ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΕΔΕΚ ΜΕΤΑ ΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΠΙΣ
Πέμπτη 07.06.2018
Πέμπτη 07.06.2018, από Γραφείο Τύπου

Θα συνεχίσουμε με θετικές και εποικοδομητικές παρεμβάσεις να στηρίζουμε την πορεία σωστής και γρήγορης εφαρμογής του ΓΕΣΥ

Μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης του Προέδρου της ΕΔΕΚ με αντιπροσωπεία του ΠΙΣ, ο κ. Αγαθαγγέλου δήλωσε:

«Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Πρόεδρο για τη σημερινή εποικοδομητική συνάντηση που έλαβε χώρα στα πλαίσια της ενημέρωσης της πολιτικής ηγεσίας για την επερχόμενη μεταρρύθμιση στον τομέα της υγείας για την εφαρμογή του ΓΕΣΥ.

Ανταλλάξαμε κάποιες απόψεις, μοιραστήκαμε κάποιους προβληματισμούς για το πού πάει η αυτονόμηση που αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο για την πραγματική βιώσιμη και λειτουργική εφαρμογή του ΓΕΣΥ.

Έχουμε συμμεριστεί κάποιες από τις εισηγήσεις και από τους προβληματισμούς μας. Η αλήθεια είναι ότι ο Πρόεδρος ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα της πρόσκλησης του Παγκύπριου Ιατρικού Συλλόγου όπως αυτό έχει γίνει και με τα υπόλοιπα κόμματα ώστε να μπορέσουμε να έχουμε μια αλληλοενημέρωση και ταυτόχρονα να δώσουμε όλοι το μήνυμα ότι με τους προβληματισμούς και την ανταλλαγή απόψεων και εισηγήσεων θα συμβάλουμε εποικοδομητικά ώστε να πετύχει αυτό το μεγάλο εγχείρημα. Γιατί στόχος όλων είναι η ασφάλεια των ασθενών αλλά και η αναβαθμισμένη παροχή υπηρεσιών υγείας που να χαρακτηρίζονται πάνω στα θέματα ποιότητας και ασφάλειας σε όλα τα επίπεδα και να είμαστε περήφανοι για το κράτος μας. Όσον αφορά ένα σχέδιο υγείας που να ανταποκρίνεται στις ανάγκες των ασθενών, αλλά και να ανταποκρίνονται στο χαρακτήρα που πρέπει να έχει το κάθε κράτος που θέλει να ονομάζεται κράτος κοινωνικής πρόνοιας.

Ένα εγχείρημα το οποίο δεν είναι μόνο για να εφαρμοστεί αλλά και να πετύχει. Κύριε Πρόεδρε σας ευχαριστώ πολύ και θα συνεχίσουμε την επαφή μας γιατί μέσα από τη δική σας συμβολή και ως συνάδελφος, είμαι βέβαιος ότι θα δώσετε και εσείς τη δική σας αν θέλετε μάχη σε εισαγωγικά για να μπορέσουμε να διασφαλίσουμε ότι πράγματι και η αυτονόμηση θα είναι στα σωστά επίπεδα και η εφαρμογή του ΓΕΣΥ να είναι πραγματικά λειτουργική και βιώσιμη».

Ακολούθως, ο κ. Σιζόπουλος δήλωσε:

«Εμείς απλά θα επιβεβαιώσουμε ότι θα συνεχίσουμε την προσπάθεια γιατί θα πρέπει να γνωρίζετε ότι η προσπάθεια για εφαρμογή του ΓΕΣΥ έχει ξεκινήσει από την ΕΔΕΚ. Το έχουμε πει πάρα πολλές φορές και αυτή την προσπάθεια δεν θα την παραχωρήσουμε σε κανέναν. Θα τη συνεχίσουμε προς την ορθή κατεύθυνση, γι’ αυτό και η σημερινή συνάντηση με τον Παγκύπρια Ιατρικό Σύλλογο και τον Προέδρό του, δεν στηρίχτηκε μόνο σε αλληλοενημέρωση γενικού ενδιαφέροντος και σε γενικές αρχές. Ήταν μια ενημέρωση η οποία εισήλθε σε λεπτομέρειες, επιστημονικές, τεχνικές και όχι μόνο, οι οποίες έχουν τη δική τους σημασία. Θα πρέπει να τονίσουμε ότι ανησυχούμε ιδιαίτερα από το γεγονός ότι ενώ βρίσκεται επι θύραις η φορολόγηση των πωλητών για την εφαρμογή του ΓΕΣΥ, δεν έχουν μέχρι στιγμής ληφθεί εκείνα τα αναγκαία και απαραίτητα μέτρα τα οποία να διασφαλίζουν ότι η εφαρμογή του ΓΕΣΥ θα είναι σωστή, λειτουργική και προπάντων βιώσιμη για να μπορέσει να προσφέρει σε ολόκληρη την Κύπρο, σε όλους τους πολίτες, ειδικά σε αυτούς που δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να εξασφαλίσουν υψηλού επιπέδου περίθαλψή σε σχέση με άλλους.

Λυπούμαστε να παρατηρήσουμε ότι πολλά πράγματα γίνονται χωρίς συντονισμό, χωρίς συγκροτημένη οργανωτική σκέψη και κυρίως ελλοχεύουν σοβαροί κίνδυνοι μέσα από αυτή την πορεία και στο τέλος να καταρρεύσει το σύστημα όπως κατέρρευσαν οι Κυπριακές Αερογραμμές, όπως κατέρρευσε και ο Συνεργατισμός.

Αυτή είναι η μεγάλη μας ανησυχία και το πιο σημαντικό επιχειρείται αυτή τη στιγμή η αυτονόμηση των νοσοκομείων χωρίς προηγουμένως να υπάρξει η αποσυμφόρηση των κρατικών νοσηλευτηρίων, χωρίς να υπάρχει αναδιοργάνωση των κρατικών νοσηλευτηρίων, χωρίς να υπάρχει μια σοβαρή μελέτη η οποία ακριβώς να καταγραφεί τις ανάγκες του δημοσίου τομέα σε κλινικές σε όλη την επικράτεια, σε ιατρικό εξοπλισμό, για να μπορούν οι γιατροί να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους και κυρίως σε ιατρικό προσωπικό.

Αντιλαμβάνεστε ότι εάν αυτές οι προϋποθέσεις δεν υλοποιηθούν δεν θα μπορέσει ο δημόσιος τομέας να είναι ανταγωνιστικός όταν εφαρμοστεί πια το ΓΕΣΥ. Και δεδομένου ότι το κράτος δεν θα μπορεί να καλύψει τα ελλείματα του δημόσιου τομέα υγείας πέραν από τα πέντε χρονιά, τότε υπάρχει ο κίνδυνος ή να κλείσουν τα νοσοκομεία ή να εκποιηθούν στον ιδιωτικό τομέα με ότι αυτό συνεπάγεται.

Για αυτό και η διαβεβαίωσή μας προς τους πολίτες είναι ότι από πλευράς ΕΔΕΚ θα συνεχίσουμε με θετικές και εποικοδομητικές παρεμβάσεις να στηρίζουμε την πορεία σωστής και γρήγορης εφαρμογής του ΓΕΣΥ για να μπορέσει ακριβώς να προσφέρει τις υπηρεσίες του στους πολίτες όπως όλοι προσδοκούμε και όπως όλοι επιθυμούμε να είναι. Σας ευχαριστώ».

 

Λευκωσία, 7 Ιουνίου 2018

 

Ανακοινώσεις