ΔΗΛΩΣΗ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΕΔΕΚ, Μ. ΣΙΖΟΠΟΥΛΟΥ, ΓΙΑ ΤΑ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΑ ΓΙΑ ΣΥΝΕΡΓΑΤΙΣΜΟ
Τετάρτη 04.07.2018
Τετάρτη 04.07.2018, από Γραφείο Τύπου

Θα πρέπει να δοθεί ο αναγκαίος χρόνος ώστε αυτή η συζήτηση και η ολοκλήρωση της να γίνει κατά τρόπο αποδοτικό και εποικοδομητικό

«Τα νομοσχέδια που συζητούνται στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής, τόσο το νομοσχέδιο που αφορά την παροχή εγγυήσεων αλλά και όλα τα υπόλοιπα, προϋποθέτουν λεπτομερή, σε βάθος μελέτη και κυρίως τεχνοκρατική υποστήριξη. Γι’ αυτό εκτιμούμε ότι η συζήτηση και η ψήφιση με συνοπτικές διαδικασίες πιθανόν να οδηγήσει σε λάθη, στη συμπερίληψη αρνητικών ενδεχομένως προνοιών που στη συνέχεια θα δημιουργήσουν πρόσθετα προβλήματα και το κόστος θα το πληρώσει και πάλι ο φορολογούμενος πολίτης.

Γι’ αυτό θα πρέπει να δοθεί ο αναγκαίος χρόνος ώστε αυτή η συζήτηση και η ολοκλήρωση της να γίνει κατά τρόπο αποδοτικό και εποικοδομητικό. Το τονίσαμε πάρα πολλές φορές. Σε ετεροβαρή νομοσχέδια το κόστος δεν το πληρώνει αυτός που είναι ισχυρός αλλά αυτός που είναι ανίσχυρος. Σε αυτή την περίπτωση ισχυρός είναι ο χρηματοπιστωτικός τομέας  και ανίσχυρος είναι ο πολίτης τον οποίο πρέπει να διασφαλίσουμε. Χωρίς βέβαια αυτή η διασφάλιση να δημιουργεί οποιαδήποτε προβλήματα στη λειτουργία του χρηματοοικονομικού τομέα».

Σε ερώτηση δημοσιογράφου για τα ενδεχόμενα προβλήματα που δημιουργεί η καθυστέρηση της απόφασης της Βουλής, ο κ. Σιζόπουλος απάντησε:

«Το σχέδιο για τις εγγυήσεις μπορεί να συζητηθεί και να ψηφιστεί την Παρασκευή. Θα πρέπει να πούμε πως οι εκροές από τη Συνεργατική Κεντρική Τράπεζα είναι αποτέλεσμα των πρόχειρων, των λανθασμένων και απαράδεκτων τοποθετήσεων που έγιναν δημόσια  από την πλευρά των εκπροσώπων της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου που μέχρι στιγμής έχουμε διαπιστώσει να μην έχουν αναλάβει καμία ευθύνη και να μην έχουν επιδείξει καμία ευαισθησία. Έπρεπε να το είχαν πράξει με παραιτήσεις. Κάτι που δεν έγινε.

Γιατί πέραν όλων των υπολοίπων, η Κεντρική Τράπεζα είχε και την ευθύνη του ελέγχου της Συνεργατικής Κεντρικής Τράπεζας και φαίνεται ότι ουδέν έπραξε προς την κατεύθυνση αυτή. Και να υπενθυμίσω ότι τον Δεκέμβριο του 2015 όταν η ΕΔΕΚ ζητούσε την ενίσχυση του εποπτικού ελέγχου από την Κεντρική και της υπόδειξης της προοπτικής του Συνεργατισμού, τι ενέργειες πρέπει να γίνουν για να διασφαλιστεί η βιωσιμότητά του, δεν έγινε απολύτως τίποτα.

Και η Βουλή, ξαφνικά, ενώ δεν είχαμε καμία ενημέρωση, δεν είχαμε καμία εμπλοκή στην όλη διαδικασία, καλούμαστε σήμερα να λάβουμε την ευθύνη για τόσο σοβαρές αποφάσεις. Από την πλευρά της ΕΔΕΚ πέρα από την επίδειξη της απαραίτητης πολιτικής ωριμότητας για τη διασφάλιση του καλώς νοουμένου συμφέροντος του κυπριακού κράτους και των πολιτών, πάντα καταθέταμε προτάσεις οι οποίες όμως δεν ακολουθήθηκαν. Εάν τις ακολουθούσαν δεν θα φτάναμε στο σημείο που βρισκόμαστε σήμερα».

 

Λευκωσία, 4 Ιουλίου 2018

 

Ανακοινώσεις