τον κίνδυνο που ενδεχόμενα ο φορολογούμενος πολίτης να επωμιστεί πρόσθετες οικονομικές επιπτώσεις.

Η θετική ψήφος στις εγγυήσεις δε δίνεται ούτε ως ανοχή για την κακοδιαχείριση ούτε και ως επικύρωση της πολιτικής της Κυβέρνησης. Είναι ψήφος στήριξης των πολιτών είτε ως καταθετών είτε φορολογούμενων.

Επιπρόσθετα, ανεξάρτητα από τη στήριξη που δίνουμε στις εγγυήσεις, απαιτείται:

  • η θέσπιση αυστηρού μηχανισμού ελέγχου της διαδικασίας διαχείρισης των εξυπηρετούμενων δανείων που θα αναλάβει η Ελληνική
  • η διασφάλιση των οικημάτων των ΣΠΕ στις κοινότητες ώστε να αξιοποιηθούν προς όφελος των κοινοτήτων και να μην πωληθούν
  • πρόσθετη προστασία των υπαλλήλων της ΣΚΤ

Τέλος, για τα νομοσχέδια της Κυβέρνησης σχετικά με την ενδυνάμωση του νομικού πλαισίου με σκοπό τη μείωση των ΜΕΔ, προσπάθεια μας είναι να προστατεύσουμε με τις τροπολογίες μας τους πολίτες από την αυθαιρεσία των τραπεζών.

 

Λευκωσία, 8 Ιουλίου 2018

Ανακοινώσεις
Γραφείο Τύπου
|
Πέμπτη 05.07.2018