Γραπτή δήλωση Ευρωβουλευτή Δημήτρη Παπαδάκη
Πέμπτη 07.06.2018
Πέμπτη 07.06.2018, από Γραφείο Τύπου

Αποτυχημένη η προσπάθεια πλειοδοσίας πατριωτισμού από το ΕΛΑΜ

Το ΕΛΑΜ, σε χθεσινή του ανακοίνωση, επιτίθεται στην ΕΔΕΚ για τη θέση της για τη χρηματοδότηση των κατεχομένων. Πιο συγκεκριμένα, το ΕΛΑΜ ισχυρίζεται ότι ο Ευρωβουλευτής της ΕΔΕΚ, Δημήτρης Παπαδάκης, μαζί με τους άλλους πέντε Κύπριους Ευρωβουλευτές, καταψήφισαν τροπολογία που είχε κατατεθεί από τους ακροδεξιούς ομοϊδεάτες του, για οριστικό τέλος στις διαπραγματεύσεις για προσχώρηση της Τουρκίας στην ΕΕ.

Προφανώς το ΕΛΑΜ έχει πλήρη άγνοια για το πώς λειτουργούν οι πολιτικές ομάδες στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και προσπαθεί να προβεί σε πλειοδοσία πατριωτισμού στηριζόμενο σε τροπολογία που κατατέθηκε από την ακροδεξιά ομάδα (ENF) με την οποία το ΕΛΑΜ φροντίζει πάντα να ταυτίζεται.

Για να πληροφορηθούν ορθά, τους ενημερώνουμε ότι το ψήφισμα, επί του οποίου κατατέθηκε η συγκεκριμένη τροπολογία, αφορούσε την απαίτηση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για άμεση απελευθέρωση των δύο Ελλαδιτών στρατιωτικών που κρατούνται παράνομα στα μπουντρούμια της Τουρκίας.

Υπήρξε συμφωνία και από τις 7 πιο ισχυρές πολιτικές ομάδες να μην κατατεθούν τροπολογίες, οι οποίες εν τέλει θα αποδυνάμωναν το ισχυρό περιεχόμενο του ψηφίσματος. Το ψήφισμα δεν αφορούσε τις σχέσεις ΕΕ - Τουρκίας, αλλά απώτερος στόχος ήταν η δημιουργία πίεσης προς την Τουρκία για την απελευθέρωση των δύο στρατιωτικών. Στο πλαίσιο αυτό δεν ψηφίστηκε καμία τροπολογία, με αποτέλεσμα το τελικό κείμενο να είναι ισχυρό και να στηριχτεί από 607 Ευρωβουλευτές και να καταψηφιστεί από 2 ακροδεξιούς ομοϊδεάτες του ΕΛΑΜ.

Να τους θυμίσουμε επίσης ότι η ΕΔΕΚ δεν είναι η πρώτη φορά που θέτει θέμα χρηματοδότησης προς τα κατεχόμενα. Συγκεκριμένα, η ΕΔΕΚ τοποθετήθηκε στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων αλλά και στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ζητώντας όχι μόνο πάγωμα των προενταξιακών κονδυλίων αλλά και για λήψη οικονομικών και εμπορικών κυρώσεων εναντίον της Τουρκίας.

Αντιλαμβανόμαστε ότι το ΕΛΑΜ προσπαθεί με κάθε τρόπο να παρουσιάζεται ως τιμητής των πάντων. Πρώτα, όμως, οφείλει πριν προβεί σε ανακοινώσεις κατά κομμάτων με ιστορία, όπως είναι η ΕΔΕΚ, να γνωρίζει τα δεδομένα. Διαφορετικά εκτίθεται ανεπανόρθωτα.

Για μας, πρώτιστο μέλημα είναι το εθνικό συμφέρον και όχι οι ακροβατισμοί που έχουν ως μοναδικό στόχο τη δημιουργία εντυπώσεων.

 

Λευκωσία, 7 Ιουνίου 2018

Ανακοινώσεις